reklama
hledat uživatel
       

Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Celkový počet komentářů: 150
  • peter
    peter

    Recept se mi nelíbí

    Nezmysel, nepatrí tam žiadna smotana. Bryndza sa musí rozmiešať v horúcich haluškách a rozpustiť sama teplom halušiek. A Anglická slanina - hrúza. Musí sa použiť prerastena údená slanina. Peter

    22.06.2019 11:08:18

    • Semančíková
      Semančíková

      Re: Recept se mi nelíbí

      Ano. Správné halušky bez smetany, brynza ( nejlepší je Liptovská ) se musí ve velké míse, kam odkládáme uvařené halušky, rozpustit teplotou horkých halušek. Naberem, dáme na talíř a posypeme do křupava vyškvařenou slaninkou a se sádlem, které se vypeklo aj polijeme. Můj muž byl ze Slovenska a tak se tam tradičně dělaly na každé kolibě.I trepačky a zapíjely se studenou džinčicou.

      05.08.2019 17:40:35

  • Yveta
    Yveta

    Muj tatinek byl slovak z vychodu a pokud nam babka robila halusky tak nikdy nebola bryndza len tak na haluskach. Uvarene halusky rovno z hrnca do misy, kde uz cakala bryndza. Vse sa zmiesalo a aj chrumkava slovenska slanina s tukom naliata do misy. Vse zamiesat a to boli hody.

    03.03.2019 08:46:04

  • Filip
    Filip

    Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Anglická slanina určite do Slovenských halušiek určite nepatrný už len kvôli názvu, keď tak Oravská slanina tá patrý do Slovenských halušiek a žiadna iná !... Dajte si tam aj anglickú, ale to už potom niesu Slovenské halušky !

    03.02.2019 20:19:11

  • rlriperSVK
    rlriperSVK

    Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    anglicku slaninu?????? vam to musi fajne jebat

    25.11.2018 08:48:44

  • Mario
    Mario

    Prave slovenske

    Halusky nikdy neoplachujeme v studenej ani v ziadnej vode omastime ich vypekom zi slaniny pridame brynzu vela bryndze a ziadna anglicka slanina to je ble domaca udena mastna slanina bryndzu vymiesame s trochou vody z halusiek a na vrch dame este pazitku alebo zelenu vnat z cibule.A tak budu urcite lepsie chutit

    13.10.2018 14:06:57

  • Stanislava
    Stanislava

    Budu je varit poprve dostala jsem brynzu od pratel tak snadse mi podari je udelat dobre

    06.06.2018 09:44:05

  • Koblížek
    Koblížek

    Super recept, chutnalo všem a nezbylo :)

    04.02.2017 19:12:19

  • paul
    paul

    recept na halusky

    Recept jsem precetl,ale vzhlem k tomu,ze je chci delat poprve,tak to neni popsano pro liky jako ja.Na jakou hrubost se maji zemiaky postrouhat ? diky Paul

    12.10.2016 19:08:19

  • Vladimír
    Vladimír

    Na Slovensku do halušek NIKDY nedávají anglickou,jen slaninu.Ta je tam správně,Několikrát jsem toto jídlo jedl přímo od kamarádů Slováků,kteří to umí opravdu perfektně udělat.Bryndzu =pořádnou seženete opravdu málo.Na tržnicích?Nevím,jestli my to poznáme,Slováka ssebou!Jediní to poznají

    12.04.2016 13:57:24

  • anna
    anna

    Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Čo sa dohadujete ,najlepšie halušky robila moja stará mama žiadna smotana,žiadna anglická ,ale dobrá domáca slanina.

    10.04.2016 14:19:00

  • VV
    VV

    Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Tak toto má od pravých halušiek dobre ďaleko. Vareená slanina do halušiek a halušky po uvarení prepláchnuť vodou? By som sa hanbil niečo také prezentovať :-(

    09.04.2016 08:40:30

  • Peter
    Peter

    Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Ak ste tieto halušky nazvali "pravé", aké sú podľa Vás tie " ľavé"?

    moi2:
    Nemáte pravdu, pretože bryndzové sú halušky a s kyslou kapustou sú strapačky (od kapusty zostanú "strapaté" - z toho ten názov).

    06.02.2016 22:48:49

  • gfdgsfd
    gfdgsfd

    Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Herdyn a Baxtrix ARMY

    31.12.2015 17:23:50

  • qwent
    qwent

    Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    anglickou slaninu na pravé slovenské ?
    nikdy !

    05.04.2015 18:18:15

    • dan
      dan

      Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Přesně.
      Nejlepší je Oravská slanina.

      13.11.2015 18:59:34

    • Egon
      Egon

      Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Anglická slanina sa pred údením varí a taká sa do halušiek u nás nikdy nedávala Používa sa najskôr zasolená a potom zaúdená domáca slanina. Škvarok v haluškách musí byť chrumkavý

      21.02.2016 17:58:53

  • ka-brňák
    ka-brňák

    halušky jsou super!

    taky pamatuji z dětství, (taky jsem "pravý čecho/slovák")!
    a tak z praxe doplňuji, že perfektní je ORAVSKÁ SLANINA, když je k mání.
    a když není na zapití žinčica, (http://cs.wikipedia.org/wiki/ žinice), tak kefír, mléko, ale i orosená plzeň, udělají své! ;-)
    tak ať všem chutnají TY JEJICH halušky a už nezdržujte, dobrou chuť všem!

    19.12.2014 21:17:30

  • pavla3
    pavla3

    Byli jsme s partou asi před deseti léty na Slovensku a protože všichni milujeme halušky dávali jsme si je všude.Každé chutnaly výborně .a každé jinak.Po týdnu jsme ochutnali všechny možné verze.

    23.05.2014 10:26:49

  • Jane
    Jane

    Není 1 univerzální recept na halušky :-) důležité je si ty halušky užít a ne si tu řešit svoje ego. Mňam,

    22.05.2014 13:29:04

  • Radek
    Radek

    Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Ano, takto mám recept v hlavě i od mojí babičky ze Slovenska, která ještě podle počtu brambor dávala stejný počet naběraček vlažné vody. Pak už jen polohrubou mouku a sůl. Konzistence těsta se musí odhadnout, ale stojí to za to "žrádlo".

