reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo, používané našimi babičkami a profesionály, má tu výhodu, že se dá na něm smažit, aniž by se přepálilo. Recept hotový v několika minutách.


  • 3,7

    49×

    3,6 49
  • 10 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Energetická hodnota

15500 kJ / 3702,1 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 545 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 813 hodnocení

Jeřabiny: Opomíjené ovoce podzimu v marmeládách i kompotech

19. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

18. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

18. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 560 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Tip na podzimní večery: Recept na pečený čaj krok za krokem

17. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 533 hodnocení

Recept na jablečný mřížkový koláč krok za krokem

17. 9. 2019

Postup přípravy

Dvě kostky dobrého másla (250 g každá) vložíme do uzavíratelného plastového pytlíku (pytlíky do mrazáku) a uzavřeme. Vložíme do hrnce s vodou a vaříme, až se máslo kompletně rozpustí. Přibližně nám to trvá 4 minuty.

Potom máslo přelijeme do větší nádoby přes trojnásobně přeložený papírový ručník nebo útěrku vloženou do sítka.

Syrovátka (to bílé) zůstane v sítku a my máme čistý tuk, který po 3 týdny ani nemusíme uchovávat v lednici. Z 500 gramů originálního másla dostaneme průměrně 300 - 350 gramů přepuštěného másla.

Přepuštěné máslo získané v několika minutách zkuste jednou použít na smažení řízků a uvidíte ten rozdíl.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Přepuštěné máslo

    Celkový počet komentářů: 9
    • Jarka
      Jarka

      Máslo se musí odpařit od vody a pěna sebrat. Ohřát v mikrotenovém pytlíku je úúúúplná blbost. Jen se do másla dostanou další teplem uvolněné jedy - DIOXIN. ghÍ se odpařuje 6 - 10 hodin podle množství. Nejlepší je PH (pomalý hrnec)

      31.08.2018 21:49:58

    • Václav
      Václav

      Recept se mi nelíbí

      Je to nesmysl, viz můj komentář.

      27.01.2018 10:38:04

    • Vaclav
      Vaclav

      Absolutní nesmysl. Voda, odsažená v másle (asi 18%) zůstane i s částí bílkovin v másle. Zkuste na tom smažit! Tohle může vymyslet jen někdo, kdo nikdy nevařila. Buď rozpustit a slít jen tuk, nebo vařit několik hodin, jako ghí.

      27.01.2018 10:33:50


    • lumik
      lumik

      Komentář k receptu Přepuštěné máslo

      tenhle recept bych nepoužila

      10.12.2016 08:19:35

    • Lucas
      Lucas

      Komentář k receptu Přepuštěné máslo

      A víte, že přepouštěné máslo dosáhne opravdové kvality až po 6 - 10 hodinách filtrování a va ření ve vodní lázni, že to není takhle úplně jednoduché, jak tady všichni na netu píšou a dávají recepty :D Proto je taky tak drahé, ptž je výroba složitá a dlouhá ... máte sice čistý tuk, ale máte tak 25% kvalitu ... :(

      09.12.2016 12:53:24

    • hch
      hch

      ghí podle dr.Ždichynce

      Dělám ghí podle staršího receptu dr.Ždichynce-Zdravá kuchařka.
      Je trochu jiné:po rozpuštění v kastrolu s dvojitým nebo velmi silným dnem máslo vařím na malém plameni a sbírám na povrchu vzniklou pěnu zvlášť.Ta se dá také na smažení použít.Když je máslo úplně čiré,přecedím přes plátno nebo hodně hustý cedník.Stalo se mi u másla Halíře,že na dně kastrolu zůstala strouhanka,takže je vidět,co také obsahuje v těch 18% mimo tuk.Jinak je to super!

      05.03.2015 13:09:44

    • Ema Liss
      Ema Liss

      Videorecepet

      Zdravím všechny :)

      Pro ty kdo by nevěděli, našla jsem na Youtube docela pěkný a názorný videorecept:
      https://www.youtube.com/watch? v=AQe0MMZeEdM

      22.02.2015 17:59:20

    • prodam (tecka) dvere
      prodam (tecka) dvere

      aha, tak konečně jsem se dozvěděla co přepuštěné máslo vlastně je a jak si ho vyrobit. Díky za vysvětlení a za recept. Vyzkouším

      15.10.2014 09:54:12


    Nalezeno receptů: 9

    Přidat příspěvek k receptu Přepuštěné máslo

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.