reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 265×

    3,9 1265
  • 45 min

  • 39×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 824 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

Jak na kynuté těsto?

31. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 765 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

31. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 222 hodnocení

Palačinkový dort krok za krokem

31. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 804 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

30. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 298 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 706 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 158
    • hasbend
      hasbend

      Skvělé, chutnalo, díky!

      10.12.2011 13:51:48

    • Sabina
      Sabina

      Nejlepší a pravá slovenská ovčí brynza se prodává v Jednotě:). My tady na Vsetíně jí máme tuny:). A kilo stojí 89Kč.

      05.10.2011 17:27:46

      • Joannyle
        Joannyle

        Ja bych se podivala na slozeni... pokud je tam pouze ovci mleko tak ano, jinak pridavaji kravske a to pak prava neni. Muze to tak byt, ze tam mate opravou, ale podivej se na to a napis diky

        05.10.2011 20:02:39


      • Joannyle
        Joannyle

        tak to mas stesti , zde v Ceskych Budejovicich stoji 269 .-Kc

        02.12.2011 13:40:25

      • edit
        edit

        zajímavé je,že tady v ČR prostě dobrou bryndzu nekoupím..Když babička jede na slovensko do vysokých tater a přiveze jí odtamtud,je to k neporovnání s bryndzou,kterou kupuji tady..A může to být koupené v jakémkoli hypermarketu,maloobchodu,prost ě kdekoli...Ani v žádné restauraci mi nikdy nechutnala.Asi máme méně kvalitní a levnější dovoz jiné odrůdy bryndzy a jiného zpracování než ta nejkvalitnější..A lidé kteří přímo z tater bryndzu nikdy ani neochutnali,nemohou vědět,jak chutná ta nejlepší.Proto se nedivím,že jí mnozí opovrhují,já tou naší opovrhuji taky přitom tohle jídlo miluju

        20.03.2012 22:07:53

    • chalupář
      chalupář

      Halušky s bryndzou děláme často.bryndza je k dostání v globusu,makru,kauflandu normální hrudkovatá.Její původ je snad na.slovensku

      20.08.2011 12:16:02

      • Tuareg
        Tuareg

        Ani v Globusu ani v makru ani v Kauflandu. Tam mají Tatranskou bryndzu. Kupte si ji, uvařte si halušky a pak pochopím, že nebudete toužit po tom dát si je někdy zas, protože v těch vašich haluškách budou ty nejběžnější české potraviny jako brambory, mouka, slanina a kravské mléko :-) Bohužel se po pravé slovenské bryndze musí dlouho pátrat, ale dá se ještě sehnat.

        03.12.2011 00:15:30


    Nalezeno receptů: 158

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.