Těsto na francouzský koláč vytvoříme smícháním ingrediencí (hladká mouka, olivový olej, žloutek, voda, sůl) na těsto tak, aby se nelepilo a dáme jej do sáčku do lednice cca na 30 minut.
Pečící papír potřeme olejem. Těsto rozdělíme na 2 díly a každý díl dáme na kulatý plech o průměru 25 - 28 cm s pečícím papírem. Z jednoho těsta budou 2 koláče. Pokud spěcháme, nahradíme toto těsto koupeným listovým těstem.
Těsto na plechu propícháme na několika místech vidličkou a podle chuti dáváme ingredience, například tuňáka (drcený nebo kousky), rajčata nakrájená na kousky a zalijeme směsí z mléka, zakysané smetany a vajec. Quiche posolíme, popepříme a na vrch můžeme nastrouhat sýr. Tuňáka lze nahradit kousky z kuřecích prsou.
Quiche (slaný koláč) pečeme cca 30 - 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Quiche Lorraine můžeme podávat teplý i studený.