    17.01.2014 13:15:07

  • moi2
    moi2

    Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    no super vazeni, bezva forum s bezva dohadovanim, kazdy mame nejake skusenosti a nejaku rodinu niekde na slovensku a co tak tu uviest, ze halusky zo zemiakoveho cesta su STRAPACKY? ci su s bryndzou a ci s kyslou kapustou, je to jedno:-)))

    nepridavam vodu do cesta, nedavam vajicko, neriedim bryndzu a muku som davala hrubu:-p

    31.10.2013 12:26:11

  • Flipssynka
    Flipssynka

    Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    zemiaky nastruhame na jemnom struhadle,pridame muku,sol,keby pustili zemiky malo stavy pridame vodu. Vypracujeme cesto a nechame odpocinut kym nam zovrie osolena voda..cesto tvarujeme cez siti na halusky ale niektory to robia inak.Ked halusky vyplavaju na povrch nechame ich este 2 az 3 minuty vriet..a potom priamo z hrnca pomocou sita prehodime do misky v ktorej je iba bryndza a vypek zo slaniny. bryndza sa horucimi haluskami sama rozpusti a na zriedenie pouzijeme vodu v ktorej sa varili halusky...posypeme vyskvarenou udenou slaninou a zincica k tomu je super.. take ziadna smotana mlieko a ani nejaky parmezan. takto sa robia prave slovenske halusky...

    28.10.2013 18:38:31

  • Premio
    Premio

    Teda číst,jak se tady dohadujete,to je zážitek. Kde začít? Bryndza: dá se koupit celkem bez problémů na farmářských trzích cca400 Kč kg.V marketech,to nemá z bryndzou moc společného.Správná je ovčí. Čerstvá bryndza je,tak od března do začátku řijna,pak už se u bačů sežene tzv. štiplavá,ale ta je opravdu pouze pro ty, kteří jsou na ní zvyklí. Má žlutou barvu, silné aroma a palčivou chuť. Halušky,bylo jídlo chudých horalů a muselo být hodně vydatné a jednoduché. Já jsem se s nima setkal poprvé asi před třiceti lety v Pieninách ve vesnici Kamienka. Jezdil jsem,tam několik let a halušky si zamiloval. Recept je snadný a podobný s tím uvedeným: syrové brambory,hladká a hrubá mouka, sůl. Velký hrnec a vařit najednou, neproplachovat, ale dát všechny do velké mísy,nadrobit bryndzu a nemusíte se s tím moc párat,protože se rozpustí a vše přelít vyskvařenou slaninou. Mísu dáte na stůl a každý si bere podle chuti. Žádná smetana! Jo ještě drobnost, halušky se zelím už nejsou halušky,ale strapačky. Někde v nějakém příspěvku jsem četl,že bryndza není sýr,ale tvaroh. Tvaroh není,ale nic jiného než čerstvý sýr.Myslím,výraz tvaroh se používá jen u nás. Jo a nechte si chutnat,protože halušky jsou opravdu dobrota a kdo je chcete mít komplet,tak si kupte žinčicu.

    14.09.2013 03:51:37

    • Radmila
      Radmila

      Re: Halušky

      Brynza versus tvaroh: tvaroh je sýr z jakéhokoli mléka, připravovaný 2 možnými způsoby: buď se zkysané mléko nahřeje a nechá srazit, po vychladnutí se překape přes plátno nebo hustý ceník - vznikne tzv. kyselý tvaroh. Nebo se mléko zaočkuje bakteriemi mléčného kvašení a srazí pomocí syřidla. Pak dohřeje a nechá skapat - vznikne sladký tvaroh.
      Brynza je sýrový výrobek, který vzniká rozrdobením a zasolením základního hrudkového sýra. Ten se vyráběl tradičně zasyřením čerstvě nadojeného mléka syřidlem, nakrájením vzniklé syřeniny, pomalým dohříváním, (při kterém dochází k odvodňování sýrového zrna = ztužování) a odkapáním a následným lisováním. Vznikla tzv. hrudka, která se dala přímo konzumovat (čerstvý sýr) nebo se rozdrobila, nasolila a nacpala do hliněných nebo dřevěných nádob, kde zrála (brynza) nebo se necala zakysat a pařením v horké vodě se ze zkysaného sýra daly tvořit trv. pařené sýry (parenice, oštiepky, korbáče), které se daly jíst "biele" nebo se konzervovaly uzením.
      Tolik k rozdílu mezi tvarohem a brynzou.

      14.09.2013 08:12:15

    • VV
      VV

      Re: Halušky

      Tak pokiaľ je čerstvá bryndza od Března,tak vy ste už dobre po záruke . Milujem fundované komentáre diletantov. Bryndza sa vyrába zo syra. Syr z mlieka nadojeného v obdobý keď ovca žerie seno stojí za prd,preto ovce musia žrať zelené aby bola poriadna bryndza. Takže v Únoru je podľa vás už šťavnatá tráva? Keď v Březnu bryndza? Bryndza je od cca konca Kvetna do konca Září. A musí byť vyrobená len z ovčieho syra,nie s prímesou kravského. V súčastnej dobe som takú našiel len u gazdov,ktorý si ju robia doma. Ideálne je kúpiť si hrudu syra a urobiť doma. Len vtedy je istota že máte bryndzu

      09.04.2016 08:52:09

  • Radmila
    Radmila

    tolerance...

