reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 196×

    3,9 1196
  • 45 min

  • 38×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 549 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 815 hodnocení

Houbová sezóna je tady! Přinášíme tipy na ty nejlepší houbové recepty!

22. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 535 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 151
    • peter
      peter

      Recept se mi nelíbí

      Nezmysel, nepatrí tam žiadna smotana. Bryndza sa musí rozmiešať v horúcich haluškách a rozpustiť sama teplom halušiek. A Anglická slanina - hrúza. Musí sa použiť prerastena údená slanina. Peter

      22.06.2019 11:08:18

      • Semančíková
        Semančíková

        Re: Recept se mi nelíbí

        Ano. Správné halušky bez smetany, brynza ( nejlepší je Liptovská ) se musí ve velké míse, kam odkládáme uvařené halušky, rozpustit teplotou horkých halušek. Naberem, dáme na talíř a posypeme do křupava vyškvařenou slaninkou a se sádlem, které se vypeklo aj polijeme. Můj muž byl ze Slovenska a tak se tam tradičně dělaly na každé kolibě.I trepačky a zapíjely se studenou džinčicou.

        05.08.2019 17:40:35

    • Vincent Harčarík
      Vincent Harčarík

      Re: Má zkušenost...

      Halušky vařené z polohr.mouky se skvěle hodí i k samotnému opečení na pánvi - doporučuji vyzkoušet ! Jinak s bryndzou je dělám 1.:1 hladká-polohr.mouka

      08.11.2006 18:19:52


      • gaucovnik
        gaucovnik

        Re: Re: Má zkušenost...

        Mouka a brambory + sul a vrouci voda ok, a tu ten recept konci uplne, konecna vazeni.. Takze, ked nam halusky vyplavaju z hlbin, tak ich este 3 - 4 minutky nechame poplavat, poplavat, voda nesmie bublat ako blazniva, len tak easy vriaca. Potom ich scedime,cast vody v ktorej sa varili, asi 3 deci, si dame bokom, nech vas pan Boh chrani ich oplachnut studenou vodou, tie kamenre nikto nebude potom jest. Taketo horuce, nepreplachnute dame do misy, vrazime tam aspon 250 g bryndze, trosku nariedime vodou v ktorej sa varili a premiesame,ziadna kysla smotana, halusky nie su pribinacik, jasne?:) Konzistencia upravuje len vyvarom z halusiek!!!! Slanina obycajna udena,ziadna anglicka, oravska a ine blafy plne fosforecnanov, muze byti prorostla nebo taky ne, hlavne vypecena na malinke skvarky, to dame navrch a omastime vypekom zo slaniny, kto ako ma rad, toto je cela veda, nie je to ziadna kvantova fyzika a experimentovat sa nevyplati, vareniu zdar, a zapijajte zincicou, kefirom alebo kyslym mliekom:) pivo prida srandovny zazitok a vyzaduje sportovu obuv :)

        28.01.2019 19:13:43


    Nalezeno receptů: 151

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.