reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 196×

    3,9 1196
  • 45 min

  • 38×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 545 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 813 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

18. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 660 hodnocení

Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

18. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Tip na podzimní večery: Recept na pečený čaj krok za krokem

17. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 560 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Recept na jablečný mřížkový koláč krok za krokem

17. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 533 hodnocení

Posilte si imunitu díky rakytníku

17. 9. 2019

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 151
    • Peter
      Peter

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Ak ste tieto halušky nazvali "pravé", aké sú podľa Vás tie " ľavé"?

      moi2:
      Nemáte pravdu, pretože bryndzové sú halušky a s kyslou kapustou sú strapačky (od kapusty zostanú "strapaté" - z toho ten názov).

      06.02.2016 22:48:49

    • gfdgsfd
      gfdgsfd

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Herdyn a Baxtrix ARMY

      31.12.2015 17:23:50


    • ka-brňák
      ka-brňák

      halušky jsou super!

      taky pamatuji z dětství, (taky jsem "pravý čecho/slovák")!
      a tak z praxe doplňuji, že perfektní je ORAVSKÁ SLANINA, když je k mání.
      a když není na zapití žinčica, (http://cs.wikipedia.org/wiki/ žinice), tak kefír, mléko, ale i orosená plzeň, udělají své! ;-)
      tak ať všem chutnají TY JEJICH halušky a už nezdržujte, dobrou chuť všem!

      19.12.2014 21:17:30

    • pavla3
      pavla3

      Byli jsme s partou asi před deseti léty na Slovensku a protože všichni milujeme halušky dávali jsme si je všude.Každé chutnaly výborně .a každé jinak.Po týdnu jsme ochutnali všechny možné verze.

      23.05.2014 10:26:49

    • Jane
      Jane

      Není 1 univerzální recept na halušky :-) důležité je si ty halušky užít a ne si tu řešit svoje ego. Mňam,

      22.05.2014 13:29:04

    • Radek
      Radek

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Ano, takto mám recept v hlavě i od mojí babičky ze Slovenska, která ještě podle počtu brambor dávala stejný počet naběraček vlažné vody. Pak už jen polohrubou mouku a sůl. Konzistence těsta se musí odhadnout, ale stojí to za to "žrádlo".

      17.01.2014 13:15:07

    • moi2
      moi2

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      no super vazeni, bezva forum s bezva dohadovanim, kazdy mame nejake skusenosti a nejaku rodinu niekde na slovensku a co tak tu uviest, ze halusky zo zemiakoveho cesta su STRAPACKY? ci su s bryndzou a ci s kyslou kapustou, je to jedno:-)))

      nepridavam vodu do cesta, nedavam vajicko, neriedim bryndzu a muku som davala hrubu:-p

      31.10.2013 12:26:11


    Nalezeno receptů: 151

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.