    Receptů na pravé slovenské halušky je asi tolik, kolik je slovenských domácností. Takto starý tradiční recept prošel vývojem, ovlivnilo ho mnoho faktorů - cena a přístupnost jednotlivých surovin,region, náboženské vlivy, vlivy cizích kuchyní, osobní zkušenosti jednotlivých kuchařů, chuť stolovníků a mnoho dalších. Prakticky téměř všechny jsou správné. TÉMĚŘ píšu zámerně, protože halušky bez brambor, moučné, jsou sice taky halušky, ale ne slovenské, nýbrž cigánské (není to urážka, ale staré označení etnika). Stejně tak se liší způsob podávání brynzy - čerstvou brynzu netřeba moc ředit smetanou, protože má jemnější chuť i konzistenci. Zralá brynza je natolik intenzivní chuťově i pachově, že bez ředění je poživatelná jen pro otrlé a zvyklé. Ale zase jedná se o brynzu připravovanou a uskladňovanou tradičním způsobem. Brynza z marketu je homogenizovaná a celoročně zhruba stejná - na úrovni čerstvé.
    Naše rodina má kořeny ve Starom Smokovci. Halkušky tady se dělají z brambor, směsi hrubé a hladké mouky a soli. Brynza se míchala podle čerstvosti s mlékem. Můj přítel je od Košic. V jejich rodině se do halušek dodává vajíčko, těsto se nesolí, o to víc se solí voda na jejich vaření. Brynza se našlehává se smetanou a kromě ní a uzených škvarečků se do halušek dodává i jemně nakrájená pažitka, zelená cibulka nebo v nejhorším pórek. Obojí halušky jsou výtečné a obojí jsou ty pravé slovenké. A když uvařím kompromis obou receptů, podávám taky výborné slovenské halušky... ty nejpravější ze všech :-)

    13.09.2013 07:57:07

  • Zuzana
    Zuzana

    Naj halusky

    Ľudia keď chcete úplne skvelé halušky tak nezabudnite bryndzu zmiešať s kyslou smotanou. A ešte čo je taka mňamka, keď dáte na vrch halušiek kúsok čerstvej nasekanéj pažítky.

    23.08.2013 11:59:40

  • Martin
    Martin

    Halušky tak či onak

    Můj otec byl z Detvy, halušky doma vařil vždy on, já je pro sebe i kamarády vařívám asi 30 let. Brambory (nejlépe varný typ C), polohrubá mouka, brynza, uzená slanina (ne však anglická - v Praze jsem před 2 lety objevil zdroj vynikající brynzy a slaninky ze Slovenska), sůl. Brynzu ničím neředím a vařím na každého přítomného nejméně dvě porce, protože někteří snědí až čtyři. Nicméně jsem v květnu navštívil Prague Food Festival a zde jsem se zúčastnil kurzu vaření halušek, který vedla D. Havlová (ta druhá...). Hladká mouka, na 500 g mouky 1 nastrouhaný brambor(!), brynza, mléko(!), slanina. Verze sladká s máslem a kakaem nebo skořicí. Nikdy předtím jsem o podobné přípravě halušek neslyšel, ale ta sladká verze nakonec nebyla tak špatná, takže ani tu bych nezavrhoval (z mých bramborových halušek by asi tak dobře nechutnala). A bratia Slováci se častou přou, zda do halušek patří či nepatří vejce (a neshodnou se). Závěr - proti gustu žádný dišputát, i když některé příspěvky mne mírně řečeno pobavily.

    13.08.2013 11:39:10

  • Klára Kvasná
    Klára Kvasná

    Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Děkuji za recept, je super ;-)

    11.08.2013 12:15:50

    • Klára Kvasná
      Klára Kvasná

      Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Tak jsem pro zajímavost zabloudila na slovenské stránky http://www.varenie.sk/recept/p rave-slovenske-halusky-s-brynd zou-a-slaninou/ , kde je úplně totožný recept, jako tento a slováci se u toho hádají možná méně, než vy tady..... :-DDD

      11.08.2013 12:26:29

  • dlouhán
    dlouhán

    Tak pánové a dámy. Halušky jsou jedny jediné, těsto z brambor a polohrubé mouky a vody. Z tohoto těsta se dělají bryndzové halušky (žádné brynzové). Ale dají se uvařit i halušky jako příloha třeba k slepici na smetaně a podobně. Tam je těsto z hladké(polohrubé) mouky, vejce a voda. Ale nepoužívat s bryndzou.. A nedávat tam smetanu, pouze škvařenou slaninu(Oravská, Valašská) nebo špek a bryndzu. Na talíři promíchat s haluškama, bryndza se rozpustí (za pomoci rozehřátého sádla ze slaniny či špeku). A halušky se neproplachují!!!!!!Proč bryndza a ne brynza? Bryndza je původem ze Slovenska, jedná se o ovčí "tvaroh". Brynza je pouze hnusný český patvar.

    23.07.2013 17:41:01

  • Ferko Jožko
    Ferko Jožko

    To niekomu nie je trapné zverajniť recept pod názvom "Pravé" slovenské halušky a hneď prvá položka je anglická slanina?!
    Dementizmus! ;0)))
    To ako keby som sem šupol recept "Pravé české vepřo knedlo zelo" a hneď prvá položka bude "kuracie prsia"...
    Asi by po mne vyhlásili celoštátne pátranie... a v ČR by som dostal N-ko do pasu... :0)))
    Apropo, to vajce, netreba zamietať. Halušky sú potom tuhšie, kúsavejšie.
    Treba vyskúšať aj, aj...
    Mne s tým vajkom šmakujú ;0)
    Dobrú chuť

    07.06.2013 20:27:10

  • majočka
    majočka

    Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    hele kohouti. odkdy se do slovenských halušek dává angl. slanina? Pořádný kus špeku tam patří!

    31.05.2013 14:11:55

    • dlouhán
      dlouhán

      Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Přesně tak. nebo Oravská slanina. Dá se sehnat ale jen na Slovensku, dražší, ale chuťově vynikající. Prorostlá, krásně pouští sádlo.

      23.07.2013 17:43:53

  • Klára Kvasná
    Klára Kvasná

    Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Občas člověk žasne, jak se k sobě lidé dokáží chovat, ale píši sem jen kvůli názoru. Recept se mi líbí, přesně takto děláme halušky s bryndzou i u nás doma. Moje babička je slovenka a přesně tak dělali halušky v její rodině. Jinak jen můj názor: rozhodně bych nenahrazovala bryndzu parmazánem, pokud bych byla v kraji, kde není k sehnání, tak prosím, ale v naší zemi to snad není potřeba :o/

    29.05.2013 16:34:24

    • Klára Kvasná
      Klára Kvasná

      Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Jen bych ještě chtěla dodat, že v Kauflandu jsem dnes koupila Tatranskou bryndzu, jen pro ty, kteří tvrdí, že se nedá sehnat ;o)

      29.05.2013 16:41:00

  • Martina
    Martina

    podle mě je to super recept takto opravdu maji být 90% brambory mouka jinak nic. Až na tu anglickou slaninu.
    Takovéhle halušky ďělají vjednom bistru a jsou vní vyhlášené.

