reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Překládané smetanovo-škvarkové pagáčky

Recept na jednoduché a velmi chutné smetanovo-škvarkové pagáčky, které dobře chutnají a krásně drží tvar.


  • 2,9

    17×

    2,8 17
  • 2 h 40 min

Postup přípravy

Domácí škvarky nemeleme, ale jen je posekáme ostrým nožem na malé kousky, které budou dobře cítit na jazyku. Pagáčky budou mnohem chutnější než s mletými škvarky. Posekané škvarky promícháme s domácím vepřovým sádlem, podle chuti osolíme a škvarky odložíme do chladničky, než připravíme těsto.

Do mísy robota dáme hladkou mouku a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme asi 50 ml vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.

K vykynutému kvásku přidáme vejce, změklé máslo, pokrájené na kostky, kysanou smetanu a mísíme nejprve na stupni rychlosti č. 1 deset minut, potom ještě na stupni rychlosti č. 2 dalších pět minut, dokud nedostaneme pružné, lesklé a nelepivé poloměkké těsto, které bez dalšího kynutí vyklopíme pomocí stěrky na pomoučněnou desku.

Těsto rozválíme do tvaru obdélníka o tloušťce asi 1,5 cm. Těsto rovnoměrně potřeme posekanými škvarky se sádlem tak, že po obvodu necháme asi 2 cm široký volný pás a potřené těsto přeložíme shora do středu o třetinu, přes kterou přeložíme zdola nahoru do středu další třetinu těsta, čímž máme na sobě 3 vrstvy, potom stejně překládáme těsto z boků přes sebe, čímž ve výsledku bude na sobě 9 vrstev těsta. Přeložené těsto se škvarky přikryjeme čistou utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.

Po této době složené těsto opět rozválíme a znovu překládáme, tento postup zopakujeme celkem třikrát. Pokud byste měli doma nyní příliš teplo, klidně odložte těsto do chladničky odpočívat, bude kynout i tam a budete mít jistotu, že se tuk nerozpustí v tomto teple a náplň nevyteče.

Potom naplněné a překládané těsto rozválíme na tloušťku asi 3 cm, bez dalšího kynutí pomoučněnou formičkou vykrojíme okrouhlé pagáčky, na kterých pomocí mřížky na brambory rychle a jednoduše vytvoříme rýhovaní na povrchu pagáčků. Pěknou mřížku můžeme udělat i ostrým nožem. Pagáčky zakulatíme otáčivým pohybem mezi dlaněmi, přeložíme na plech vystlaný teflonovým papírem a povrch pagáčků potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem.

Pagáčky ihned vložíme do předem vyhřáté trouby, na spodek trouby nezapomeneme dát hrneček s horkou vodou. Pečeme na středním roštu 20 minut při teplotě 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, až pagáčky budou pěkné zlato-hnědé barvy. Upečené pagáčky vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.

S těstem na pagáčky se výborně pracuje, přičemž díky zakysané smetaně pagáčky krásně drží tvar a jsou vláčné a měkké i na druhý den. Na vykrajování jsem použila vykrajovač o průměru 7 cm. Z tohoto množství jsem upekla 40 kusů pagáčků, případně s menším vykrajovačem můžeme upéct až 80 kusů.

Překládané smetanovo-škvarkové pagáčky jsou mimořádně chutné a měkké s chutnými kousky škvarků, které lze příjemně cítit na jazyku, přitom pagáčky zůstanou déle čerstvé a jsou pořád takové jako po upečení. Pagáčky jsou výbornou chuťovkou a můžeme je podávat samostatně jako pohoštění pro návštěvy k vínu, jsou také perfektní přílohou k sytějším polévkám na kyselo a k různým gulášům.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Překládané smetanovo-škvarkové pagáčky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.