reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 196×

    3,9 1196
  • 45 min

  • 38×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 549 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 817 hodnocení

Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

23. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Houbová sezóna je tady! Přinášíme tipy na ty nejlepší houbové recepty!

22. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 536 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 151
    • Sabina
      Sabina

      Nejlepší a pravá slovenská ovčí brynza se prodává v Jednotě:). My tady na Vsetíně jí máme tuny:). A kilo stojí 89Kč.

      05.10.2011 17:27:46

      • Joannyle
        Joannyle

        Ja bych se podivala na slozeni... pokud je tam pouze ovci mleko tak ano, jinak pridavaji kravske a to pak prava neni. Muze to tak byt, ze tam mate opravou, ale podivej se na to a napis diky

        05.10.2011 20:02:39

      • Joannyle
        Joannyle

        tak to mas stesti , zde v Ceskych Budejovicich stoji 269 .-Kc

        02.12.2011 13:40:25


      • edit
        edit

        zajímavé je,že tady v ČR prostě dobrou bryndzu nekoupím..Když babička jede na slovensko do vysokých tater a přiveze jí odtamtud,je to k neporovnání s bryndzou,kterou kupuji tady..A může to být koupené v jakémkoli hypermarketu,maloobchodu,prost ě kdekoli...Ani v žádné restauraci mi nikdy nechutnala.Asi máme méně kvalitní a levnější dovoz jiné odrůdy bryndzy a jiného zpracování než ta nejkvalitnější..A lidé kteří přímo z tater bryndzu nikdy ani neochutnali,nemohou vědět,jak chutná ta nejlepší.Proto se nedivím,že jí mnozí opovrhují,já tou naší opovrhuji taky přitom tohle jídlo miluju

        20.03.2012 22:07:53

    • chalupář
      chalupář

      Halušky s bryndzou děláme často.bryndza je k dostání v globusu,makru,kauflandu normální hrudkovatá.Její původ je snad na.slovensku

      20.08.2011 12:16:02


    Nalezeno receptů: 151

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.