    Taky doporučuji tkz. Strapačky se zelím a slaninou ! :-)

    06.04.2013 12:42:29

  • Macho
    Macho

    a posledne tri odstavce tvojho receptu su na zbliti....nemozne a neskutocne variacie jak dojebat uplne obycajne halusky......FUJ

    09.11.2012 20:03:03

    • Sunny
      Sunny

      Nikdo tě nenutí, abys to dělal dle tohoto receptu. Tak sem příště nelez a dělej si to po svým. Jenom urážet dovede každý. Máme demokracii a každý si může říct a uvařit co chce, díky bohu!!!

      30.11.2012 12:42:42

  • Macho
    Macho

    ked pravy recept, tak preco tam kua davas anglicku slaninu????

    09.11.2012 20:00:52

  • A
    A

    Ahoj,recept je v pohode az na tu anglicku slaninu:) V CR sa da kupit v pohode Oravska slanina.

    23.10.2012 11:19:14

  • Brazilka
    Brazilka

    Dnes jsme varili podle tohoto receptu a halusky byly vynikajici!!! Vrele vsem doporucuji vyzkouset. A autorovi samozrejme patri podekovani za zverejneni.

    02.09.2012 13:54:32

  • Růžena
    Růžena

    Jsou skvělé, moc jsme si pochutnali,navíc mi můj drahoušek mi vyvrtal do plastové misky s kulatými rohy asi centimetrové dírky a tak to jde perfektně stěrkou na těsto.

    14.08.2012 11:43:03

  • Lenny007
    Lenny007

    moc dobré!!!

    Dnes jsem vařila podle tohoto receptu a halušky jsou moc dobré! Celé rodině chutnalo :o)) Díky za recept :o)) Lenka

    14.05.2012 13:16:35

  • Jenda
    Jenda

    Pravé slovenské halušky

    jsem se naučil jíst ve Východné a ve Štrbě. Tam byly výborné a to díky SLOVENSKÉ SLANINĚ (PRAVÁ NEFALŠOVANÁ DOMÁCÍ SLANINKA A NE ANGLICKÁ, což považuji od slovenského autora za zločin proti lidskosti). Ač z Brna, kupuji ji ze Stratěné a to ve stáncích v Králově Poli nebo v Olympii. Dobrou chuť!

    03.05.2012 17:22:39

  • Smajlik
    Smajlik

    noo idem dnes vyskušat tak drzte palce :-)

    20.04.2012 09:09:05

  • kuree
    kuree

    "pravé nebo levé halušky"

    tatínek byl Slovák a halušky jsme vařili , jako u "nás na východě - z přídavkem syrových brambor. Klasika a ňamka.Kamarádka je z Oravy a poprvé jsme se málem pobily - u nich se dělají halušky jen z mouky , vejce a vody. Já dělám halušky podle toho, kolik mám peněz a času.Taky jsem je dělala jen z mouky a vody, včera ze syrovým bramborem( malá nejí brynzu, tak s pečeným zelím a slaninkou) Když zbude vařený brambor, taky jej přidám. Naše babičky i stare mamy vařily vždy z toho co bylo po ruce. Hlavně VAŘTE Z LÁSKOU

    18.04.2012 08:44:17

  • Stará stanová kůže
    Stará stanová kůže

    jsem získal informace k přípravě. Bryndza je ovči měkký tvaroh, nikoli sýr, jak mnozí rádoby zasvěcení vysvětlují. Brnydzu připravuji ve vodní lázni, t.j. do hrnce položím bryndzu - rozdrobenou na menší kousky a tento hrnec vloží do vroucí vody ve větším hrnic, kam se ten menší vejde ... "tak akorát". Bryndu mám připravenou tehdy, když je měkká, vazká.
    Je to fofr zvádat všechny operace najednou, protože hledím, abych měl všechno červstvě stažené z plotýnek - halušky + brandza 1 slaninka. I to je nutné v RCP popsat. Budějky - díky za upozornění. U Vás si nedám nedám halušky s bryndzou ani z legrace. Živnostensky organizované zloděje nepodporuji a ani s tím nemíním začínat.

    25.03.2012 18:25:12

    • Robert
      Robert

      Re: Neúplně

      Tvaroh je tiež syr a bryndza je vyzratý tvaroh.Halušky sa robia z hladkej a polohladkej múky.Je potreba veľký hrniec s vodou a nepreplachujú sa.Neinovujte tu staré osvedčené recepty naších predkov.Toto bolo jedlo chudobných ľudí,jednoduché a rýchle a Vy ho tu komplikujete! Proste zemiaky a múka.Koniec!

      17.04.2012 14:56:41

    • Robert
      Robert

      Re: Neúplně

      Ty kréťo neúplnej!Čo to tam vykládáš za alchymiu s tou bryndzou?Kryste!!!Naši predkovia by ťa poslali do ri..e.Halušky sú jednoduché jedlo-Surové zemiaky nastrúhané+múka-hladká a polohrubá+soľ.To je všetko.Potom buď bryndza,kapusta(Zelí),alebo tvrdý tvaroh omastený zpraženým máslom.Robia sa aj s udeným syrom,ale to som ešte nejedol.Zapíjajú sa mliekom,alebo kyslím mliekom.

      17.04.2012 16:28:37

  • Macho
    Macho

    tak takle se to vubec nedela, ten rodily slovak bude asi nekde od Komarna

    18.03.2012 08:20:27

    • edit
      edit

      tak takhle se to právě přesně dělá!!!! zase musí být nějáký rejpal co???
      takto znám i já přesný postup a toí mám babičku v Popradě u vysokých tater

      20.03.2012 21:59:09

  • majdalenka
    majdalenka

    Zde je recept na chupaté knedlíky (bosáky, klouzáky) podle kuchařky Naší vesnice!
    1kg oloupaných,syrových brambor,
    110g hrubé mouky
    120g krupice, 1 vejce
    Brambory jemně nastrouháme,vodu slijeme, trochu pokropíme mlékem,přidáme
    přidáme sůl, krupici, mouku, nebo jen mouku místo krupice,těsto promícháme, a děláme knedlíky rukou namočenou ve vodě,podle mne je lepší ruku namočenou v oleji, to se těsto nelepí, nebo vykrajujeme lžící, do vařící vody, a vaříme podle velikosti 6-10 minut.Po uvaření rozkrojíme a omastíme sádlem!

