Lilky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Papriky zbavíme jádřinců, nasucho opečeme, oloupeme a nakrájíme na silnější proužky. Rajčata zbavíme jadérek a také nakrájíme na proužky. Kdo chce, může rajčata spařit a oloupat, ale není to nutné. Malé cukety neloupeme, jen je nakrájíme na plátky. Cibuli a šalotku nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a utřeme.
Jemně nakrájenou cibuli a šalotku necháme zezlátnout na oleji, přidáme zeleninu, utřený česnek, nové koření, bobkový list, pepř a dusíme za častého míchání pod pokličkou na mírném ohni.
Ratatouille má mít měkkou konzistenci, ale nesmí být rozvařené. Tvary zeleniny mají být rozeznatelné. Nakonec vyndáme koření a vmícháme natrhané lístky bazalky.
Ratatouille podle Jeane podáváme s pečivem a bílým vínem.