reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 250×

    3,9 1250
  • 45 min

  • 39×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 771 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 001 hodnocení

Jen se po něm zapráší! Třešňový koláč z tvarohového těsta krok za krokem

4. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 729 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 815 hodnocení

Videorecept: Grilované smetanové brambory a cuketový salát

4. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 203 hodnocení

Voňavé letní pečení: Křehký koláč s lesním ovocem krok za krokem

3. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 601 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 774 hodnocení

Zamilujte si kedlubny: 8 top receptů, které stojí za to vyzkoušet

2. 7. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 671 hodnocení

Osvěžte se: Recepty na nejlepší domácí limonády

1. 7. 2020

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 158
    • Macho
      Macho

      tak takle se to vubec nedela, ten rodily slovak bude asi nekde od Komarna

      18.03.2012 08:20:27

      • edit
        edit

        tak takhle se to právě přesně dělá!!!! zase musí být nějáký rejpal co???
        takto znám i já přesný postup a toí mám babičku v Popradě u vysokých tater

        20.03.2012 21:59:09

    • majdalenka
      majdalenka

      Zde je recept na chupaté knedlíky (bosáky, klouzáky) podle kuchařky Naší vesnice!
      1kg oloupaných,syrových brambor,
      110g hrubé mouky
      120g krupice, 1 vejce
      Brambory jemně nastrouháme,vodu slijeme, trochu pokropíme mlékem,přidáme
      přidáme sůl, krupici, mouku, nebo jen mouku místo krupice,těsto promícháme, a děláme knedlíky rukou namočenou ve vodě,podle mne je lepší ruku namočenou v oleji, to se těsto nelepí, nebo vykrajujeme lžící, do vařící vody, a vaříme podle velikosti 6-10 minut.Po uvaření rozkrojíme a omastíme sádlem!

      Halušky jsou stejně, jenže pouze polohrubá mouka, bez vejce, a těsto je řídčí!

      Ale halušky z vařených brambor, a to jsem ani nevěděla, se dělají stejně, jako francouzké brambory , včetně stejných ingrediencí! A chlupaté knedlíky se můžou dělat napůl z vařených a syrových brambor! Ale nikde není psáno, že se musí jíst
      to i ono pravé! V tom je to kouzlo fantazie, a můžete tomu třeba říkat jinak!

      13.02.2012 16:57:07


      • Robert
        Robert

        Re: Michaela

        Co to tady píšeš za nezmysli???Víš vůbec jak se dělají Francouzské brambory????Ty jsi asi kulinářský analfabet!?Chlupaté knedlíky je úplne jiné jídlo jako halušky!Když o tom nic nevíš,tak tady nekecej-Pipko!To jako by Číňan kecal do knedlo vepřo zelo:-))))

        17.04.2012 15:31:51

    • Michaela
      Michaela

      Geograficky mám ke Slovensku velmi blízko, ale toto je pro mě recept na chlupaté knedlíky :). Jen je dělám větší. Halušky připravuji jedině z brambor vařených.

      01.12.2011 23:46:22

      • Janka
        Janka

        Je zvláštní, že přesně stejný dojem jsem měla po uvaření tohoto jídla podle receptu taky. Jsou výborné, ale u nás to byly vždy chlupaté knedlíky a tu nálepku jim jen tak někdo asi neodpáře :)

        01.12.2011 23:59:29

      • Robert
        Robert

        Jsi upadla,ne?? Halušky z vařených brambor?Kurvy si jiné recepty,ne halušky!!"!!!

        17.04.2012 15:23:44


    Nalezeno receptů: 158

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.