reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 231×

    3,9 1231
  • 45 min

  • 39×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 700 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 935 hodnocení

Chcete začít jíst zdravěji? Se salátem z červené rýže a quinoy nešlápnete vedle

6. 4. 2020

Bábovka

4,7 1 676 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 754 hodnocení

Jak mít hezké Velikonoce i v době karantény?

5. 4. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 138 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 190 hodnocení

Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo

4. 4. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 588 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 741 hodnocení

Velikonoční pečení s dětmi: Tyhle sušenky ve tvaru zvířátek je budou bavit!

3. 4. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 282 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 628 hodnocení

Velikonoce se blíží: Otestujte se, jak dobře znáte velikonoční zvyky

2. 4. 2020

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 157
    • dlouhán
      dlouhán

      Tak pánové a dámy. Halušky jsou jedny jediné, těsto z brambor a polohrubé mouky a vody. Z tohoto těsta se dělají bryndzové halušky (žádné brynzové). Ale dají se uvařit i halušky jako příloha třeba k slepici na smetaně a podobně. Tam je těsto z hladké(polohrubé) mouky, vejce a voda. Ale nepoužívat s bryndzou.. A nedávat tam smetanu, pouze škvařenou slaninu(Oravská, Valašská) nebo špek a bryndzu. Na talíři promíchat s haluškama, bryndza se rozpustí (za pomoci rozehřátého sádla ze slaniny či špeku). A halušky se neproplachují!!!!!!Proč bryndza a ne brynza? Bryndza je původem ze Slovenska, jedná se o ovčí "tvaroh". Brynza je pouze hnusný český patvar.

      23.07.2013 17:41:01

    • Ferko Jožko
      Ferko Jožko

      To niekomu nie je trapné zverajniť recept pod názvom "Pravé" slovenské halušky a hneď prvá položka je anglická slanina?!
      Dementizmus! ;0)))
      To ako keby som sem šupol recept "Pravé české vepřo knedlo zelo" a hneď prvá položka bude "kuracie prsia"...
      Asi by po mne vyhlásili celoštátne pátranie... a v ČR by som dostal N-ko do pasu... :0)))
      Apropo, to vajce, netreba zamietať. Halušky sú potom tuhšie, kúsavejšie.
      Treba vyskúšať aj, aj...
      Mne s tým vajkom šmakujú ;0)
      Dobrú chuť

      07.06.2013 20:27:10

    • Klára Kvasná
      Klára Kvasná

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Občas člověk žasne, jak se k sobě lidé dokáží chovat, ale píši sem jen kvůli názoru. Recept se mi líbí, přesně takto děláme halušky s bryndzou i u nás doma. Moje babička je slovenka a přesně tak dělali halušky v její rodině. Jinak jen můj názor: rozhodně bych nenahrazovala bryndzu parmazánem, pokud bych byla v kraji, kde není k sehnání, tak prosím, ale v naší zemi to snad není potřeba :o/

      29.05.2013 16:34:24


      • Klára Kvasná
        Klára Kvasná

        Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

        Jen bych ještě chtěla dodat, že v Kauflandu jsem dnes koupila Tatranskou bryndzu, jen pro ty, kteří tvrdí, že se nedá sehnat ;o)

        29.05.2013 16:41:00

    • Martina
      Martina

      podle mě je to super recept takto opravdu maji být 90% brambory mouka jinak nic. Až na tu anglickou slaninu.
      Takovéhle halušky ďělají vjednom bistru a jsou vní vyhlášené.

      Taky doporučuji tkz. Strapačky se zelím a slaninou ! :-)

      06.04.2013 12:42:29

    • Macho
      Macho

      a posledne tri odstavce tvojho receptu su na zbliti....nemozne a neskutocne variacie jak dojebat uplne obycajne halusky......FUJ

      09.11.2012 20:03:03

      • Sunny
        Sunny

        Nikdo tě nenutí, abys to dělal dle tohoto receptu. Tak sem příště nelez a dělej si to po svým. Jenom urážet dovede každý. Máme demokracii a každý si může říct a uvařit co chce, díky bohu!!!

        30.11.2012 12:42:42

    • Macho
      Macho

      ked pravy recept, tak preco tam kua davas anglicku slaninu????

      09.11.2012 20:00:52


    Nalezeno receptů: 157

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.