    Halušky jsou stejně, jenže pouze polohrubá mouka, bez vejce, a těsto je řídčí!

    Ale halušky z vařených brambor, a to jsem ani nevěděla, se dělají stejně, jako francouzké brambory , včetně stejných ingrediencí! A chlupaté knedlíky se můžou dělat napůl z vařených a syrových brambor! Ale nikde není psáno, že se musí jíst
    to i ono pravé! V tom je to kouzlo fantazie, a můžete tomu třeba říkat jinak!

    13.02.2012 16:57:07

    • Robert
      Robert

      Re: Michaela

      Co to tady píšeš za nezmysli???Víš vůbec jak se dělají Francouzské brambory????Ty jsi asi kulinářský analfabet!?Chlupaté knedlíky je úplne jiné jídlo jako halušky!Když o tom nic nevíš,tak tady nekecej-Pipko!To jako by Číňan kecal do knedlo vepřo zelo:-))))

      17.04.2012 15:31:51

  • hasbend
    hasbend

    Skvělé, chutnalo, díky!

    10.12.2011 13:51:48

  • majdalenka
    majdalenka

    Pravé slovenské halušky

    tento recept je jediná pravá příprava halušek, i to, že je nejlepší dělat z mouky půl na půl!Nechápu prodej halušek v prášku, to jsou podle mě noky, nebo z vařených brambor, to je naprosté zhanobení pokrmu!!!Ale chlupaté knedlíky se dělají nebo můžou dělat částečně ze syrových a vařených brambor! Ale já mám ráda halušky se zelím a uzeným! Dám vařit kysané zelí,na rozškvařenou slaninu dam osmahnout cibuli, tý mám ráda hodně, uzené maso nakrájím nebo nasekám, přidám ke slanině, pepř, osolím dle potřeby, a podusím. pak přidám vařené zelí, okyselím,a já mám ráda vše sladkokyselé, tak přidám cukr: Ale myslím, že Slováci nesladí!Může se buď dávat na talíři na porci, nebo smíchat s haluškama! Brynza k tomu patří, ale já jí moc nemusím!Měla by být k dostání v prodejnách pro vegetariány, nebo zdravá výživa!

    02.12.2011 13:21:49

  • Michaela
    Michaela

    Geograficky mám ke Slovensku velmi blízko, ale toto je pro mě recept na chlupaté knedlíky :). Jen je dělám větší. Halušky připravuji jedině z brambor vařených.

    01.12.2011 23:46:22

    • Janka
      Janka

      Je zvláštní, že přesně stejný dojem jsem měla po uvaření tohoto jídla podle receptu taky. Jsou výborné, ale u nás to byly vždy chlupaté knedlíky a tu nálepku jim jen tak někdo asi neodpáře :)

      01.12.2011 23:59:29

    • Robert
      Robert

      Jsi upadla,ne?? Halušky z vařených brambor?Kurvy si jiné recepty,ne halušky!!"!!!

      17.04.2012 15:23:44

  • Sabina
    Sabina

    Nejlepší a pravá slovenská ovčí brynza se prodává v Jednotě:). My tady na Vsetíně jí máme tuny:). A kilo stojí 89Kč.

    05.10.2011 17:27:46

    • Joannyle
      Joannyle

      Ja bych se podivala na slozeni... pokud je tam pouze ovci mleko tak ano, jinak pridavaji kravske a to pak prava neni. Muze to tak byt, ze tam mate opravou, ale podivej se na to a napis diky

      05.10.2011 20:02:39

    • Joannyle
      Joannyle

      tak to mas stesti , zde v Ceskych Budejovicich stoji 269 .-Kc

      02.12.2011 13:40:25

    • edit
      edit

      zajímavé je,že tady v ČR prostě dobrou bryndzu nekoupím..Když babička jede na slovensko do vysokých tater a přiveze jí odtamtud,je to k neporovnání s bryndzou,kterou kupuji tady..A může to být koupené v jakémkoli hypermarketu,maloobchodu,prost ě kdekoli...Ani v žádné restauraci mi nikdy nechutnala.Asi máme méně kvalitní a levnější dovoz jiné odrůdy bryndzy a jiného zpracování než ta nejkvalitnější..A lidé kteří přímo z tater bryndzu nikdy ani neochutnali,nemohou vědět,jak chutná ta nejlepší.Proto se nedivím,že jí mnozí opovrhují,já tou naší opovrhuji taky přitom tohle jídlo miluju

      20.03.2012 22:07:53

  • vychodilova1977
    vychodilova1977

    názor Slovenky

    Ano,v Olomouckych stankoch je super bryndza aj syry,ja som z Martina,a ani v Martine tak dobru nezozeniem :)

    04.10.2011 20:23:38

  • Tuareg
    Tuareg

    Je to ostuda

    Je to ostuda, ale u nás v Plzni už pravá slovenská bryndza téměř nejde sehnat. Všude jen polská a prodejci z 90% neví, že je nějaká polská a prodávají ji jako slovenskou. To může být taky důvod, že někomu slovenské bryndzové halušky nechutnají, když je vlastně ještě nikdy nejedl.

    07.09.2011 12:21:18

  • slovenka
    slovenka

    Halušky pravé sú 3 razy mastene. 1 krát maslom, potom brynzdou a na koniec slaninou :) bryndza je celkom dobrá liptovská, dostat normalne v bille atd. niekedy je fajn tam dat este trojuholnikový syr. najlepsie halusky na bio farme mnam

    24.08.2011 22:03:37

  • chalupář
    chalupář

    Halušky s bryndzou děláme často.bryndza je k dostání v globusu,makru,kauflandu normální hrudkovatá.Její původ je snad na.slovensku

    20.08.2011 12:16:02

    • Tuareg
      Tuareg

      Ani v Globusu ani v makru ani v Kauflandu. Tam mají Tatranskou bryndzu. Kupte si ji, uvařte si halušky a pak pochopím, že nebudete toužit po tom dát si je někdy zas, protože v těch vašich haluškách budou ty nejběžnější české potraviny jako brambory, mouka, slanina a kravské mléko :-) Bohužel se po pravé slovenské bryndze musí dlouho pátrat, ale dá se ještě sehnat.

