reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Pravé žloutkové věnečky

Pravé žloutkové věnečky

Věnečky jsou dělané z odpalovaného těsta a povedou se každému.


  • 4,7

    1 582×

    4,7 1582
  • 2 hod

  • 193×

Ingredience

krém

poleva

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 561 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 603 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 542 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Postup přípravy

Do hrnce dáme vařit vodu se solí a tukem. Když voda začne vřít a tuk je rozehřátý, přisypeme mouku a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Pak těsto za občasného míchání necháme vychladnout. Přidáváme postupně jedno vejce po druhém. Vejce musíme vždy do těsta nejdříve zapracovat. Teprve pak do něj rozklepneme další.

Hotové těsto dáme do sáčku na zdobení dortů. Na plech si dáme pečící papír a na něj děláme z odpalovaného těsta věnečky. Věnečky pečeme na 170 °C asi 20 minut. Upečené věnečky necháme vychladnout.

Zatím si připravíme krém. Máslo necháme změknout. Mléko, pudinkové prášky a oba cukry svaříme v hladký pudink a za stálého míchání jej necháme vychladnout. Do změklého másla po částech zašleháme pudink. Podle chuti můžeme přidat rum.

Vychladlé věnečky rozkrojíme (nejlépe vroubkovaným nožem) a plníme krémem. Připravíme si polevu. Cukr, rum a horké mléko třeme 10 minut v misce. Polevou pak žloutkové věnečky přeléváme.

Žloutkové věnečky necháme vychladnout a můžeme servírovat.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé žloutkové věnečky

    Celkový počet komentářů: 526
    • karin
      karin

      Žloutkové věnečky?

      Jak můžou být pravé, když není v krému žloutek?

      06.03.2012 16:05:18

    • Hanka66
      Hanka66

      ty nemají chybičku

      Tyto věnečky jsou zatím nejlepší, které jsem za svůj život /dnes 66/ pekla. Udělala jsem z dvojité dávky - 85 ks. Celé rodině i přátelům moc chutnaly.Už jsem je pekla vícekrát. Posledních 20 čeká na dnešní gratulanty. Doporučuji je, zaručeně se povedou. Je dobré je nechat v troubě tak dlouho, až jsou pěkně růžové, jsou pak vevnitř hezky upečené. Krájím je hned, ještě teplé.
      Všem, kdo se o ně pokusí, přeji hodně úspěchů.


      06.03.2012 12:51:44

      • Bedřiška
        Bedřiška

        Mám velikou radost, že věnečky chválí někdo ze starší generace a že chutnají.

        06.03.2012 19:42:07


    • Hanka66
      Hanka66

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      06.03.2012 12:49:35

    • Tééra
      Tééra

      Dělala jsem už dvakrát, a zatím se daří, i když jsem začátečník :-) Polevu jsem dokonce dělala pravou fondánovou. Sice to bylo fuška, ale doporučuju!

      500 g krupicového cukru
      1,5-2 dl vody
      2-3 cl octa.

      Cukr se zalije vodou a přivede do varu. Během varu se nádoba s cukrem na vnitřní straně omývá štetečkem nebo peroutkou s trochou vody, aby se na stěně netvořily krystalky cukru. Když je voda téměř vyvařená, přidá se ocet a cukr se dovaří na potřebnou hustotu („na řetěz“).
      Potom se nádobka s cukrem dá vychladit do studené vody a uvařený cukr se mírně pokropí vodou, aby se na povrchu neutvořil škraloup. Prochladlý cukr se míchá vařečkou – postupně se mění z čiré tekutiny na úplně bílou neprůhlednou hmotu. Ta se opět pokropí vodou, aby neosychala.

      Poznámka:
      Před použitím se potřebné množství polevy zahřeje tak, aby byla tekutá a mírně teplá, podle potřeby se přichutí rumem, citrónovou šťávou, ovocným sirupem, čokoládou, kakaem aj. a použije se k potažení dortů, máčení nebo zdobení různých zákusků. Když je poleva příliš hustá, lze ji zředit trochou vody. Příliš řídká fondánová poleva na dortech nebo na jiných výrobcích však špatně zasychá.

      Vysvětlivka:
      „Na řetěz“: malé drátěné očko o průměru asi 5 mm se ponoří do cukru, vyjme a do očka se foukne – je-li cukr svařený málo, bublina se vůbec neutvoří; je-li uvařen dostatečně, utvoří se dlouhá bublina.


      Zvládla jsem to i já, nic na tom není ;-)

      06.03.2012 12:05:38

      • Hanka66
        Hanka66

        Tak to je bezva, hned, jak budu dělat další, polevu vyzkouším.

        Ještě k té normální polevě: dříve jsem ji třela metličkou, doporučuji šlehat el. ponorným mixerem, já mám BAMIX - - nástavec na šlehání. Je to hned hotové.

        06.03.2012 12:59:35

      • Bedřiška
        Bedřiška

        Děkuji za recept na fondánovou polevu, hned si jí opíšu a vyzkouším.

        06.03.2012 19:45:46

    • Hanka66
      Hanka66

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      06.03.2012 11:03:56

    • alenasam
      alenasam

      Také jsem dělala z odpalovaného těsta prvně a povedlo se!!
      Věnečky jsou vynikající.................. .Výborný recept.

      05.03.2012 19:40:30


    Přidat příspěvek k receptu Pravé žloutkové věnečky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.