reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 219×

    3,9 1219
  • 45 min

  • 39×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 657 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 904 hodnocení

Tvarohové koblihy bez kynutí krok za krokem

25. 2. 2020

Bábovka

4,7 1 651 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 729 hodnocení

Jak na to: Šťouchané brambory jako od babičky

24. 2. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 132 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 185 hodnocení

Mleté maso a koření: Naučte se správné kombinace a vyzkoušejte prověřené recepty

24. 2. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 578 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 720 hodnocení

Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem

21. 2. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 277 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 602 hodnocení

Znáte eintopf, quiche nebo kofty? Prověřte své vědomosti mezinárodní kuchyně v našem testu

21. 2. 2020

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 154
    • Zuzana
      Zuzana

      Naj halusky

      Ľudia keď chcete úplne skvelé halušky tak nezabudnite bryndzu zmiešať s kyslou smotanou. A ešte čo je taka mňamka, keď dáte na vrch halušiek kúsok čerstvej nasekanéj pažítky.

      23.08.2013 11:59:40

    • Martin
      Martin

      Halušky tak či onak

      Můj otec byl z Detvy, halušky doma vařil vždy on, já je pro sebe i kamarády vařívám asi 30 let. Brambory (nejlépe varný typ C), polohrubá mouka, brynza, uzená slanina (ne však anglická - v Praze jsem před 2 lety objevil zdroj vynikající brynzy a slaninky ze Slovenska), sůl. Brynzu ničím neředím a vařím na každého přítomného nejméně dvě porce, protože někteří snědí až čtyři. Nicméně jsem v květnu navštívil Prague Food Festival a zde jsem se zúčastnil kurzu vaření halušek, který vedla D. Havlová (ta druhá...). Hladká mouka, na 500 g mouky 1 nastrouhaný brambor(!), brynza, mléko(!), slanina. Verze sladká s máslem a kakaem nebo skořicí. Nikdy předtím jsem o podobné přípravě halušek neslyšel, ale ta sladká verze nakonec nebyla tak špatná, takže ani tu bych nezavrhoval (z mých bramborových halušek by asi tak dobře nechutnala). A bratia Slováci se častou přou, zda do halušek patří či nepatří vejce (a neshodnou se). Závěr - proti gustu žádný dišputát, i když některé příspěvky mne mírně řečeno pobavily.

      13.08.2013 11:39:10

    • Klára Kvasná
      Klára Kvasná

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Děkuji za recept, je super ;-)

      11.08.2013 12:15:50


      • Klára Kvasná
        Klára Kvasná

        Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

        Tak jsem pro zajímavost zabloudila na slovenské stránky http://www.varenie.sk/recept/p rave-slovenske-halusky-s-brynd zou-a-slaninou/ , kde je úplně totožný recept, jako tento a slováci se u toho hádají možná méně, než vy tady..... :-DDD

        11.08.2013 12:26:29

    • dlouhán
      dlouhán

      Tak pánové a dámy. Halušky jsou jedny jediné, těsto z brambor a polohrubé mouky a vody. Z tohoto těsta se dělají bryndzové halušky (žádné brynzové). Ale dají se uvařit i halušky jako příloha třeba k slepici na smetaně a podobně. Tam je těsto z hladké(polohrubé) mouky, vejce a voda. Ale nepoužívat s bryndzou.. A nedávat tam smetanu, pouze škvařenou slaninu(Oravská, Valašská) nebo špek a bryndzu. Na talíři promíchat s haluškama, bryndza se rozpustí (za pomoci rozehřátého sádla ze slaniny či špeku). A halušky se neproplachují!!!!!!Proč bryndza a ne brynza? Bryndza je původem ze Slovenska, jedná se o ovčí "tvaroh". Brynza je pouze hnusný český patvar.

      23.07.2013 17:41:01

    • Ferko Jožko
      Ferko Jožko

      To niekomu nie je trapné zverajniť recept pod názvom "Pravé" slovenské halušky a hneď prvá položka je anglická slanina?!
      Dementizmus! ;0)))
      To ako keby som sem šupol recept "Pravé české vepřo knedlo zelo" a hneď prvá položka bude "kuracie prsia"...
      Asi by po mne vyhlásili celoštátne pátranie... a v ČR by som dostal N-ko do pasu... :0)))
      Apropo, to vajce, netreba zamietať. Halušky sú potom tuhšie, kúsavejšie.
      Treba vyskúšať aj, aj...
      Mne s tým vajkom šmakujú ;0)
      Dobrú chuť

      07.06.2013 20:27:10

    • majočka
      majočka

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      hele kohouti. odkdy se do slovenských halušek dává angl. slanina? Pořádný kus špeku tam patří!

      31.05.2013 14:11:55

      • dlouhán
        dlouhán

        Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

        Přesně tak. nebo Oravská slanina. Dá se sehnat ale jen na Slovensku, dražší, ale chuťově vynikající. Prorostlá, krásně pouští sádlo.

        23.07.2013 17:43:53


    Nalezeno receptů: 154

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.