Červenou, žlutou a zelenou kapii nasucho upečeme na roštu v troubě nebo ze všech stran opečeme na tálu (plotýnce). Papriky strčíme do mikroténového sáčku, aby se nám zapařily a my je mohli snadno oloupat. Rajčata, která jsou voňavá a masitá, lehce nakrojíme do kříže, spaříme, slupky oloupeme a bubáky vyřízneme. Salátové okurky oloupeme. Kapií, okurek a rajčat by mělo být přibližně stejně, v našem případě asi 400 g. Můžeme použít pouze kapie nebo i klasické papriky.
Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky a smícháme dohromady. Červené cibule i petrželku nasekáme nadrobno a přidáme do mísy k další zelenině. Vše zalijeme olivovým olejem a dobře promícháme. Sýr feta nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme nahrubo.
Salát rozdělíme na porce a posypeme sýrem feta. Salát připravujeme těsně před podáváním. Žádná zálivka, ani sůl, sýr feta zcela nahradí sůl. Dokonce ani chladnička k tomuto salátu nepatří!
Pravý bulharský šopský salát podáváme samotný nebo s chlebem či pečivem podle chuti.