reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Rendlíkový chléb

Chléb se vždycky povede, je měkký a dobře chutná. Recept je pro použití v domácí pekárně - vymíchá, vykyne. Určitě by bylo možné jej vypracovat i ručně.


  • 5,0

    5 1
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 530 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 803 hodnocení

Recept na jablkovou bábovku s ořechy krok za krokem

25. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 651 hodnocení

Milujete chuť sušených rajčat? Připravte si domácí a levnější variantu

24. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Provoní celou kuchyň! Francouzský hruškový koláč s polevou krok za krokem

23. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Když máte hub plné košíky: Pusťte se do zavařování

23. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 527 hodnocení

Recept na houbovou smaženici krok za krokem

22. 8. 2019

Postup přípravy

Do pekárny na chleba nasypeme 1 lžičku soli (používám mořskou) a nalijeme 1,5 hrnku vody.

Do mísy si odměříme 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky a 1 hrnek chlebové nebo celozrnné mouky smíchané s psyliem (asi 3/4 hrnku mouky a zbytek doplním psyliem), do mísy dále přijde vrchovatá čajová lžička mletého kmínu a 1,5 lžičky sušeného droždí. Vše důkladně promícháme a nasypeme do pekárny k vodě se solí. Nastavíme program na těsto - je to cca 1,5 hod.

Když je těsto hotové, vyklopíme ho na pomoučené prkýnko a vytvarujeme do kulatého tvaru. Zakryjeme utěrkou a necháme na lince 30 minut kynout. Až bude zbývat 10 minut do konce kynutí, zapneme si troubu (spodní i vrchní ohřev) na 220°C - do studené trouby vložíme plech a na něj dáme rendlík i s poklicí (asi by se dal použít i skleněný pekáč s víkem).

Jakmile je vše rozpáleno a dokynuto, otevřeme troubu a opatrně sundáme z hrnce pokličku, rendlík vytáhneme ven a překlopíme do něj vykynutý bochník. Mašlovačkou potřeme vodou se solí, zakryjeme pokličkou a na 220 °C pečeme 30 minut, poté odstraníme poklici, teplotu snížíme na 190 °C a dopékáme dalších 10 minut. Poté vyndáme rendlík na mřížku, na několika místech propíchneme jehlicí, aby vyšla pára. Upečený rendlíkový chléb necháme trochu vychladnout.

Hotový chléb vyklopíme a necháme ho na mřížce zcela vychladnout.

Poznámka: Tento rendlíkový chléb je super, díky psyliu je krásně vláčný po celou dobu, než ho zbaštíme. Obvykle peču 1 - 2x týdně a s manželem si opravdu pochutnáváme.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Rendlíkový chléb

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.