reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Rendlíkový chléb

Chléb se vždycky povede, je měkký a dobře chutná. Recept je pro použití v domácí pekárně - vymíchá, vykyne. Určitě by bylo možné jej vypracovat i ručně.


  • 5,0

    5 1
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 775 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 006 hodnocení

Nedělní ráno nemůže začít lépe: Vyzkoušejte recept na borůvkovo-banánové lívance

12. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 730 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 819 hodnocení

Dokonalý hovězí biftek: Jak na to, aby byl opravdu šťavnatý?

11. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 205 hodnocení

Nestačí ani vychladnout! Vděčný hrníčkový recept na borůvkový koláč

10. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 604 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 777 hodnocení

Recept na domácí tvarohové nanuky krok za krokem

9. 7. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 674 hodnocení

Rajčata v receptech: Rajčatové polévky, omáčky i báječné saláty

9. 7. 2020

Postup přípravy

Do pekárny na chleba nasypeme 1 lžičku soli (používám mořskou) a nalijeme 1,5 hrnku vody.

Do mísy si odměříme 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky a 1 hrnek chlebové nebo celozrnné mouky smíchané s psyliem (asi 3/4 hrnku mouky a zbytek doplním psyliem), do mísy dále přijde vrchovatá čajová lžička mletého kmínu a 1,5 lžičky sušeného droždí. Vše důkladně promícháme a nasypeme do pekárny k vodě se solí. Nastavíme program na těsto - je to cca 1,5 hod.

Když je těsto hotové, vyklopíme ho na pomoučené prkýnko a vytvarujeme do kulatého tvaru. Zakryjeme utěrkou a necháme na lince 30 minut kynout. Až bude zbývat 10 minut do konce kynutí, zapneme si troubu (spodní i vrchní ohřev) na 220°C - do studené trouby vložíme plech a na něj dáme rendlík i s poklicí (asi by se dal použít i skleněný pekáč s víkem).

Jakmile je vše rozpáleno a dokynuto, otevřeme troubu a opatrně sundáme z hrnce pokličku, rendlík vytáhneme ven a překlopíme do něj vykynutý bochník. Mašlovačkou potřeme vodou se solí, zakryjeme pokličkou a na 220 °C pečeme 30 minut, poté odstraníme poklici, teplotu snížíme na 190 °C a dopékáme dalších 10 minut. Poté vyndáme rendlík na mřížku, na několika místech propíchneme jehlicí, aby vyšla pára. Upečený rendlíkový chléb necháme trochu vychladnout.

Hotový chléb vyklopíme a necháme ho na mřížce zcela vychladnout.

Poznámka: Tento rendlíkový chléb je super, díky psyliu je krásně vláčný po celou dobu, než ho zbaštíme. Obvykle peču 1 - 2x týdně a s manželem si opravdu pochutnáváme.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Rendlíkový chléb

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.