reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

3. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Rajská omáčka s koulemi od babičky

Rajská omáčka s koulemi od babičky

Tuhle rajskou omáčku jsem našla v knížce ručně psaných receptů po babičce, vyzkoušela jsem ji a od té doby ani jinou nevařím.


  • 4,6

    976×

    4,5 976
  • 45 min

  • 341×

Postup přípravy

Masové koule




Mleté maso si dáme do mísy, zalijeme trochou vody, přidáme vejce, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Můžeme přidat i na drobno pokrájenou cibulku.



Až se směs trochu spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě - v tomto případě si nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusmo hodíme do vody a když se nerozpadne, máme správnou hustotu. Nebo je podlité vodou můžeme zapéci v troubě dozlatova.




Rajská omáčka




V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku nakrájenou klidně na větší kousky dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček), zasypeme cukrem, zlehka osmahneme. Přidáme skořici, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Základ rajské zamícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup, osolíme a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Rajskou omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila. Ale když se tak stane, nevadí, jen jí budeme muset přidat. Omáčku necháme zhoustnout a necháme asi 20 minut povařit. Po provaření mouky omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme ještě kečup, cukr nebo sůl. Rajskou omáčku důkladně promícháme, přes cedník přelijeme do jiného hrnce. Cibuli a koření z cedníku vyhodíme.



Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo těstoviny. Rajskou omáčku od babičky podáváme teplou.



K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu







Zdroj: aktuálně.cz

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky

    Celkový počet komentářů: 355
    • Jana
      Jana

      Komentář k receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky

      Moc dobra! Dekuji.Uvarila jsem ji i tady v USA a konecne mi vysla dobre.
      Akorat bych prosila zda byste mohla napsat z jake velikosti ( gramu) rajcatoveho protlaku to delate a kolik na to zalejete vody.Oni zde maji jine velikosti konzerv a vodu jsem delala jen odhadem a asi jsem protlaku mela moc, protoze to bylo huste hned a az moc.Dekuji

      17.04.2014 00:37:47

    • sapolli
      sapolli

      Komentář k receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky

      Dnes jsem ji vařila,přidala jsem do zakladu zeleninu a na dochucení trosku citronové stávy podle rad ostatních a nedávala kečup ani domaci ani kupovany a je výborná na to že ji vařím potřetí tahle nemá chybu...snad bude chutnat i ostatním ;-) Jinak ja ještě pridávám trošku smetany na zjemnění.
      Moc děkuji za užitečný recept

      13.03.2014 17:01:25

    • Conny
      Conny

      Komentář k receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky

      Do rajské dávám jen špetku tymiánu, bobkový list, pepř mletý a sůl. Na dochucení cukr, citronovou šťávu, mletou skořici a podle potřeby na zvýraznění chuti lžičku kečupu. Nevidím v tom nic špatného. Hlavně, ať to chutná.

      18.01.2014 22:42:33

    • Kristýna
      Kristýna

      Komentář k receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky

      Nejlepší rajská, kterou jsem kdy jedla! Je opravdu vynikající.

      15.01.2014 15:00:34

    • Petra
      Petra

      Komentář k receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky

      Skvělý recept. Omáčka je vážně výborná. :-)

      02.11.2013 10:16:39

    • evik
      evik

      výborná rajská od babičky

      Tak toto to je fakt delikatesa!!! Ta alchymie s kořením je fakt super záležitost:)) Mnohokrát děkuji za recept.

      01.11.2013 13:50:50

    • Boris
      Boris

      Dobrou rajskou omáčku lze uvařit několika možnými způsoby. Lhostejno, zda začínáme tradičně jiškou, kterou rozředíme a obvyklým způsobem přidáme protlak, nebo podušená rajčata, koření a případně vývar (bujon, glacé ap.) nebo postupujeme odděleně - rajčata, koření s případnou zeleninkou podusíme zvlášť (přecedit, pasírovat, nebo "rustikálně" nechat v omáčce) a pak zahustíme buď v receptu uvedenou "zákletkou" (moukou rozmíchanou ve vodě), či přidáme vývarem rozředěnou jíšku. Moučnou chuť stejně musíme tak jako tak nechat dobře přejít varem. Jinak tento docela tradiční recept - masové kuličky s rajskou - je správný. Oceňuji postup přípravy masové směsi - napřed maso s kořením (macerování), pak zadělání vejcem, strouhankou ap. V každém případě dobrý recept. Přidružené komentáře vlastně potvrzuji co píšu. Je mnoho způsobů přípravy "rajské" a mnoho obměn. Navíc i v každé zemi má svou odlišnou podobu. Zkusili jste např. přidat sardelky a kapary ? Nebo černé olivy ? Pravda je, na kečupy pozor. Pokud si dáme práci s rajčaty, pak k dosažení barvy, či konzistence může nevhodný kečup vše pokazit. Asi víte, jak se dnes průmyslově a z jakého odpadu pripravují. Není nad domácí přípravu.

      14.10.2013 10:29:33

    • ludovitvitko
      ludovitvitko

      Komentář k receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky

      Velice dobrá

      12.10.2013 12:04:22

    • Premio
      Premio

      Recept,by byl ok,až na kečup a mouku. Proč,tam cpát kečup,když je tam celá škála aromatického koření. Kečup do české rajské určitě ne! Ve staročeské kuchyni se na zahuštění rajské omáčky používal perník na strouhání. Ptostě,jen nastroháte perník na jenmo a necháte v omáčce provařit a kouzlo je hotovo. Perník na strouhání se běžně koupí.

      29.09.2013 22:57:06

    Přidat příspěvek k receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.