reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 226×

    3,9 1226
  • 45 min

  • 39×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 694 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 930 hodnocení

Tip na neděli: Úžasný karamelový koláč s tvarohem

29. 3. 2020

Bábovka

4,7 1 669 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 747 hodnocení

Jak využít karanténu: Upečte si rychlé domácí rohlíky podle Markéty

28. 3. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 138 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 190 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

27. 3. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,2 587 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 736 hodnocení

Lívance, palačinky a vafle: Snídaně, se kterými vám děti rády pomohou

26. 3. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 280 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 619 hodnocení

Děti v kuchyni: Nezapomínejte na jejich bezpečnost

25. 3. 2020

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 156
    • Brazilka
      Brazilka

      Dnes jsme varili podle tohoto receptu a halusky byly vynikajici!!! Vrele vsem doporucuji vyzkouset. A autorovi samozrejme patri podekovani za zverejneni.

      02.09.2012 13:54:32

    • Růžena
      Růžena

      Jsou skvělé, moc jsme si pochutnali,navíc mi můj drahoušek mi vyvrtal do plastové misky s kulatými rohy asi centimetrové dírky a tak to jde perfektně stěrkou na těsto.

      14.08.2012 11:43:03

    • Lenny007
      Lenny007

      moc dobré!!!

      Dnes jsem vařila podle tohoto receptu a halušky jsou moc dobré! Celé rodině chutnalo :o)) Díky za recept :o)) Lenka

      14.05.2012 13:16:35


    • Jenda
      Jenda

      Pravé slovenské halušky

      jsem se naučil jíst ve Východné a ve Štrbě. Tam byly výborné a to díky SLOVENSKÉ SLANINĚ (PRAVÁ NEFALŠOVANÁ DOMÁCÍ SLANINKA A NE ANGLICKÁ, což považuji od slovenského autora za zločin proti lidskosti). Ač z Brna, kupuji ji ze Stratěné a to ve stáncích v Králově Poli nebo v Olympii. Dobrou chuť!

      03.05.2012 17:22:39

    • Smajlik
      Smajlik

      noo idem dnes vyskušat tak drzte palce :-)

      20.04.2012 09:09:05

    • kuree
      kuree

      "pravé nebo levé halušky"

      tatínek byl Slovák a halušky jsme vařili , jako u "nás na východě - z přídavkem syrových brambor. Klasika a ňamka.Kamarádka je z Oravy a poprvé jsme se málem pobily - u nich se dělají halušky jen z mouky , vejce a vody. Já dělám halušky podle toho, kolik mám peněz a času.Taky jsem je dělala jen z mouky a vody, včera ze syrovým bramborem( malá nejí brynzu, tak s pečeným zelím a slaninkou) Když zbude vařený brambor, taky jej přidám. Naše babičky i stare mamy vařily vždy z toho co bylo po ruce. Hlavně VAŘTE Z LÁSKOU

      18.04.2012 08:44:17

    • Stará stanová kůže
      Stará stanová kůže

      jsem získal informace k přípravě. Bryndza je ovči měkký tvaroh, nikoli sýr, jak mnozí rádoby zasvěcení vysvětlují. Brnydzu připravuji ve vodní lázni, t.j. do hrnce položím bryndzu - rozdrobenou na menší kousky a tento hrnec vloží do vroucí vody ve větším hrnic, kam se ten menší vejde ... "tak akorát". Bryndu mám připravenou tehdy, když je měkká, vazká.
      Je to fofr zvádat všechny operace najednou, protože hledím, abych měl všechno červstvě stažené z plotýnek - halušky + brandza 1 slaninka. I to je nutné v RCP popsat. Budějky - díky za upozornění. U Vás si nedám nedám halušky s bryndzou ani z legrace. Živnostensky organizované zloděje nepodporuji a ani s tím nemíním začínat.

      25.03.2012 18:25:12

      • Robert
        Robert

        Re: Neúplně

        Tvaroh je tiež syr a bryndza je vyzratý tvaroh.Halušky sa robia z hladkej a polohladkej múky.Je potreba veľký hrniec s vodou a nepreplachujú sa.Neinovujte tu staré osvedčené recepty naších predkov.Toto bolo jedlo chudobných ľudí,jednoduché a rýchle a Vy ho tu komplikujete! Proste zemiaky a múka.Koniec!

        17.04.2012 14:56:41

      • Robert
        Robert

        Re: Neúplně

        Ty kréťo neúplnej!Čo to tam vykládáš za alchymiu s tou bryndzou?Kryste!!!Naši predkovia by ťa poslali do ri..e.Halušky sú jednoduché jedlo-Surové zemiaky nastrúhané+múka-hladká a polohrubá+soľ.To je všetko.Potom buď bryndza,kapusta(Zelí),alebo tvrdý tvaroh omastený zpraženým máslom.Robia sa aj s udeným syrom,ale to som ešte nejedol.Zapíjajú sa mliekom,alebo kyslím mliekom.

        17.04.2012 16:28:37

    • majdalenka
      majdalenka

      Zde je recept na chupaté knedlíky (bosáky, klouzáky) podle kuchařky Naší vesnice!
      1kg oloupaných,syrových brambor,
      110g hrubé mouky
      120g krupice, 1 vejce
      Brambory jemně nastrouháme,vodu slijeme, trochu pokropíme mlékem,přidáme
      přidáme sůl, krupici, mouku, nebo jen mouku místo krupice,těsto promícháme, a děláme knedlíky rukou namočenou ve vodě,podle mne je lepší ruku namočenou v oleji, to se těsto nelepí, nebo vykrajujeme lžící, do vařící vody, a vaříme podle velikosti 6-10 minut.Po uvaření rozkrojíme a omastíme sádlem!

      Halušky jsou stejně, jenže pouze polohrubá mouka, bez vejce, a těsto je řídčí!

      Ale halušky z vařených brambor, a to jsem ani nevěděla, se dělají stejně, jako francouzké brambory , včetně stejných ingrediencí! A chlupaté knedlíky se můžou dělat napůl z vařených a syrových brambor! Ale nikde není psáno, že se musí jíst
      to i ono pravé! V tom je to kouzlo fantazie, a můžete tomu třeba říkat jinak!

      13.02.2012 16:57:07


    Nalezeno receptů: 156

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.