reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Řecká musaka podle Renči

Trošku pracnějším obědem zavzpomínáte na slunnou letní dovolenou.


  • 4,7

    97×

    4,7 97
  • 2 hod

  • 21×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Lilky oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a necháme asi 30 minut odležet. Rajčata nakrájíme na kostičky, dáme do rendlíku, uvedeme do varu a 5 minut provaříme. Odstavíme a vmícháme protlak (střední) a petrželku. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a povaříme je do poloměkka v osolené vodě. Odleželé lilky postupně opečeme na oleji a klademe "okapat" na podnos.

Rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a připravíme si světlou jíšku. Přilijeme mléko (část můžeme nahradit smetanou), krátce provaříme a necháme vychladnout. Do omáčky vmícháme vejce, jogurt, nahrubo nastrouhaný sýr a podle chuti ji osolíme i opepříme.

Cibuli i česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na 2 lžících rozehřátého oleje. Přidáme maso a za občasného promíchání ho opečeme. Pak přimícháme rajčatovou směs, podle chuti osolíme i opepříme a dusíme zhruba 10 - 15 minut.

Zapékací, nejlépe obdélníkovou, formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou strouhankou. Na dno rozložíme polovinu plátků brambor a lilku a vše zasypeme masovou směsí. Na maso pak opět navrstvíme zbylé plátky brambor i lilku a musaku zalijeme sýrovo-smetanovou omáčkou.

Naplněnou formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 - 60 minut (podle velikosti formy a výšky připravované musaky) na 180 °C.

Řeckou musaku podle Renči podáváme teplou. Pokud zuyde, můžeme ji před konzumací znovu ohřát v mikrovlnné troubě.

Řecký sýr je k sehnání v každém větším obchodě (třeba i Lidl), případně jej nahradíme bulharským sýrem - bulharská musaka je ovšem bez lilku.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept Přidejte vlastní poznámku Přidejte komentář

Líbí se mi

Dejte nám vědět,
proč se vám recept nelíbil.

×

Komentáře k receptu Řecká musaka podle Renči

Celkový počet komentářů: 24
  • pitrs
    pitrs

    Komentář k receptu Řecká musaka podle Renči

    Fakt moc dobrá .... příprava sice chvíli trvá, ale musaka nám moc chutnala, hned si tento recept ukládám do svých oblíbených :-) Drželi jsme se receptu, jen brambor se nám při plnění pekáče zdálo málo, tak jsme jich pár přidali a asi jsme udělali dobře ;-)

    06.02.2017 13:21:46

  • Barbora
    Barbora

    Komentář k receptu Řecká musaka podle Renči

    Nejlepší recept!!! Snědeno skoro i s pekáčkem. :)

    18.12.2016 13:50:35

  • Linda
    Linda

    Komentář k receptu Řecká musaka podle Renči

    Výborný recept, vřele doporučuji. Dělala jsem to přesně podle recpetu, jenom jsem do bešamelu nedávala jogurt. Je to teda docela časově náročné a zůstalo mi po tom spoustu nádobí, ale výsledek stál za to.

    15.11.2015 14:19:17

  • Olí
    Olí

    Komentář k receptu Řecká musaka podle Renči

    Díky! Skvělý recept! Doporučuji přidat lžičku skořice a kořenit orgánem. Přidali jsme také kolečka cukety a chutnalo to výborně.

    13.07.2014 21:59:51

  • dave
    dave

    Komentář k receptu Řecká musaka podle Renči

    Kolik je gramáž na jednu porci

    08.06.2014 21:16:00

    • .Renča.
      .Renča.

      Re: Komentář k receptu Řecká musaka podle Renči

      0,5 lžícehladká mouka 0,3 kelímekbílý jogurt (200g) 0,5 ksrajče 1,5 lžicolivový nebo slunečnicový olej 0,3 ksstřední cibule 0,5 ksvejce 0,5 kslilek 25 gřecký sýr 125 mlmléko 125 gmleté maso (hovězí, vepřové) 0,3 lžícesušená petrželka 1 lžícemáslo 0,3 konzervarajčatový protlak 1 stroužkyčesnek 1 ksvelké brambory  sůl a pepř dle chuti

      09.06.2014 06:36:05

  • jana (tecka) drazkova
    jana (tecka) drazkova

    Komentář k receptu Řecká musaka podle Renči

    Včera jsem vařila. Je to docela náročné...teda hlavně opéct lilek. Nakonec jsem ho opíkala na woku a připadá mi, že spolikal mnohem víc, než 6 lžic olivového oleje, ale výsledek mě mile překvapil. Z dovolené jsem doma našla ještě kořenící směs na musaku, ale i bez toho by to bylo geniální! :-)

    25.02.2014 12:14:47

  • Hanina
    Hanina

    Komentář k receptu Řecká musaka podle Renči

    Výborné, jen a jen doporučuji. Vše jsem dělala dle receptu a vážně nemá chybu.

    30.01.2014 13:47:19

    • Hanina
      Hanina

      Re: Komentář k receptu Řecká musaka podle Renči

      Ještě musím dodat, že jsem dělala z mletého hovězího a teda naštěstí nepustilo tolik tuku :) a místo protlaku jsem dala konzervovaná krájená rajčata + místo obyč rajčat cherry rajčátka. Tkže je to trochu vodnatější, ale vynikající.

      30.01.2014 13:52:16

Nalezeno receptů: 24
|< << 123 >> >|

Přidat příspěvek k receptu Řecká musaka podle Renči

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.