reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 202×

    3,9 1202
  • 45 min

  • 38×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 152
    • Klára Kvasná
      Klára Kvasná

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Děkuji za recept, je super ;-)

      11.08.2013 12:15:50

      • Klára Kvasná
        Klára Kvasná

        Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

        Tak jsem pro zajímavost zabloudila na slovenské stránky http://www.varenie.sk/recept/p rave-slovenske-halusky-s-brynd zou-a-slaninou/ , kde je úplně totožný recept, jako tento a slováci se u toho hádají možná méně, než vy tady..... :-DDD

        11.08.2013 12:26:29

    • dlouhán
      dlouhán

      Tak pánové a dámy. Halušky jsou jedny jediné, těsto z brambor a polohrubé mouky a vody. Z tohoto těsta se dělají bryndzové halušky (žádné brynzové). Ale dají se uvařit i halušky jako příloha třeba k slepici na smetaně a podobně. Tam je těsto z hladké(polohrubé) mouky, vejce a voda. Ale nepoužívat s bryndzou.. A nedávat tam smetanu, pouze škvařenou slaninu(Oravská, Valašská) nebo špek a bryndzu. Na talíři promíchat s haluškama, bryndza se rozpustí (za pomoci rozehřátého sádla ze slaniny či špeku). A halušky se neproplachují!!!!!!Proč bryndza a ne brynza? Bryndza je původem ze Slovenska, jedná se o ovčí "tvaroh". Brynza je pouze hnusný český patvar.

      23.07.2013 17:41:01


    • Ferko Jožko
      Ferko Jožko

      To niekomu nie je trapné zverajniť recept pod názvom "Pravé" slovenské halušky a hneď prvá položka je anglická slanina?!
      Dementizmus! ;0)))
      To ako keby som sem šupol recept "Pravé české vepřo knedlo zelo" a hneď prvá položka bude "kuracie prsia"...
      Asi by po mne vyhlásili celoštátne pátranie... a v ČR by som dostal N-ko do pasu... :0)))
      Apropo, to vajce, netreba zamietať. Halušky sú potom tuhšie, kúsavejšie.
      Treba vyskúšať aj, aj...
      Mne s tým vajkom šmakujú ;0)
      Dobrú chuť

      07.06.2013 20:27:10

    • majočka
      majočka

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      hele kohouti. odkdy se do slovenských halušek dává angl. slanina? Pořádný kus špeku tam patří!

      31.05.2013 14:11:55

      • dlouhán
        dlouhán

        Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

        Přesně tak. nebo Oravská slanina. Dá se sehnat ale jen na Slovensku, dražší, ale chuťově vynikající. Prorostlá, krásně pouští sádlo.

        23.07.2013 17:43:53

    • Klára Kvasná
      Klára Kvasná

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Občas člověk žasne, jak se k sobě lidé dokáží chovat, ale píši sem jen kvůli názoru. Recept se mi líbí, přesně takto děláme halušky s bryndzou i u nás doma. Moje babička je slovenka a přesně tak dělali halušky v její rodině. Jinak jen můj názor: rozhodně bych nenahrazovala bryndzu parmazánem, pokud bych byla v kraji, kde není k sehnání, tak prosím, ale v naší zemi to snad není potřeba :o/

      29.05.2013 16:34:24

      • Klára Kvasná
        Klára Kvasná

        Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

        Jen bych ještě chtěla dodat, že v Kauflandu jsem dnes koupila Tatranskou bryndzu, jen pro ty, kteří tvrdí, že se nedá sehnat ;o)

        29.05.2013 16:41:00


    Nalezeno receptů: 152

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.