reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 202×

    3,9 1202
  • 45 min

  • 38×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 152
    • moi2
      moi2

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      no super vazeni, bezva forum s bezva dohadovanim, kazdy mame nejake skusenosti a nejaku rodinu niekde na slovensku a co tak tu uviest, ze halusky zo zemiakoveho cesta su STRAPACKY? ci su s bryndzou a ci s kyslou kapustou, je to jedno:-)))

      nepridavam vodu do cesta, nedavam vajicko, neriedim bryndzu a muku som davala hrubu:-p

      31.10.2013 12:26:11

    • Flipssynka
      Flipssynka

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      zemiaky nastruhame na jemnom struhadle,pridame muku,sol,keby pustili zemiky malo stavy pridame vodu. Vypracujeme cesto a nechame odpocinut kym nam zovrie osolena voda..cesto tvarujeme cez siti na halusky ale niektory to robia inak.Ked halusky vyplavaju na povrch nechame ich este 2 az 3 minuty vriet..a potom priamo z hrnca pomocou sita prehodime do misky v ktorej je iba bryndza a vypek zo slaniny. bryndza sa horucimi haluskami sama rozpusti a na zriedenie pouzijeme vodu v ktorej sa varili halusky...posypeme vyskvarenou udenou slaninou a zincica k tomu je super.. take ziadna smotana mlieko a ani nejaky parmezan. takto sa robia prave slovenske halusky...

      28.10.2013 18:38:31

    • Pablo
      Pablo

      No jen zírám...někdo tady píše, že halušky nejsou z brambor...no trouba z první ligy!Další zase že tam patří vejce...NEEE!A ta rada na Pamazán v mléce co je k nepoznání, páč je to vlastně ovčí sýr???Panenko, Parmazán je z kravského mléka!!!Vaši chuť mít, tak zůstanu u párku z Tesca, páč stejně nepoznáte rozdíl od masového.
      Můj recept je od slováka a jeho od maminky, která vaří klasiku:
      Brambory, mouka, voda a sůl.
      Brynza smíchaná se smetanou a pěkně promíchat a haluškami.
      Děláváme 2 kg těsta, páč se o to dycinky kamarádi porvou...

      21.06.2011 12:08:55


      • Joannyle
        Joannyle

        Ty jsi skutecne Pablo..

        nez neco zkritizujes, tak to ochutnej, je videt, ze jsi nikde vnezil delsi dobu, kde bryndzu neprodavaji a tak nastrouhany parmezan nechat nabobtnat v mlece a pak dat na halusky, je k nepoznani od bryndze.... Take nam to uvaril,v Americe Slovak, ktery je takovy gurman jakeho jsem ja do te doby nepoznala. Take jsem to nerozeznala a nikdo z nas na te party, ze je to z parmezanu.... takze nez neco budu kritizovat , tak se nejdrive presvedcim... Faktem je , ze parmezan je s kravskeho mleka... jinak mas pravdu ve vsem ostatnim , ze halusky se delaji pouze ze strouhanych brambor, klidne tam muzes dat vejce..tim nic neskazis, ale tim padem se tam dava min mouky a jsou meksi. Vejce tam ale byt nemusi... a s pravou liptovskou bryndzou jsou nejlepsi...

        21.06.2011 14:15:31

      • Joannyle
        Joannyle

        Pablo, mas sice takovy svetacky nick, ale to je tak vsechno co mas... Tvoje vyjadrovani to je zkutecne uroven!!! Kdyz neco nechapes, tak sem vubec nepis. Mam pocit, ze nejsi schopny pochopit text prispevku co jsem lidi pisi, zmotas vsechno dohromady. Tvoje halusky bych chtela ne(ochutnat), to fakt musi byt zazitek !!! Byt Tebou tak se prihlasim do PROSTRENO, videl by si kolik bodu by si od tech gurmanu dostal LOL

        29.05.2013 17:58:30

      • Jandová
        Jandová

        Proč do halušek vodu, když se ta z brambor vylévá? A proč bryndzu ředit, když se na horkých haluškách krásně rozpustí? Nějaký divný recept, spíš hloupý. A halušky se vaří i n Slovensku několika způsoby, tak neplaš.

        12.08.2013 17:31:02


    Nalezeno receptů: 152

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.