reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 245×

    3,9 1245
  • 45 min

  • 39×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 749 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 987 hodnocení

Jak využít voňavý kopr v kuchyni?

1. 6. 2020

Bábovka

4,7 1 708 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 797 hodnocení

Víkendové pečení: Recept na perník s ořechy krok za krokem

31. 5. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 139 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 201 hodnocení

Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?

31. 5. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 767 hodnocení

Dort s mascarpone a ovocem krok za krokem

29. 5. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 657 hodnocení

Bez černý neboli bezinky - znáte jeho léčivé účinky?

28. 5. 2020

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 158
    • ka-brňák
      ka-brňák

      halušky jsou super!

      taky pamatuji z dětství, (taky jsem "pravý čecho/slovák")!
      a tak z praxe doplňuji, že perfektní je ORAVSKÁ SLANINA, když je k mání.
      a když není na zapití žinčica, (http://cs.wikipedia.org/wiki/ žinice), tak kefír, mléko, ale i orosená plzeň, udělají své! ;-)
      tak ať všem chutnají TY JEJICH halušky a už nezdržujte, dobrou chuť všem!

      19.12.2014 21:17:30

    • pavla3
      pavla3

      Byli jsme s partou asi před deseti léty na Slovensku a protože všichni milujeme halušky dávali jsme si je všude.Každé chutnaly výborně .a každé jinak.Po týdnu jsme ochutnali všechny možné verze.

      23.05.2014 10:26:49


    • Jane
      Jane

      Není 1 univerzální recept na halušky :-) důležité je si ty halušky užít a ne si tu řešit svoje ego. Mňam,

      22.05.2014 13:29:04

    • Radek
      Radek

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Ano, takto mám recept v hlavě i od mojí babičky ze Slovenska, která ještě podle počtu brambor dávala stejný počet naběraček vlažné vody. Pak už jen polohrubou mouku a sůl. Konzistence těsta se musí odhadnout, ale stojí to za to "žrádlo".

      17.01.2014 13:15:07

    • moi2
      moi2

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      no super vazeni, bezva forum s bezva dohadovanim, kazdy mame nejake skusenosti a nejaku rodinu niekde na slovensku a co tak tu uviest, ze halusky zo zemiakoveho cesta su STRAPACKY? ci su s bryndzou a ci s kyslou kapustou, je to jedno:-)))

      nepridavam vodu do cesta, nedavam vajicko, neriedim bryndzu a muku som davala hrubu:-p

      31.10.2013 12:26:11

    • Flipssynka
      Flipssynka

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      zemiaky nastruhame na jemnom struhadle,pridame muku,sol,keby pustili zemiky malo stavy pridame vodu. Vypracujeme cesto a nechame odpocinut kym nam zovrie osolena voda..cesto tvarujeme cez siti na halusky ale niektory to robia inak.Ked halusky vyplavaju na povrch nechame ich este 2 az 3 minuty vriet..a potom priamo z hrnca pomocou sita prehodime do misky v ktorej je iba bryndza a vypek zo slaniny. bryndza sa horucimi haluskami sama rozpusti a na zriedenie pouzijeme vodu v ktorej sa varili halusky...posypeme vyskvarenou udenou slaninou a zincica k tomu je super.. take ziadna smotana mlieko a ani nejaky parmezan. takto sa robia prave slovenske halusky...

      28.10.2013 18:38:31

    • Pablo
      Pablo

      No jen zírám...někdo tady píše, že halušky nejsou z brambor...no trouba z první ligy!Další zase že tam patří vejce...NEEE!A ta rada na Pamazán v mléce co je k nepoznání, páč je to vlastně ovčí sýr???Panenko, Parmazán je z kravského mléka!!!Vaši chuť mít, tak zůstanu u párku z Tesca, páč stejně nepoznáte rozdíl od masového.
      Můj recept je od slováka a jeho od maminky, která vaří klasiku:
      Brambory, mouka, voda a sůl.
      Brynza smíchaná se smetanou a pěkně promíchat a haluškami.
      Děláváme 2 kg těsta, páč se o to dycinky kamarádi porvou...

      21.06.2011 12:08:55

      • Jandová
        Jandová

        Proč do halušek vodu, když se ta z brambor vylévá? A proč bryndzu ředit, když se na horkých haluškách krásně rozpustí? Nějaký divný recept, spíš hloupý. A halušky se vaří i n Slovensku několika způsoby, tak neplaš.

        12.08.2013 17:31:02


    Nalezeno receptů: 158

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.