reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš je pikantní pochoutka, která je oblíbená ve světě. Nezahušťuje se nikdy moukou a má málo šťávy, obsahuje stejný díl cibule a kližky. Recept na klasický hovězí guláš s různými přílohami podle chuti.


  • 3,3

    264×

    3,2 264
  • 2 hod

  • 10×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Nejprve si připravíme zeleninu, až potom hovězí maso, aby nepustilo zbytečně šťávu, minerály a ostatní cenné látky. Poměr hovězího masa a cibule je zásadně 1:1. Cibuli nakrájíme na jemno, nebojte se toho množství, neboť dává chuť masu a pomalým dušením se rozvaří. Pravý maďarský guláš se nikdy nezahušťuje moukou a ani ničím jiným, hustotu gulášové šťávě dává právě cibule.

Na pravý maďarský guláš se zásadně používá jen hovězí kližka, eventuálně hovězí krk pro vysoký obsah klihu - kolagenu, který se pomalým dušením uvolní a dává charakteristickou rosolovitost gulášové šťávy. Proto není vhodné připravovat guláš v tlakovém hrnci. Název guláš pochází z maďarského slova gulya - guja, které znamená stádo hovězího dobytka a od slova gulyás - gujáš, které znamená pastýř hovězího dobytka. Guláš se původně připravoval v kotlíku.

Opláchnuté otřené maso pokrájíme na kostky cca 4 x 5 cm velké. V hrnci rozpálíme domácí vepřové sádlo. Kdo nemůže sádlo, použije olej. Na rozpálené sádlo dáme cibuli a restujeme do zlato-žluta až téměř do hněda za stálého míchání, pozor, nespálit! Na chvíli stáhneme hrnec z ohně, přidáme obě mleté papriky a za stálého míchání necháme ve vařícím tuku rozpustit, pozor, nespálit!

V této fáze přidáme malé množství horké vody a vydusíme až na tuk. Postup opakujeme 2 - 3x. Komu nevadí rozvařená paprika a rajčata, může je přidat už teď, ale radši to nedělejte, není to právě nejchutnější. Do paprikovo-cibulového základu přidáme hovězí maso, nesolíme a maso doslova opékáme, aby nasáklo chuť cibule a papriky za stálého míchání, aby se paprika nespálila a nezhořkla.

Hovězí maso v této fázi nesolíme, protože není žádoucí, aby pustilo šťávu a dusilo se. Má se opékat asi 7 - 8 minut. Maso nasákne vynikající chuť cibule a papriky. Potom nemá chuť masa vařeného v paprikové vodě. Když se maso zatáhne a opeče, teprve teď ho osolíme a podlijeme malým množstvím horké vody, až teď začíná pomalé dušení pod pokličkou na středním plameni. Je potřeba maso častěji podlít vždy jen malým množstvím horké vody.

Guláš v závěru nemá mít moc šťávy a maso má být sice měkké, ale v žádném případě ne rozvařené. Přidáme na jemno posekanou sušenou pálivou papričku i se semínky. Zelenou papriku pokrájíme na kolečka a rajčata na plátky. Pokud nemáte rajčata, můžete použít rajský protlak v množství 10 g na 1 kg masa, avšak ho musíme orestovat.

Když je maso poloměkké, přidáme zelenou papriku a rajčata. Mimo sezónu přidáme na toto množství masa 350 g domácího leča. Změknutí masa závisí od toho, jak staré bylo hovězí, ze kterého guláš vaříme. V průměru trvá vaření guláše 120 - 180 minut.

Pravý maďarský guláš servírujeme s domácími haluškami či tarhoňou, ale vhodná je i dušená rýže, vařené brambory nebo vařené těstoviny. U nás jsou oblíbené domácí kynuté knedlíky.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravý maďarský guláš

    Celkový počet komentářů: 48
    • Petr Medved
      Petr Medved

      Díky paní Libchen jsem se naučil dělat poctivý maďarský guláš. Od teď už jen takto. Díky.

      14.03.2019 21:35:26

    • Miroslava
      Miroslava

      Komentář k receptu Pravý maďarský guláš

      Dakujeme za detailny a skvely recept

      12.10.2018 22:38:46

    • Peter
      Peter

      Pravy maďarský guláš.

      Guláš pána Nováka ma bližšie k pôvodnému glášu starých Maďarov. Guláš s paradajkami a paprikou je až po objavení Ameriky. Takže Húni pokiaľ chceli byť mobilní, mali usušenú tarhoňu a varili guláš z hovädzieho mäsa na cibuli , ktorá je z Ázie.

      18.08.2018 13:26:03


      • Libchen
        Libchen

        Re: Pravy maďarský guláš.

        pán Peter, máte to celé pomýlené, neovládate dejiny!!! predsa Huni nie sú Madari, naštudujte si to poriadne a nebudete písať drísty :-)
        dakujem.

        27.08.2018 13:29:22

    • jaroslavnovak
      jaroslavnovak

      dobrý recept

      30.04.2016 12:17:14

      • Libchen
        Libchen

        Vážený pán László,
        mám blízko už sedemdesiatky, bývam v paneláku v hlavnom meste a každý rok zaváram, aj lečo, nie však zo zeleniny kupovanej zo supermarketov, tá má síce predpísanú veľkosť, ale nemá chuť. mám to šťastie, že mám to šťastie, že dostanem od rodiny na dedine pestovanú domácu zeleninu. zavarené odkladám do špajze na policu, ešte sa mi zatiaľ nikdy nič nepokazilo.
        ku gulášu, moja rodina varila Pravý Madarský guláš takto už za rakúskeho cisára Františka Jozefa I. - ho, recept sa dedil z generácie na generáciu: prababička - babička - dcéra - vnučka - pravnučka.., dokonca u nás doma tento guláš varili a varia rovnako aj muži našej rodiny a vždy sa pridávala do neho čerstvá paprika a čerstvé paradajky, /robí tak aj pán šéfkuchár Gundel v Budapešti okrem iného a my nezávisle na ňom/, mimo sezony pridávame doma zavarené lečo.
        prepáčte, ak Vy sám varíte Madarský guláš ináč, prosím, nech sa páči, to je Váš recept, osobne nemám námietky,ja ho vždy budem variť tak, ako som napísala v recepte, nemajte mi to za zlé. dakujem :-)
        Nikomu však svoj recept nevnucujem, kto chce, ten ho uvarí, kto nie, tak nie.
        Pekný večer Vám prajem :-)
        Majte sa krásne!

        11.05.2016 17:57:22

    Nalezeno receptů: 48
    |< << 12345 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Pravý maďarský guláš

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.