reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Restovaná vepřová játra na maďarský způsob

Recept na rychlou a velmi chutnou úpravu jater, které Maďaři připravují odlišně než u nás. Jídlo se nezahušťuje moukou, šťávy má být málo a je vydušená téměř až na tuk.


  • 3,1

    23×

    3 23
  • 20 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 747 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 987 hodnocení

Víkendové pečení: Recept na perník s ořechy krok za krokem

31. 5. 2020

Bábovka

4,7 1 708 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 796 hodnocení

Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?

31. 5. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 139 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 201 hodnocení

Dort s mascarpone a ovocem krok za krokem

29. 5. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 767 hodnocení

Bez černý neboli bezinky - znáte jeho léčivé účinky?

28. 5. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 656 hodnocení

Recept na výbornou cibulačku s vínem krok za krokem

27. 5. 2020

Postup přípravy

Vepřová játra umyjeme, osušíme a pokrájíme na malé proužky. Očištěnou cibuli pokrájíme na jemno.

Na rozehřátém domácím vepřovém sádle orestujeme cibuli téměř do hněda, přidáme játra a zprudka restujeme za neustálého míchání. Přitom se z povrchu jater uvolňují malé drobečky, které zahustí spolu s cibulí šťávu. Pozor, nesolíme, játra by ztvrdla, jen okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, promícháme, přidáme majoránku, ale ne moc, aby nepřevážila její hořká nakyslá chuť. Kdo nemůže vepřové sádlo, může použit olej.

Játra stáhneme z plamene, přidáme ostrou a sladkou kvalitní mletou červenou papriku. Mletou papriku necháme za stálého míchání úplně rozpustit v horkém tuku, vrátíme nad plamen a za neustálého poctivého míchání játra krátce a zprudka restujeme v paprikovo-cibulovém základě a dáváme pozor, aby se paprika nepřipálila. Restovaná játra se tímto postupem výborně ochutí, plamen potom snížíme na střední a chvilku ještě restujeme.

Směs podlijeme malým množstvím horké vody a přikryté pokličkou dusíme asi 10 minut, ale ne více, aby játra zůstala šťavnatá a měkká. Šťávy má být v závěru málo a nezahušťujeme nikdy moukou. Šťáva je vydušená téměř až na tuk a je přirozeně zahuštěná cibulí a drobečky z povrchu pečeně, které se uvolnily při prudkém restovaní.

Hotová játra osolíme až na talíři a servírujeme s dušenou rýží, vařenými brambory nebo jen s krajícem čerstvého domácího chleba. Takto připravená játra mají lahodnou jemně pikantní paprikovou chuť. Jde o mimořádně oblíbenou pochoutku Maďarů, která se odlišuje od přípravy restovaných jater u nás. Vhodné jsou jako příloha domácí nakládané pikantní sladko-kyselé okurky nebo domácí čalamáda.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Restovaná vepřová játra na maďarský způsob

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.