      03.12.2011 00:15:30

  • Pavlína
    Pavlína

    Já bych měla jen jednu připmínku... Mě na Slovensku vždy učili dělat halušky z hrubé a hladké mouky (půl na půl), a ne z polohrubé... Prý to z té polohrubé není ono ;-) Nevím, co je na tom pravdy...

    16.08.2011 19:36:57

  • Pablo
    Pablo

    No jen zírám...někdo tady píše, že halušky nejsou z brambor...no trouba z první ligy!Další zase že tam patří vejce...NEEE!A ta rada na Pamazán v mléce co je k nepoznání, páč je to vlastně ovčí sýr???Panenko, Parmazán je z kravského mléka!!!Vaši chuť mít, tak zůstanu u párku z Tesca, páč stejně nepoznáte rozdíl od masového.
    Můj recept je od slováka a jeho od maminky, která vaří klasiku:
    Brambory, mouka, voda a sůl.
    Brynza smíchaná se smetanou a pěkně promíchat a haluškami.
    Děláváme 2 kg těsta, páč se o to dycinky kamarádi porvou...

    21.06.2011 12:08:55

    • Joannyle
      Joannyle

      Ty jsi skutecne Pablo..

      nez neco zkritizujes, tak to ochutnej, je videt, ze jsi nikde vnezil delsi dobu, kde bryndzu neprodavaji a tak nastrouhany parmezan nechat nabobtnat v mlece a pak dat na halusky, je k nepoznani od bryndze.... Take nam to uvaril,v Americe Slovak, ktery je takovy gurman jakeho jsem ja do te doby nepoznala. Take jsem to nerozeznala a nikdo z nas na te party, ze je to z parmezanu.... takze nez neco budu kritizovat , tak se nejdrive presvedcim... Faktem je , ze parmezan je s kravskeho mleka... jinak mas pravdu ve vsem ostatnim , ze halusky se delaji pouze ze strouhanych brambor, klidne tam muzes dat vejce..tim nic neskazis, ale tim padem se tam dava min mouky a jsou meksi. Vejce tam ale byt nemusi... a s pravou liptovskou bryndzou jsou nejlepsi...

      21.06.2011 14:15:31

    • karin
      karin

      Tak zírej. Halušky jsou bramborové, pochopitelně z brambor a těstovinové, pochopitelne bez brambor.

      19.04.2012 12:37:56

    • Joannyle
      Joannyle

      Pablo, mas sice takovy svetacky nick, ale to je tak vsechno co mas... Tvoje vyjadrovani to je zkutecne uroven!!! Kdyz neco nechapes, tak sem vubec nepis. Mam pocit, ze nejsi schopny pochopit text prispevku co jsem lidi pisi, zmotas vsechno dohromady. Tvoje halusky bych chtela ne(ochutnat), to fakt musi byt zazitek !!! Byt Tebou tak se prihlasim do PROSTRENO, videl by si kolik bodu by si od tech gurmanu dostal LOL

      29.05.2013 17:58:30

    • Jandová
      Jandová

      Proč do halušek vodu, když se ta z brambor vylévá? A proč bryndzu ředit, když se na horkých haluškách krásně rozpustí? Nějaký divný recept, spíš hloupý. A halušky se vaří i n Slovensku několika způsoby, tak neplaš.

      12.08.2013 17:31:02

  • neligrej
    neligrej

    Dnes bude tato dobrota,snad zůstane i pro tchyňku.

    31.05.2011 10:56:08

  • martin
    martin

    chibi vam do receptu vejce udelaji se brambori rida se tam mouka a vejce udela se testo a muze me hazet ces sito haluski PS: ket som slovat tak asi viem ne?? :)

    04.05.2011 21:15:53

  • Jana
    Jana

    samé názory na bryndzu.. ale nikto si nevšimol že do Pravých Slovenských Halušiek sa nedávajú zemiaky.. to si len češi myslia že sa tam strúhajú zemiaky..Prečo ??

    10.04.2011 11:49:31

  • milacik0203
    milacik0203

    Pokud viem,tak do pravých slovenských halušiek sa nedáva smotana a anglická slanina,ale špek!!!A ked nie je doma špek,tak údený bok.

    11.02.2011 07:05:58

  • neligrej
    neligrej

    dnes jsou,ale taká i se zelím.

    30.12.2010 09:56:36

  • Stepi
    Stepi

    Velmi dobra bryndza se da sehnat ve specializovanych obchodech se syry.. napr. Cheesy, syrarna apod. Cena se pohybuje okolo 30kc/10dkg

    04.10.2010 17:29:46

  • MARIA
    MARIA

    Pocházím z Liptova,halušky mám moc ráda.Ten recept je téměř dokonalý,ale doporučila bych halušky jenom scedit a neoplachovat.Šupnout na ně bryndzu,zalít rpzpuštěnou slaninou,zamíchat a je hotovo.Ta smetana není asi na škodu,ale zbytečná.A když dáte hladkou mouku,tak jsou halušky jemnější

    21.07.2010 10:23:25

  • Baska
    Baska

    Malinko slane a lepkave :)

    Tak sem se prvykrat odhodlala robit halusky..Musim rict, ze vysledek byl nad moje ocekavani..nam, nam! Doporucuji dodat klobasku, alebo zeli :)

    21.04.2010 13:56:42

  • Honza
    Honza

    Jednou jsem byla na Slovensku a bydlel u jedné rodiny. Jednou jsme měli k obědu halušky s brynzou.Co vám mám povídat! Byla to mňamka! Dal jsem si je jednou v restauraci a byly úplně studené! Tohle jídlo se musí jíst teplé!

