reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 202×

    3,9 1202
  • 45 min

  • 38×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 556 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 824 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 668 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 167 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 565 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Recept na bezlepkový ořechový koláč krok za krokem

11. 10. 2019

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 152
    • MARIA
      MARIA

      Pocházím z Liptova,halušky mám moc ráda.Ten recept je téměř dokonalý,ale doporučila bych halušky jenom scedit a neoplachovat.Šupnout na ně bryndzu,zalít rpzpuštěnou slaninou,zamíchat a je hotovo.Ta smetana není asi na škodu,ale zbytečná.A když dáte hladkou mouku,tak jsou halušky jemnější

      21.07.2010 10:23:25

    • Baska
      Baska

      Malinko slane a lepkave :)

      Tak sem se prvykrat odhodlala robit halusky..Musim rict, ze vysledek byl nad moje ocekavani..nam, nam! Doporucuji dodat klobasku, alebo zeli :)

      21.04.2010 13:56:42

    • Honza
      Honza

      Jednou jsem byla na Slovensku a bydlel u jedné rodiny. Jednou jsme měli k obědu halušky s brynzou.Co vám mám povídat! Byla to mňamka! Dal jsem si je jednou v restauraci a byly úplně studené! Tohle jídlo se musí jíst teplé!

      01.09.2009 18:50:04


    • ela
      ela

      žičicu predávajú v Brne v stánku na Mendlovom námestí

      07.08.2008 13:28:16

    • Eva
      Eva

      ..mám tady děti na prázdninách a chtějí po mně halušky, jdu to tedy zkusit, pak řeknu jak se mi povedly:-)

      24.07.2008 11:57:09

    • Dedek
      Dedek

      V receptech jsem se nikde "nepotkal" s žinčicou.Copak bryndzu,ale kde v česku koupit (snad mimo Prahu) slovenskou žinčicu?

      07.08.2007 14:06:50

      • Katka
        Katka

        Re: Žinčica

        Tak to je problém aj na slovensku. Kúpiť ju je možné len v oblastiach kde sa nachádzajú salaše. Nie je totiž veľmi chutná chladená, ale priamo od baču ešte teplá. Potom tie prehánky sú fakt super. Ja osobne ju nahrádzam acidkom. Múku do strapačiek miešam v pomere 1:1:1 hladká, polohrubá a hrubá. Na záver skúste to celé posypať jemne nasekaným kôprom. To síce nepatrí k originál receptu, ale výborne chutí.Pôvodný názov brydzových halušiek sú bryndzové strapačky. Asi preto, že po pridaní strúhaných zemiakov sú strapaté. Halušky neobsahujú strúhané zemiaky. Preto ten názov - bryndzové strapačky.

        11.09.2007 13:32:11

      • Marie
        Marie

        Re: Žinčica

        Ano, v Praze, metro Hradčanská. Denně odetvřena prodejna s ovčími sýry a žinčicou. Marie

        09.11.2007 20:44:40

    • doktor
      doktor

      Byljsem u babi na Slovensku.

      Návštěvu u babi jsem využil na detailní okopírovaní receptu bryndzových halušek,které mi v dětství(a i teď)tak chutnají.Babi ríká,že nejlepší jsou staré brambory,nemají tolik vody.Strouhají se na středním struhadle,s hrubou moukou,vejcem a solí se vypracuje vláčné těsto.Babi se dělání halušek přes nokové síto směje.Říká,že musí být "Jánošivkovské",házené z dřevěného prkýnka.Příspěvek pod názvem Slovenka správně tvrdí,že i na Slovensku jsou různé druhy bryndze.Super a hypermarkety-bryndza neobsahuje ani 20% ovčího mléka,i když píšou na obalech něco jiného.Pravou bryndzu ze 100% ovčího mléka seženete i na Slovensku jenom když máte kamaráda baču.A v žádném případě se bryndza nemíchá se smetanou.

      04.08.2006 15:07:28


    Nalezeno receptů: 152

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.