reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Překládané škvarkové pagáčky

Kdo by neměl rád dobré škvarkové pagáčky. Přidávám jeden z mých receptů na tuto dobrotu.


  • 3,2

    41×

    3,2 41
  • 2 h 30 min

Ingredience

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 555 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 824 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 668 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 167 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 565 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Recept na bezlepkový ořechový koláč krok za krokem

11. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

10+1 otázek: Čínská medicína a její principy

10. 10. 2019

Postup přípravy

Domácí škvarky nameleme na mlýnku, trochu osolíme, okořeníme a promícháme.

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, čerstvě mletý černý pepř a promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.

Když kvásek vykyne, přidáme domácí vepřové sádlo, víno a po troškách přiléváme zbylé vlažné mléko. Vypracujeme důkladně rukama na hladké, pružné, nelepivé a poloměkké těsto. Zpracováváme, dokud se nám těsto nezačne oddělovat od rukou a stěn mísy a až se na povrchu začnou tvořit velké bubliny. Těsto na domácí škvarkové pagáčky nenecháváme vykynout, ale hned s ním pracujeme. Těsto dáme na jemně pomoučněnou desku a rozvalíme do obdélníku o tloušťce asi 0,5 až 1 cm.

Na těsto rovnoměrně rozetřeme mleté škvarky tak, že po obvodě necháme asi 1,5 cm volný pás. Těsto stočíme na těsno do závinu, jehož oba okraje spojíme stlačením, aby náplň nevytekla. Závin obrátíme spojem nahoru, přeložíme třetinu zleva doprava a přes to přeložíme další třetinu těsta zprava doleva, trochu zploštíme válečkem. Náplň zůstane pěkně uvnitř a na sobě bude více přeložených vrstev těsta.

Těsto zakryjeme fólií a odložíme do chladničky na 30 minut, aby náplň ztuhla a později během válení nevytékala. Těsto bude kynout dále i v chladničce. Po této době těsto vybereme, rozválíme a znovu stejným způsobem překládáme. Celý postup opakujeme 3x za sebou po 30 minutové pauze.

Naposledy těsto rozválíme na tloušťku asi 1,5 až 2 cm, ale ne více, kynutím by se jednotlivé vrstvy nepěkně posunuly. Malým vykrajovátkem namočeným v mouce vykrojíme jednotlivé pagáčky, které na povrchu hustě narýhujeme nožem na stejné kostky. Nejšikovněji a nejrychleji to jde mřížkou na brambory.

Pagáčky dáme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 15 minut kynout. Vykynuté pagáčky potřeme rozšlehaným vejcem, dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na střední rošt a pečeme na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, až se povrch zbarví pěkně do červeno-hněda, což trvá asi 15 minut. Na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou. Upečené pagáčky dáme vychladnout na mřížku.

Překládané škvarkové pagáčky jsou velmi chutné a po opakovaném překládání jsou pěkně křehké. Pagáčky jsou vynikající jako pohoštění pro návštěvy k vínu, nebo skvěle chutnají k různým sytým polévkám na kyselo. Není s nimi mnoho práce, postup je jednoduchý a jsou poměrně rychle hotové. Mně při vykrajování o průměru 3 cm vyšlo 45 kusů pagáčků.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Překládané škvarkové pagáčky

    Celkový počet komentářů: 2

    • Irma
      Irma

      Komentář k receptu Překládané škvarkové pagáčky

      Jsou VYNIKAJÍCÍÍÍ, poměrně rychlé, recept nenáročný. Můžu vřele doporučit

      05.05.2019 14:47:10

    • Lea
      Lea

      Komentář k receptu Překládané škvarkové pagáčky

      Jsou právě hotové a naprosto úúúchvatné.
      Nepoužila jsem žádné víno,naopak jsem dala cca 100 g sádla.Rozválené těsto jsem potřela mletými škvarky a posypala krájenými většími kousky.Popřekládala,znovu rozválela,znovu potřela mletými škvarky,opět přeložila do kříže.Rozválela.Kroužky na plechu posypala chia semínky a sezamem.Vynikající!

      17.01.2019 13:19:02


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Překládané škvarkové pagáčky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.