Pravý polský Bigos

1 h 30 min | polévka | 3 porce | polská kuchyně | recept zobrazen: 36963x
Recept na tradiční polské jídlo na svátky.
Komentáře receptu 9
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Kysané zelí scedíme, přičemž nálev ponecháme stranou, a rozkrájíme ho na drobnější kousky. Klobásu nakrájíme na kolečka a uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. Maso nakrájíme na menší kostky. Podle chuti můžete přidat prakticky jakékoliv maso - kuřecí, krůtí, králičí, hovězí. To už záleží na vás.

Ve větším hrnci si na troše rozpáleného sádla pár minut prohřejeme připravené zelí. Následně přidáme maso, podlijeme vodou a dusíme 30 minut. Poté přidáme nakrájenou klobásu a uzenou slaninu a vaříme dalších 30 minut.

Vodu přiléváme opatrně - konzistence na konci by měla zůstat hustá bez vody. Přimícháme rajčatový protlak a dochutíme nálevem ze zelí. Povaříme závěrečných asi 15 minut.

Pravý polský Bigos podáváme jako velmi vydatnou polévku, která výborně chutná a hodně zasytí.

autor receptu:

Pravý polský Bigos

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porce
4,5
skvělý recept
32 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pravý polský Bigos

Celkový počet komentářů: 9
  • V Německu je to EINTOPF lapis 27.02.2017 21:17:57

    Nemáš - li dostatek nádobí, vezmi větší hrnec a hoď do něj všechno co máš, povař, osol, opepři a okysel, můžeš podávat. Vydatné jídlo všechno v jednom, ale žádná pochoutka, smísením dohromqady a povařením dosáhneš jednotné chuti. Kdybys dal každou surovinu zvlášť na talíř, měl bys jídlo několika chutí, takto máš chuť jednotnou a směs, jako když mícháš beton.

  • Už jsem to jedl neeni to špatné ale segedin je lepší

    • Nechápu jak můžete toto jídlo srovnávat se segedínem,vy nevíte jak se vaří segedín?V receptu jsem se o smetaně nic nedočetla.

      • Re: Segedín Igurus 25.08.2016 19:49:41

        No protože to jediné, čím se tohle jídlo liší od Severin je doba přípravy a Smetana :) Je to jako najdi deset rozdílu, akorát, že tady jsou rozdíly dva-tři ;)

  • Recept na bigos vypadá trochu jinak. Jeho podstata není jen v jeho ingrediencích, ale také v dlouhém (několik hodin) a pomalém vaření. Vyplatí se nespěchat.

    • Je to tak, min. časově se tento recept od pravého dost liší a nejde pouze o hodiny .....

    • Re: Bigos Michal 02.01.2015 21:29:35

      Naprosto souhlasím, toto není pravý polský Bigos. Zaprvé - ten s
      e vaří 2-3 dny, co druh masa, to jeden den. Základ hovězí, uzený, pak klobása, vepřové.... . Zelí, koření, sušené houby...
      bigos miluji, vždy mi kamarád z Klodcka přiveze celý hrnec, já zas pro něho vyrábím vinné klobásy, což oni neznají ale zbožňují..

  • Mě v základu chybí cibulka,jinak zajímavý recept

  • Pravý polský Bigos 20.02.2013 14:17:02

    ,,Pravý polský" je trocho zavádějící ,ale můžeme přirovnat k Paele, kdy ve španělsku co vesnice to specifikum surovin. Bigos je velice chutný pokrm, sám ho vařím ze tří druhů masa a příprava je na tři dny ale stojíto za ten čas. Několikrát jsem také ochutnal v polsku a ingredience a suroviny se v jednotlivých rodinách měnily. Proto si myslím že Pravý polský není přesné ale Bigos je opravdu dobrý.

Nalezeno receptů: 9
Přidat příspěvek k receptu Pravý polský Bigos
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept