reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 225×

    3,9 1225
  • 45 min

  • 39×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 692 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 929 hodnocení

Jak využít karanténu: Upečte si rychlé domácí rohlíky podle Markéty

28. 3. 2020

Bábovka

4,7 1 667 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 745 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

27. 3. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 138 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 190 hodnocení

Lívance, palačinky a vafle: Snídaně, se kterými vám děti rády pomohou

26. 3. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 586 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 735 hodnocení

Děti v kuchyni: Nezapomínejte na jejich bezpečnost

25. 3. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 280 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 619 hodnocení

Obědy od pondělí do pátku: Rychlé recepty hotové do 30 minut

24. 3. 2020

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 156
    • peter
      peter

      Recept se mi nelíbí

      Nezmysel, nepatrí tam žiadna smotana. Bryndza sa musí rozmiešať v horúcich haluškách a rozpustiť sama teplom halušiek. A Anglická slanina - hrúza. Musí sa použiť prerastena údená slanina. Peter

      22.06.2019 11:08:18

      • Semančíková
        Semančíková

        Re: Recept se mi nelíbí

        Ano. Správné halušky bez smetany, brynza ( nejlepší je Liptovská ) se musí ve velké míse, kam odkládáme uvařené halušky, rozpustit teplotou horkých halušek. Naberem, dáme na talíř a posypeme do křupava vyškvařenou slaninkou a se sádlem, které se vypeklo aj polijeme. Můj muž byl ze Slovenska a tak se tam tradičně dělaly na každé kolibě.I trepačky a zapíjely se studenou džinčicou.

        05.08.2019 17:40:35

    • Yveta
      Yveta

      Muj tatinek byl slovak z vychodu a pokud nam babka robila halusky tak nikdy nebola bryndza len tak na haluskach. Uvarene halusky rovno z hrnca do misy, kde uz cakala bryndza. Vse sa zmiesalo a aj chrumkava slovenska slanina s tukom naliata do misy. Vse zamiesat a to boli hody.

      03.03.2019 08:46:04


    • Filip
      Filip

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Anglická slanina určite do Slovenských halušiek určite nepatrný už len kvôli názvu, keď tak Oravská slanina tá patrý do Slovenských halušiek a žiadna iná !... Dajte si tam aj anglickú, ale to už potom niesu Slovenské halušky !

      03.02.2019 20:19:11

    • Vladimír
      Vladimír

      Na Slovensku do halušek NIKDY nedávají anglickou,jen slaninu.Ta je tam správně,Několikrát jsem toto jídlo jedl přímo od kamarádů Slováků,kteří to umí opravdu perfektně udělat.Bryndzu =pořádnou seženete opravdu málo.Na tržnicích?Nevím,jestli my to poznáme,Slováka ssebou!Jediní to poznají

      12.04.2016 13:57:24


    Nalezeno receptů: 156

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.