reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 252×

    3,9 1252
  • 45 min

  • 39×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 775 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 006 hodnocení

Recept na meruňkový koláč s tvarohem krok za krokem

12. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 730 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 819 hodnocení

Nedělní ráno nemůže začít lépe: Vyzkoušejte recept na borůvkovo-banánové lívance

12. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 141 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 205 hodnocení

Dokonalý hovězí biftek: Jak na to, aby byl opravdu šťavnatý?

11. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 604 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 777 hodnocení

Nestačí ani vychladnout! Vděčný hrníčkový recept na borůvkový koláč

10. 7. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 674 hodnocení

Recept na domácí tvarohové nanuky krok za krokem

9. 7. 2020

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 158
    • dagmar
      dagmar

      naučila mě to paní matka bezva ženská a bylo vše domácí syrové brambory brynza ale jaká přímo od bačů a slanina domácí tá se rozplívala na jazyku to byla mlaskačka když jsem ju jedla po prvé

      26.05.2020 19:10:03

    • Michal
      Michal

      Prave halusky podle me

      Tak vazeni, myslim, ze to moc resite. Udelat halusky neni tak slozite, byt je to trochu pracne. Ja davam hladkou a hrubou mouku, ale myslim ze je to uplne jedno. Nekdy strouham na struhadle, to jdou pak hrubsi a nekdy strojem, to jsou jemnejsi. Kdyz si chci pohrat, pouzivam denko, ale vetsinou vezmu srabsky haluskovy cednik. Sbiram postupne kdyz vyplavou. Dam do cedniku a proplachnu studenou vodou a vyplachnu slem. Slaninu vyskvarim na panvi a seberu. Necham vypek. Do toho pak proplachle halusky dam a pekne prohreju a pridam bryndzu, pripadne trochu smetany ale sladke, ne kysane, ktera zmeni chut. To pouziti vypeku ze slaninuy jsem snad v zadnem recepty nenasel. Lidi davaji sadlo a tak, ale to je zbytecne.Je dulezite dodrzet par zasad:
      - dost mouky aby se to nerozpadlo
      - opravdu hodne vody a stale varici, coz je prakticky nedosazitelne
      - cerstvou bryndzu. Mrazena je vetsinou nacuchla a cele dilo zkazi.
      Takze dobrou chut

      04.04.2020 15:15:17

    • Eva
      Eva

      Dělám je tak ,jak jsem se je naučila od mamky a ta zase od své mamky.Pár brambor nastrouhat úplně na jemno (kostičky na struhadle). To já už nemusím,nadrtím Ronicem na úplnou kaši. Dám do mísy,posolím, přidávám hladkou mouku dle hustoty těsta.Nedávám vejce. Jen nechám chvilku těsto odstát ( to považuji za důležité) a případně dosypu mouku,aby těsto nebylo řídké,ale ani husté a šlo dobře přes haluškovací cedník. Zavařím ,lehce odpíchnu vařečkou ode dna a vařím mírným varem 3 min.Zkusím jednu,zda je vařená i uvnitř. Vylovím cedníkem,neproplachu jen nechám odkapat a horké dávám do mísy.V míse mívám rozpuštěnou slaninu nebo trochu sádla.Zamíchám,aby se halušky neslepily. Pak už jen přidám zelí nebo naředěnou brynzu.Přidám přiměřeně vyškvařenou slaninu.Hotovo. Babi i mamka dělávaly i s tvarohem nebo míchanými vejci.Nelze určit kolik mouky,brambory obsahují různé množství vody a osolením se vyplavuje.Když nastrouháte jako na bramborák,tak máte chlupaté knedlíky.Když bude málo mouky,tak se rozvaří.Prostě do halušek patří hodně mouky s porovnáním s bramboráky.

      18.03.2020 19:46:11


    • Marp
      Marp

      A kde Slováci brali anglickou slaninu a zakysanou smetanu??? Dávali jen a pouze pravou Oravskou slaninu nebo klasický špek a bryndza se jen rozdrobila!

      27.02.2020 10:55:12

    • kasavice
      kasavice

      Děláte si legraci!

      17.02.2020 18:24:41

    • franciska
      franciska

      Jasně, syn mi vytkl, že dělat halušky podle českého receptu je blbost ať si najdu slovenský:)) a co doplnil v komentářích gaučovník je evidentně lepší. Ale chci říct, že jsem to udělala podle receptu, halušky úplně poprvé, povedlo se mi to v pohodě, bylo to prima. Studená voda jim neublížila spláchla takovou tu moukovou pěnu (měla jsem trochu moc mouky, povařila jsem malinko déle, tvrdé nebyly). A brynzda do smetany jasně není slovenská, ale dala jsem té smetany trochu víc a lehčí a chutnalo to odlehčeně, prostě prima. Taková prima česká zjednodušená úprava, funguje, díky!

      28.01.2020 16:05:03

    • Petr
      Petr

      Pravé slovenské?
      S anglickou slaninou?

      09.10.2019 18:23:44

    • Vincent Harčarík
      Vincent Harčarík

      Re: Má zkušenost...

      Halušky vařené z polohr.mouky se skvěle hodí i k samotnému opečení na pánvi - doporučuji vyzkoušet ! Jinak s bryndzou je dělám 1.:1 hladká-polohr.mouka

      08.11.2006 18:19:52

      • gaucovnik
        gaucovnik

        Re: Re: Má zkušenost...

        Mouka a brambory + sul a vrouci voda ok, a tu ten recept konci uplne, konecna vazeni.. Takze, ked nam halusky vyplavaju z hlbin, tak ich este 3 - 4 minutky nechame poplavat, poplavat, voda nesmie bublat ako blazniva, len tak easy vriaca. Potom ich scedime,cast vody v ktorej sa varili, asi 3 deci, si dame bokom, nech vas pan Boh chrani ich oplachnut studenou vodou, tie kamenre nikto nebude potom jest. Taketo horuce, nepreplachnute dame do misy, vrazime tam aspon 250 g bryndze, trosku nariedime vodou v ktorej sa varili a premiesame,ziadna kysla smotana, halusky nie su pribinacik, jasne?:) Konzistencia upravuje len vyvarom z halusiek!!!! Slanina obycajna udena,ziadna anglicka, oravska a ine blafy plne fosforecnanov, muze byti prorostla nebo taky ne, hlavne vypecena na malinke skvarky, to dame navrch a omastime vypekom zo slaniny, kto ako ma rad, toto je cela veda, nie je to ziadna kvantova fyzika a experimentovat sa nevyplati, vareniu zdar, a zapijajte zincicou, kefirom alebo kyslym mliekom:) pivo prida srandovny zazitok a vyzaduje sportovu obuv :)

        28.01.2019 19:13:43


    Nalezeno receptů: 158

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.