reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 202×

    3,9 1202
  • 45 min

  • 38×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 152
    • Smajlik
      Smajlik

      noo idem dnes vyskušat tak drzte palce :-)

      20.04.2012 09:09:05

    • kuree
      kuree

      "pravé nebo levé halušky"

      tatínek byl Slovák a halušky jsme vařili , jako u "nás na východě - z přídavkem syrových brambor. Klasika a ňamka.Kamarádka je z Oravy a poprvé jsme se málem pobily - u nich se dělají halušky jen z mouky , vejce a vody. Já dělám halušky podle toho, kolik mám peněz a času.Taky jsem je dělala jen z mouky a vody, včera ze syrovým bramborem( malá nejí brynzu, tak s pečeným zelím a slaninkou) Když zbude vařený brambor, taky jej přidám. Naše babičky i stare mamy vařily vždy z toho co bylo po ruce. Hlavně VAŘTE Z LÁSKOU

      18.04.2012 08:44:17

    • Stará stanová kůže
      Stará stanová kůže

      jsem získal informace k přípravě. Bryndza je ovči měkký tvaroh, nikoli sýr, jak mnozí rádoby zasvěcení vysvětlují. Brnydzu připravuji ve vodní lázni, t.j. do hrnce položím bryndzu - rozdrobenou na menší kousky a tento hrnec vloží do vroucí vody ve větším hrnic, kam se ten menší vejde ... "tak akorát". Bryndu mám připravenou tehdy, když je měkká, vazká.
      Je to fofr zvádat všechny operace najednou, protože hledím, abych měl všechno červstvě stažené z plotýnek - halušky + brandza 1 slaninka. I to je nutné v RCP popsat. Budějky - díky za upozornění. U Vás si nedám nedám halušky s bryndzou ani z legrace. Živnostensky organizované zloděje nepodporuji a ani s tím nemíním začínat.

      25.03.2012 18:25:12


      • Robert
        Robert

        Re: Neúplně

        Tvaroh je tiež syr a bryndza je vyzratý tvaroh.Halušky sa robia z hladkej a polohladkej múky.Je potreba veľký hrniec s vodou a nepreplachujú sa.Neinovujte tu staré osvedčené recepty naších predkov.Toto bolo jedlo chudobných ľudí,jednoduché a rýchle a Vy ho tu komplikujete! Proste zemiaky a múka.Koniec!

        17.04.2012 14:56:41

      • Robert
        Robert

        Re: Neúplně

        Ty kréťo neúplnej!Čo to tam vykládáš za alchymiu s tou bryndzou?Kryste!!!Naši predkovia by ťa poslali do ri..e.Halušky sú jednoduché jedlo-Surové zemiaky nastrúhané+múka-hladká a polohrubá+soľ.To je všetko.Potom buď bryndza,kapusta(Zelí),alebo tvrdý tvaroh omastený zpraženým máslom.Robia sa aj s udeným syrom,ale to som ešte nejedol.Zapíjajú sa mliekom,alebo kyslím mliekom.

        17.04.2012 16:28:37

    • majdalenka
      majdalenka

      Zde je recept na chupaté knedlíky (bosáky, klouzáky) podle kuchařky Naší vesnice!
      1kg oloupaných,syrových brambor,
      110g hrubé mouky
      120g krupice, 1 vejce
      Brambory jemně nastrouháme,vodu slijeme, trochu pokropíme mlékem,přidáme
      přidáme sůl, krupici, mouku, nebo jen mouku místo krupice,těsto promícháme, a děláme knedlíky rukou namočenou ve vodě,podle mne je lepší ruku namočenou v oleji, to se těsto nelepí, nebo vykrajujeme lžící, do vařící vody, a vaříme podle velikosti 6-10 minut.Po uvaření rozkrojíme a omastíme sádlem!

      Halušky jsou stejně, jenže pouze polohrubá mouka, bez vejce, a těsto je řídčí!

      Ale halušky z vařených brambor, a to jsem ani nevěděla, se dělají stejně, jako francouzké brambory , včetně stejných ingrediencí! A chlupaté knedlíky se můžou dělat napůl z vařených a syrových brambor! Ale nikde není psáno, že se musí jíst
      to i ono pravé! V tom je to kouzlo fantazie, a můžete tomu třeba říkat jinak!

      13.02.2012 16:57:07

      • Robert
        Robert

        Re: Michaela

        Co to tady píšeš za nezmysli???Víš vůbec jak se dělají Francouzské brambory????Ty jsi asi kulinářský analfabet!?Chlupaté knedlíky je úplne jiné jídlo jako halušky!Když o tom nic nevíš,tak tady nekecej-Pipko!To jako by Číňan kecal do knedlo vepřo zelo:-))))

        17.04.2012 15:31:51

    • Michaela
      Michaela

      Geograficky mám ke Slovensku velmi blízko, ale toto je pro mě recept na chlupaté knedlíky :). Jen je dělám větší. Halušky připravuji jedině z brambor vařených.

      01.12.2011 23:46:22

      • Janka
        Janka

        Je zvláštní, že přesně stejný dojem jsem měla po uvaření tohoto jídla podle receptu taky. Jsou výborné, ale u nás to byly vždy chlupaté knedlíky a tu nálepku jim jen tak někdo asi neodpáře :)

        01.12.2011 23:59:29

      • Robert
        Robert

        Jsi upadla,ne?? Halušky z vařených brambor?Kurvy si jiné recepty,ne halušky!!"!!!

        17.04.2012 15:23:44


    Nalezeno receptů: 152

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.