reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Předtěsto na pečení chleba

Předtěsto je v podstatě staré těsto, které naše babičky odložily vždy z pečení chleba a použily při novém pečení. Podle receptu si předtěsto můžeme připravit dopředu.


  • 2,4

    14×

    2,4 14
  • 1 h 30 min

Postup přípravy

Večer před pečením nového chleba si připravíme předtěsto na pečení chleba. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a dobře promícháme. Do promíchané mouky uděláme jamku, rozdrobíme do ní droždí a posypeme cukrem krystal. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme olej a necháme v teple vykynout kvásek - asi 15 minut.

Potom všechno rukama důkladně zpracujeme na těsto, až se začnou tvořit puchýřky na povrchu těsta. Těsto je měkčí a trošku lepivé. Těsto posypeme moukou a přikryté čistou utěrkou necháme asi 1 hodinu v teple vykynout na dvojnásobný objem. Potom těsto znovu propracujeme, dáme do mikroténového sáčku a odložíme na noc do chladničky.

Je potřeba zabalit těsto volněji, protože bude kynout dále, sice pomaleji. Těsto můžeme odložit do chladničky ve stejné nádobě a přikryté potravinářskou fólií. Na obrázku lze vidět, jak vypadá těsto ráno, kdy ho máme připravené na použití při pečení chleba.

Po vyjmutí z chladničky před pečením je potřeba nechat těsto odpočívat nejméně 1 - 2 hodiny při pokojové teplotě, aby se ohřálo. Na chléb se nepoužije celá dávka, ale jen její část, zbytek se vrátí zpět do chladničky, kde vydrží 7 - 10 dní v závislosti od nastavené teplotě chladničky. Předtěsto můžeme tedy mít stále po ruce. Výsledné těsto je o něco řidší konzistence než samotné chlebové těsto a trošku lepí.

Předtěsto je vlastně staré chlebové těsto. Naše babičky při pečení chleba vždy odložily kousek těsta a toto staré těsto použily při novém pečení chleba. Předtěsto není kvásek, jak byste si mohli myslet. Kvásek se také používá při pečení chleba, ale má úplně jiný charakter.

Předtěsto připravíme v předvečer a odložíme do chladničky na 12 hodin, kde ještě do rána více nakyne a ráno při pečení chleba použijeme. Naše babičky kromě odložení kusu těsta z pečení chleba byly zvyklé často odškrabávat zbytky těsta z koryta, ve kterém míchali těsto na chléb a toto oškrabané těsto odložily do spíže na chladné místo jako základ pro nový chléb. Tyto zbytky starého těsta posloužily, když nebylo čerstvé droždí právě k dispozici, protože postačilo na chléb podstatně méně droždí, přitom nový chléb byl mnohem vláčnější, chutnější a zůstal déle čerstvý.

Recept na předtěsto na pečení chleba přidávám k receptu na Pane Siciliano - Sicilský chléb, používám ho však i při pečení jiných chlebů, které v budoucnosti ještě přidám a jejichž recepty předtěsto doslova vyžadují, takže příprava předtěsta vůbec není zbytečná práce a už našimi babičkami je po dlouhé roky ověřená a opodstatněná. Tato metoda se používá a využívá hojně i dnes v mnohých soukromých pekárnách u nás i ve světě za účelem upečení lepšího domácího chleba.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Předtěsto na pečení chleba

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.