reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

3. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Rajská omáčka s koulemi od babičky

Rajská omáčka s koulemi od babičky

Tuhle rajskou omáčku jsem našla v knížce ručně psaných receptů po babičce, vyzkoušela jsem ji a od té doby ani jinou nevařím.


  • 4,6

    976×

    4,5 976
  • 45 min

  • 341×

Postup přípravy

Masové koule




Mleté maso si dáme do mísy, zalijeme trochou vody, přidáme vejce, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Můžeme přidat i na drobno pokrájenou cibulku.



Až se směs trochu spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě - v tomto případě si nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusmo hodíme do vody a když se nerozpadne, máme správnou hustotu. Nebo je podlité vodou můžeme zapéci v troubě dozlatova.




Rajská omáčka




V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku nakrájenou klidně na větší kousky dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček), zasypeme cukrem, zlehka osmahneme. Přidáme skořici, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Základ rajské zamícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup, osolíme a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Rajskou omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila. Ale když se tak stane, nevadí, jen jí budeme muset přidat. Omáčku necháme zhoustnout a necháme asi 20 minut povařit. Po provaření mouky omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme ještě kečup, cukr nebo sůl. Rajskou omáčku důkladně promícháme, přes cedník přelijeme do jiného hrnce. Cibuli a koření z cedníku vyhodíme.



Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo těstoviny. Rajskou omáčku od babičky podáváme teplou.



K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu







Zdroj: aktuálně.cz

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky

    Celkový počet komentářů: 355
    • Mizuki
      Mizuki

      Já nechápu proč pyskujete,ani jste to nezkusili ovařit a ochutnat!Já ji uvařila a byla skvělá,výtečná prostě!Mimochodem,KEČUP,vy idioti,může být i domácí!Skvělé!

      01.02.2012 14:48:24

      • pappaja
        pappaja

        Taky to nechápu....

        Taky to nechápu,proč se místní rádoby gurmáni neustále snaží pomluvit něco co ani neuvařili.A to jen na základě slova "kečup" !!!Navíc je sranda,že jim ani nepřijde na mysl domácí kečup.Takoví to jsou profíci co znají jen kupovaný :p

        01.02.2012 17:30:05

    • Jája
      Jája

      Rajská omáčka

      Na této rajské nevidím nic pozoruhodného, je to normlní rajská, já také nedávám zeleninu, kámoška dává mrkev, prý pro barvu, já nepoužívám protlaky, kečupy kupované, toto vše si udělám z našich rajčátek, nejlepší je z čerstvých rajčat, ty se nejdříve orestují.Ta kritika na tuto rajskou je nemístná, ale rejpalové musí být všude, že?Ty koule také takto dělám, já je osmahla(opekla) na pánvičce, vaření zdar!

      01.02.2012 09:42:51

      • Jája
        Jája

        Ještě přidám toto:Já si udělám z rajčat forotu rajské šťávy, zavařím do skleniček.Potom stačí udělat jíšku, zalít touto šťávou, povařit a naředit dle potřeby hovězím vývarem, nesmí chybět bobkový list, pepř, nové koření a cibule, sůl a dosti cukru, máme ji raději sladší.Je pravda, že kupované kečupy nejsou vůbec zdravé, stačí si přečíst, co obsahují.

        01.02.2012 15:02:45

    • Rajská omáčka

      Rajskou omáčku dělám z rajčat, tak asi 6 kusů, mám je i naložené ve vlastní šťávě. Přidám koření jako do polévky mimo kmínu a jednu cibulku. Můj děda vždy říkal, že rajská bez karamele není rajská, takže udělám karamel a do ní mouku a udělám zásmažku. Dám jeden rajský protlak (doma dělaný) , aby byla rajská silnější a měla krásnou barvu. Vše spolu povařím a pak důkladně rozmixujii.. a do hotové rajské dám ještě pro chuť trošku skořice. Rajská je naprosto výborná. Povařit v ní měkké hovězí z polévky a namá to chybu. To ale vždy nemám, tak stačí třeba sekaná. Dělat rajskou z kečupu nebo pouze z protlaku - NE!
      Karamel dělám tak, že si dám trošku ceresu ( není v tom cítit jako olej) a cukru. Až zhnědne a dělají se bublinky, tak je tohová Z toho pak dělám s přidáním mouky zásmažku a přidám ten zmíněný protlak. Stačí třeba jen malý od "Hamé", je dobrý a sladký.. Trošku pracné, nedělám ji často, ale je výborná. Že se karamel se zásmažkou špatně rozvařuje nevadí, vše se rozmíxuje a přecedí.

      01.02.2012 08:12:33

    • Lipton
      Lipton

      Dobrý den, přímo tento recept jsem sice nevařila, ale pokud smím poradit, tak do mletého masa přidávejte cibulku předem osmahnutou, je to chutnější :-) Hezký den.

      30.01.2012 12:40:23

    • Sluníčko
      Sluníčko

      Moc dobrá!

      22.01.2012 13:22:45

    • marie8
      marie8

      Kečup v rajské!

      Tak se taky přiznám.Dělala jsem rajskou ze svého protlaku a z kečupu Mikádo z Lídlu.A neměla chybu.A vůbec to nebyl blivajz ani paskvil.

      21.01.2012 22:26:05

    • veronika-bizkova
      veronika-bizkova

      Rajská z dětství

      Před časem jsem prvně uvařila rajskou dle Vašeho receptu. Byla prostě dokonalá, nic jí nechybělo, chutnala mně i mému příteli, kterému prý připomněla léta na dětském táboře! :-) Dnes jsem ji vařila znovu, s vařeným hovězím masem. Opět úspěch! Používám rajčatové pyré a domácí kečup od maminky - pokud máte v létě přebytek rajčat, doporučuju vlastní kečup vyrobit.
      Váš bezvadný recept si jdu hned přepsat do sešitu receptů. Děkuji!!!

      19.06.2011 14:17:33

      • vodenka2
        vodenka2

        Re: Rajská z dětství

        Včera jsem uvařila podle tohoto receptu, též dávám pyré a k tomu malý protlak, přidávám podle chuti trošku mléka, zjemní to. Výsledek byl výborný, děda byl v euforii nad plnou chutí omáčky, největší pochvala od osmdesátníka byla, že je jako od jeho maminky a to byla " ňáká " kuchařka :-) a tak díky za super recept (děda si ho vzal s sebou domů:-) a i zbytek omáčky :-)

        20.01.2012 06:46:07

    Přidat příspěvek k receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.