reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

10. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Rajčatová šťáva

Rajčatová šťáva

Nápoj, který vaříme z přezrálých rajčat.


  • 4,6

    36×

    4,5 36
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 548 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 815 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 535 hodnocení

10+1 otázek: Odhalte ta nejškodlivější éčka v potravinách

19. 9. 2019

Postup přípravy

Rajčata omyjeme a nakrájíme. Kdo chce, může si je předem oloupat. Nakrájená rajčata dáme vařit do kastrolu. Vaříme zvolna 15 - 20 minut doměkka nebo do rozvaření. Necháme je mírně zchladnout a poté protlačíme přes velmi husté síto. Šťávu přivedeme k varu, vmícháme cukr, sůl a odstavíme.

Takto připravenou šťávu můžeme po vychladnutí naplnit do PET láhví a uložit do chladničky, kde vydrží asi 5 dnů. Pro uchování na delší dobu ji ihned horkou naplníme do sklenic a sterilujeme.

Rajčata by měla být plně vyzrálá, až přezrálá, na omak měkká. Musí být zdravá, netrhaná z napadených rostlin plísní. Výtěžnost šťávy z rajčat je různá, z masitých je hustější. Šťávu můžeme dělat i ze syrových rajčat.

Z vařených rajčat sterilujeme 15 minut při 85 °C. Ze syrových rajčat sterilujeme 20 minut při 95 °C.

Vytěženou rajčatovou šťávu, pokud ji nechceme mít k pití tak hustou, můžeme ještě před dochucováním zředit vodou 4:1. Rajčatová šťáva chutná nejlépe vychlazená.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Rajčatová šťáva

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.