    01.09.2009 18:50:04

  • ela
    ela

    žičicu predávajú v Brne v stánku na Mendlovom námestí

    07.08.2008 13:28:16

  • Eva
    Eva

    ..mám tady děti na prázdninách a chtějí po mně halušky, jdu to tedy zkusit, pak řeknu jak se mi povedly:-)

    24.07.2008 11:57:09

  • Dedek
    Dedek

    V receptech jsem se nikde "nepotkal" s žinčicou.Copak bryndzu,ale kde v česku koupit (snad mimo Prahu) slovenskou žinčicu?

    07.08.2007 14:06:50

    • Katka
      Katka

      Re: Žinčica

      Tak to je problém aj na slovensku. Kúpiť ju je možné len v oblastiach kde sa nachádzajú salaše. Nie je totiž veľmi chutná chladená, ale priamo od baču ešte teplá. Potom tie prehánky sú fakt super. Ja osobne ju nahrádzam acidkom. Múku do strapačiek miešam v pomere 1:1:1 hladká, polohrubá a hrubá. Na záver skúste to celé posypať jemne nasekaným kôprom. To síce nepatrí k originál receptu, ale výborne chutí.Pôvodný názov brydzových halušiek sú bryndzové strapačky. Asi preto, že po pridaní strúhaných zemiakov sú strapaté. Halušky neobsahujú strúhané zemiaky. Preto ten názov - bryndzové strapačky.

      11.09.2007 13:32:11

    • Marie
      Marie

      Re: Žinčica

      Ano, v Praze, metro Hradčanská. Denně odetvřena prodejna s ovčími sýry a žinčicou. Marie

      09.11.2007 20:44:40

  • Tomandl
    Tomandl

    Tak ted jsem je dodelal a klobouk dolu!

    15.07.2007 16:03:09

  • Jana
    Jana

    Prozraďte mi prosím co znamená v receptu u mouky to malé n. Děkuji

    24.06.2007 20:47:24

  • Fero
    Fero

    Skuste nahradit Nivou.Plísňový sýr.Taky jako nahrážka dobrý.

    23.06.2007 10:03:03

  • Vincent Harčarík
    Vincent Harčarík

    Re: Má zkušenost...

    Halušky vařené z polohr.mouky se skvěle hodí i k samotnému opečení na pánvi - doporučuji vyzkoušet ! Jinak s bryndzou je dělám 1.:1 hladká-polohr.mouka

    08.11.2006 18:19:52

    • gaucovnik
      gaucovnik

      Re: Re: Má zkušenost...

      Mouka a brambory + sul a vrouci voda ok, a tu ten recept konci uplne, konecna vazeni.. Takze, ked nam halusky vyplavaju z hlbin, tak ich este 3 - 4 minutky nechame poplavat, poplavat, voda nesmie bublat ako blazniva, len tak easy vriaca. Potom ich scedime,cast vody v ktorej sa varili, asi 3 deci, si dame bokom, nech vas pan Boh chrani ich oplachnut studenou vodou, tie kamenre nikto nebude potom jest. Taketo horuce, nepreplachnute dame do misy, vrazime tam aspon 250 g bryndze, trosku nariedime vodou v ktorej sa varili a premiesame,ziadna kysla smotana, halusky nie su pribinacik, jasne?:) Konzistencia upravuje len vyvarom z halusiek!!!! Slanina obycajna udena,ziadna anglicka, oravska a ine blafy plne fosforecnanov, muze byti prorostla nebo taky ne, hlavne vypecena na malinke skvarky, to dame navrch a omastime vypekom zo slaniny, kto ako ma rad, toto je cela veda, nie je to ziadna kvantova fyzika a experimentovat sa nevyplati, vareniu zdar, a zapijajte zincicou, kefirom alebo kyslym mliekom:) pivo prida srandovny zazitok a vyzaduje sportovu obuv :)

      28.01.2019 19:13:43

  • Ivča
    Ivča

    božské halušky

    Naprosto skvělý pokrm.Miluji je od dětství-babička byla původem Slovenka.Nyní je zbožňuje i má rodina.Recept je skvělý,mám jen výhrady k té smetaně.Halušky by měly být bryndzou jaksi "provázané",ale nikoli "přelité".Uvařené halušky-lehce propláchnuté-se u nás vždy házely do velké mísy,promíchaly s bryndzou a s vyškvařenou slaninkou.Charakteristickou chuť brynzy určitě nemůže nahradit Lučina či tvaroh.V nouzi nejvyšší-pokud zrovna není k mání bryndza vážená-použiji "bryndzovou pomazánku" ve vaničce-Kaufland. Alespoň něco z té chuti tam je. Vážená bryndza je občas k sehnání v hypermarketech,kde je pultový prodej, či v prodejnách typu "lahůdky" (v mém případě v Kolíně u náměstí). Přeji hezký den všem milovníkům této lahůdky.

    28.09.2006 08:45:57

  • Monika
    Monika

    Taky milujeme halušky.Ale já místo brynzy používám kvalitní tvaroh na strouhání a škvařený špek.

    21.08.2006 14:27:32

  • Veronika
    Veronika

    Pravá slovenská se v Praze dá koupit u metra na Pankráci na trhu, kde je slovenský stánek.

    19.08.2006 11:40:20

  • Romik
    Romik

    Jen to čtu, už se mi zbýhají sliny. Taky si nechávám vozit brynzu ze Slovenska specielně na halušky, po kterých se moje rodina může utlouct. Kupují mi vždy zimní - je vydatnější. Kupuji tak 2 - 3 kg, rozdělím na balíčky, které dám do mrazáku - nic neubere na kvalitě a mám jí stále v dosahu.

    19.08.2006 08:43:30

  • doktor
    doktor

    Byljsem u babi na Slovensku.

    Návštěvu u babi jsem využil na detailní okopírovaní receptu bryndzových halušek,které mi v dětství(a i teď)tak chutnají.Babi ríká,že nejlepší jsou staré brambory,nemají tolik vody.Strouhají se na středním struhadle,s hrubou moukou,vejcem a solí se vypracuje vláčné těsto.Babi se dělání halušek přes nokové síto směje.Říká,že musí být "Jánošivkovské",házené z dřevěného prkýnka.Příspěvek pod názvem Slovenka správně tvrdí,že i na Slovensku jsou různé druhy bryndze.Super a hypermarkety-bryndza neobsahuje ani 20% ovčího mléka,i když píšou na obalech něco jiného.Pravou bryndzu ze 100% ovčího mléka seženete i na Slovensku jenom když máte kamaráda baču.A v žádném případě se bryndza nemíchá se smetanou.

