reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 246×

    3,9 1246
  • 45 min

  • 39×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 750 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 987 hodnocení

Videorecept na zdravý oběd: Ledový salát s novými bramborami a kuřecím masem

5. 6. 2020

Bábovka

4,7 1 711 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 801 hodnocení

Jarní recepty našich čtenářů: Který zkusíte vy?

4. 6. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 201 hodnocení

Sezóna jahod je v plném proudu: Připravili jsme pro vás 10 rychlých receptů

3. 6. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 768 hodnocení

Recept na palačinky se smetanovo-jahodovou náplní krok za krokem

2. 6. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 662 hodnocení

Videorecept: Báječné domácí těstoviny s pestem a kuřecím masem

1. 6. 2020

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 158
    • majdalenka
      majdalenka

      Pravé slovenské halušky

      tento recept je jediná pravá příprava halušek, i to, že je nejlepší dělat z mouky půl na půl!Nechápu prodej halušek v prášku, to jsou podle mě noky, nebo z vařených brambor, to je naprosté zhanobení pokrmu!!!Ale chlupaté knedlíky se dělají nebo můžou dělat částečně ze syrových a vařených brambor! Ale já mám ráda halušky se zelím a uzeným! Dám vařit kysané zelí,na rozškvařenou slaninu dam osmahnout cibuli, tý mám ráda hodně, uzené maso nakrájím nebo nasekám, přidám ke slanině, pepř, osolím dle potřeby, a podusím. pak přidám vařené zelí, okyselím,a já mám ráda vše sladkokyselé, tak přidám cukr: Ale myslím, že Slováci nesladí!Může se buď dávat na talíři na porci, nebo smíchat s haluškama! Brynza k tomu patří, ale já jí moc nemusím!Měla by být k dostání v prodejnách pro vegetariány, nebo zdravá výživa!

      02.12.2011 13:21:49

    • vychodilova1977
      vychodilova1977

      názor Slovenky

      Ano,v Olomouckych stankoch je super bryndza aj syry,ja som z Martina,a ani v Martine tak dobru nezozeniem :)

      04.10.2011 20:23:38

    • Tuareg
      Tuareg

      Je to ostuda

      Je to ostuda, ale u nás v Plzni už pravá slovenská bryndza téměř nejde sehnat. Všude jen polská a prodejci z 90% neví, že je nějaká polská a prodávají ji jako slovenskou. To může být taky důvod, že někomu slovenské bryndzové halušky nechutnají, když je vlastně ještě nikdy nejedl.

      07.09.2011 12:21:18


    • slovenka
      slovenka

      Halušky pravé sú 3 razy mastene. 1 krát maslom, potom brynzdou a na koniec slaninou :) bryndza je celkom dobrá liptovská, dostat normalne v bille atd. niekedy je fajn tam dat este trojuholnikový syr. najlepsie halusky na bio farme mnam

      24.08.2011 22:03:37

    • Pavlína
      Pavlína

      Já bych měla jen jednu připmínku... Mě na Slovensku vždy učili dělat halušky z hrubé a hladké mouky (půl na půl), a ne z polohrubé... Prý to z té polohrubé není ono ;-) Nevím, co je na tom pravdy...

      16.08.2011 19:36:57

    • doktor
      doktor

      Názor Slováka.

      Při vší úctě,žasnu.Jsem rodilý Slovák od Tater,miluju klasické halušky,k receptu není co dodat,dokonalý.Ale prozraďte mi,prosím,kde v Česku sháníte bryndzu.Já ji v případě,že dostanuchuť nahrazuju Lučinou,ale pravá bryndza je k nenahrazení.

      09.07.2006 02:06:48

      • DeFacto
        DeFacto

        Re: Názor Slováka.

        Rodený Slovák hovoriaci po česky? Kam sme sa to dostali.

        04.11.2010 00:32:30

      • Jirka
        Jirka

        Re: Názor Slováka.

        Víte Vy všichni slováci,že brynza kupovaná v tescu nebo kauflandu nebo v těch slavných hypermarketech není pravá Slovenská brynza ale že je z kravského hrudkovitého sýra a částečně z ovčího sýra??????.
        Pravá slovenská brynza je pouze a jenom z OVČÍHO MLÉKA.
        Já ji kupuji pouze v Makru kde je na balení napsáno SLOVENSKÁ BRYNZA a vyrobeno z ovčího sýra.Nebo ve stáncích na trzích od Slováků.
        Jo a ještě jeden poznatek k tomuto recetu.Pokud propláchnete halušky studenou vodou uděláte velikou chybu.Je to jako s těstovinou.Pouze nechám okapat omastím máslem a zamíchám brynzu tu pravou slovenskou posypu špíčkem a je to prostě fantazie.Ale pouze čerstvé ohřívané už za nic nestojí.
        Pravá delikatesa jsou jen a jen čerstvé.

        10.11.2010 17:52:42

      • Tom
        Tom

        Re: Názor Slováka.

        pamatuji si, že sem pravou bryndzu kupoval asi před rokem v Praze v Bille...chutnala výborně, akorát ta cena - asi 35 korun za 10 deka

        31.07.2011 18:03:55


    Nalezeno receptů: 158

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.