reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 196×

    3,9 1196
  • 45 min

  • 38×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 547 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 814 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

10+1 otázek: Odhalte ta nejškodlivější éčka v potravinách

19. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 534 hodnocení

Jeřabiny: Opomíjené ovoce podzimu v marmeládách i kompotech

19. 9. 2019

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 151
    • Tomandl
      Tomandl

      Tak ted jsem je dodelal a klobouk dolu!

      15.07.2007 16:03:09

    • Fero
      Fero

      Skuste nahradit Nivou.Plísňový sýr.Taky jako nahrážka dobrý.

      23.06.2007 10:03:03

    • Ivča
      Ivča

      božské halušky

      Naprosto skvělý pokrm.Miluji je od dětství-babička byla původem Slovenka.Nyní je zbožňuje i má rodina.Recept je skvělý,mám jen výhrady k té smetaně.Halušky by měly být bryndzou jaksi "provázané",ale nikoli "přelité".Uvařené halušky-lehce propláchnuté-se u nás vždy házely do velké mísy,promíchaly s bryndzou a s vyškvařenou slaninkou.Charakteristickou chuť brynzy určitě nemůže nahradit Lučina či tvaroh.V nouzi nejvyšší-pokud zrovna není k mání bryndza vážená-použiji "bryndzovou pomazánku" ve vaničce-Kaufland. Alespoň něco z té chuti tam je. Vážená bryndza je občas k sehnání v hypermarketech,kde je pultový prodej, či v prodejnách typu "lahůdky" (v mém případě v Kolíně u náměstí). Přeji hezký den všem milovníkům této lahůdky.

      28.09.2006 08:45:57


    • Monika
      Monika

      Taky milujeme halušky.Ale já místo brynzy používám kvalitní tvaroh na strouhání a škvařený špek.

      21.08.2006 14:27:32

    • Veronika
      Veronika

      Pravá slovenská se v Praze dá koupit u metra na Pankráci na trhu, kde je slovenský stánek.

      19.08.2006 11:40:20

    • Slovenka
      Slovenka

      Halušky milujem, ale priznám sa, že som ešte nikdy nekúpila v ČR bryndzu (myslím tú v pravom význame slova - slovenskú bryndzu). Vždy si ju kupujem na Slovensku. Ale aj tu sú veľké rozdiely v chuti. Doporučila by som vyrobenú v Zázrivej alebo v Terchovej.

      04.08.2006 09:06:16


    Nalezeno receptů: 151

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.