Hlemýždi by se měli upravovat na podzim a v zimě, když se zavíčkují. Uzavřené ulity důkladně vydrhneme pod tekoucí vodou kartáčem, vložíme do vařící vody a vaříme asi 10 minut, dokud víčko nepukne. Špičkou nože hlemýždě vyjmeme, oddělíme měkký konec, tím současně vytáhneme střívka.
Očištěné hlemýždě posypeme solí a důkladně je v ní vymneme, abychom odstranili sliz, poté je důkladně vypereme v několika vodách s octem. Hlemýždě následně vaříme v osolené vodě s trochou kořenové zeleniny 2 - 3 hodiny.
Hlemýždě zahradní můžeme podávat s jablečným křenem, případně dále upravovat. Příprava hlemýžďů zahradních může být dobrou změnou a inspirací pro vás jídelníček.
Tip na plněné hlemýždě: Máslo utřeme do pěny, přidáme vařené umleté nebo jemně usekané hlemýždě, strouhanku, vejce, petrželku, usekané sardelky, sůl a pepř. Ulity vyvaříme a plníme nádivkou, je-li příliš hustá, přidáme mléko. Hlemýždě pečeme vyrovnané v pekáčku asi 10 minut, před podáváním zdobíme petrželkou. Můžeme zkusit i hlemýždě falešné,v tom případě použijeme drůbeží žaludky.