Žloutky oddělíme od bílků. Elektrickým nebo ručním šlehačem ušleháme z bílků tuhý sníh a zvlášť ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Postupně ke žloutkové pěně přikapáváme a zašleháváme olej a mléko, pak promícháme s moukou a s kypřícím práškem do pečiva. Do těsta nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Připravené těsto nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný hluboký plech a rozetřeme.
Podle návodu na sáčku uvaříme v půl litru mléka čokoládový pudink. Ještě horký ho pravidelně rozlijeme na syrové těsto a to pak dáme upéci do předehřáté trouby. Pečeme při 150 °C asi půl hodiny.
Upečené těsto ještě teplé, ale ne příliš horké, potřeme zakysanou smetanou, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Pudinkový koláč se zakysanou smetanou necháme vychladnout. Před podáváním můžeme pudinkový koláč se zakysanou smetanou ozdobit šlehačkou