    04.08.2006 15:07:28

    • Haluska
      Haluska

      Re: Byljsem u babi na Slovensku.

      Do halusiek nejde vajce. Nikdy sme to tak nerobili, ani v ziadnom recepte som to tak nevidel. Len zemiaky a muka. Nevravim, ze tam nemoze ist. Dalsia vec - osobne mam radsej cistu bryndzu, nemiesanu so smotanou, hlavne nie v pomere 1:1. Vznikne z toho fakt potom taka omacka/zalievka. Z 5-6 vacsich zemiakov a primeraneho mnozstva muky, davam minimalne 400 g bryndze. Vznikne porcia pre 4 hladnych, po haluskach prahnucich ludi a este ostane kusok na vecer :-) Este posledna vec: halusky sa nemaju dlho preplachovat vodou, len velmi kratko. Aby trosicku ochladli. Trosku tej "vody" v ktorej sa varili na nich moze ostat. Nemala by prist do styku bryndza s velmi horucimi haluskami, mohla by sa zacat tavit a "natahovat". Halusky potom rozmiesame vo velkej mise s bryndzou a hned teple podavame.

      11.08.2006 13:41:17

    • turista
      turista

      Smetana asi ano

      Z místních informací se tam opravdu smetana dává: http://www.mahut.info/index.php?option=com_content&task=view&id=6&Itemid=75&lang=slovensky http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Slov%C3%A1ci

      16.12.2007 12:36:18

  • Slovenka
    Slovenka

    Halušky milujem, ale priznám sa, že som ešte nikdy nekúpila v ČR bryndzu (myslím tú v pravom význame slova - slovenskú bryndzu). Vždy si ju kupujem na Slovensku. Ale aj tu sú veľké rozdiely v chuti. Doporučila by som vyrobenú v Zázrivej alebo v Terchovej.

    04.08.2006 09:06:16

  • doktor
    doktor

    Názor Slováka.

    Při vší úctě,žasnu.Jsem rodilý Slovák od Tater,miluju klasické halušky,k receptu není co dodat,dokonalý.Ale prozraďte mi,prosím,kde v Česku sháníte bryndzu.Já ji v případě,že dostanuchuť nahrazuju Lučinou,ale pravá bryndza je k nenahrazení.

    09.07.2006 02:06:48

    • Jana Konvalinková
      Jana Konvalinková

      Re: Názor Slováka.

      Miluji halušky, i když je to kalorická bomba a po jejich konzumaci musím zvýšit výdej energie. Bryndzu kupuji v Tescu, mají ji skoro vždy a i v Hypernově a jiných supermarketech s pultovým prodejem ji většinou mají. Dobrou chuť.

      09.07.2006 06:37:01

    • magda
      magda

      Re: Názor Slováka.

      brynza poctivá slovenská se dá koupit v kauflandu-stojí kolem 18kc a je to pravá liptovská. Lučina se jí nikdy nevyrovná.M

      05.08.2006 18:54:54

    •  adrad
      adrad

      Re: Názor Slováka.

      brynzu sezenete v Karefouru-TESCO oddeleni lahudek.

      29.08.2006 10:14:51

    • Ali
      Ali

      Re: Názor Slováka.

      Vůbec nemám problém sehnat brynzu. Kupuju normálně na váhu, ne v nějakém Tescu, Hypernově či tak, ale v normálním krámě typu smíšené zboží. Asi je to tím, že jsem ze severní Moravy, kousek od hranic se Slovenském. Pražáci maj asi smůlu:). Jo a do brynzy se žádná smetana nedává. Normálně se uvaří halušky, smíchají se s brynzou a troškou vypečené slaninky. Zbytek slaniny se dává až na talíři.

      23.09.2006 16:21:53

    • Lucie
      Lucie

      Re: Názor Slováka.

      Já jsem tedy z Moravy a tak můžu mít brynzu skoro od zdroje, ale kdo jste z Prahy, dá se sehnat na Holešovické tržnici i s dalšími druhy ovčích sýru - nejlepší je pravý ovčí. A prodává ho taková milá paní Slovenka.

      20.03.2007 12:32:51

    • dzina
      dzina

      Re: Názor Slováka.

      Co tak skocit do Tesca? Tam ju dostanem vzdy i v CR.

      13.08.2007 16:46:46

    • Niky01
      Niky01

      Re: Názor Slováka.

      Já ji kupuji v obchodech se sýry. V Olomouci je na tržnici přímo stánek se slovenskými sýry...

      09.05.2009 00:11:56

    • DeFacto
      DeFacto

      Re: Názor Slováka.

      Rodený Slovák hovoriaci po česky? Kam sme sa to dostali.

      04.11.2010 00:32:30

    • Jirka
      Jirka

      Re: Názor Slováka.

      Víte Vy všichni slováci,že brynza kupovaná v tescu nebo kauflandu nebo v těch slavných hypermarketech není pravá Slovenská brynza ale že je z kravského hrudkovitého sýra a částečně z ovčího sýra??????.
      Pravá slovenská brynza je pouze a jenom z OVČÍHO MLÉKA.
      Já ji kupuji pouze v Makru kde je na balení napsáno SLOVENSKÁ BRYNZA a vyrobeno z ovčího sýra.Nebo ve stáncích na trzích od Slováků.
      Jo a ještě jeden poznatek k tomuto recetu.Pokud propláchnete halušky studenou vodou uděláte velikou chybu.Je to jako s těstovinou.Pouze nechám okapat omastím máslem a zamíchám brynzu tu pravou slovenskou posypu špíčkem a je to prostě fantazie.Ale pouze čerstvé ohřívané už za nic nestojí.
      Pravá delikatesa jsou jen a jen čerstvé.

      10.11.2010 17:52:42

    • Tom
      Tom

      Re: Názor Slováka.

      pamatuji si, že sem pravou bryndzu kupoval asi před rokem v Praze v Bille...chutnala výborně, akorát ta cena - asi 35 korun za 10 deka

      31.07.2011 18:03:55

Nalezeno receptů: 150

Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.