reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 192×

    3,9 1192
  • 45 min

  • 38×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 526 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Co s přebytky zeleniny: Zkuste ji zmrazit a uchovat na zimu

19. 8. 2019

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 150
    • Macho
      Macho

      a posledne tri odstavce tvojho receptu su na zbliti....nemozne a neskutocne variacie jak dojebat uplne obycajne halusky......FUJ

      09.11.2012 20:03:03

      • Sunny
        Sunny

        Nikdo tě nenutí, abys to dělal dle tohoto receptu. Tak sem příště nelez a dělej si to po svým. Jenom urážet dovede každý. Máme demokracii a každý si může říct a uvařit co chce, díky bohu!!!

        30.11.2012 12:42:42

    • Macho
      Macho

      ked pravy recept, tak preco tam kua davas anglicku slaninu????

      09.11.2012 20:00:52


    • A
      A

      Ahoj,recept je v pohode az na tu anglicku slaninu:) V CR sa da kupit v pohode Oravska slanina.

      23.10.2012 11:19:14

    • Brazilka
      Brazilka

      Dnes jsme varili podle tohoto receptu a halusky byly vynikajici!!! Vrele vsem doporucuji vyzkouset. A autorovi samozrejme patri podekovani za zverejneni.

      02.09.2012 13:54:32

    • Růžena
      Růžena

      Jsou skvělé, moc jsme si pochutnali,navíc mi můj drahoušek mi vyvrtal do plastové misky s kulatými rohy asi centimetrové dírky a tak to jde perfektně stěrkou na těsto.

      14.08.2012 11:43:03

    • Lenny007
      Lenny007

      moc dobré!!!

      Dnes jsem vařila podle tohoto receptu a halušky jsou moc dobré! Celé rodině chutnalo :o)) Díky za recept :o)) Lenka

      14.05.2012 13:16:35

    • Jenda
      Jenda

      Pravé slovenské halušky

      jsem se naučil jíst ve Východné a ve Štrbě. Tam byly výborné a to díky SLOVENSKÉ SLANINĚ (PRAVÁ NEFALŠOVANÁ DOMÁCÍ SLANINKA A NE ANGLICKÁ, což považuji od slovenského autora za zločin proti lidskosti). Ač z Brna, kupuji ji ze Stratěné a to ve stáncích v Králově Poli nebo v Olympii. Dobrou chuť!

      03.05.2012 17:22:39

    • Smajlik
      Smajlik

      noo idem dnes vyskušat tak drzte palce :-)

      20.04.2012 09:09:05

    • kuree
      kuree

      "pravé nebo levé halušky"

      tatínek byl Slovák a halušky jsme vařili , jako u "nás na východě - z přídavkem syrových brambor. Klasika a ňamka.Kamarádka je z Oravy a poprvé jsme se málem pobily - u nich se dělají halušky jen z mouky , vejce a vody. Já dělám halušky podle toho, kolik mám peněz a času.Taky jsem je dělala jen z mouky a vody, včera ze syrovým bramborem( malá nejí brynzu, tak s pečeným zelím a slaninkou) Když zbude vařený brambor, taky jej přidám. Naše babičky i stare mamy vařily vždy z toho co bylo po ruce. Hlavně VAŘTE Z LÁSKOU

      18.04.2012 08:44:17


    Nalezeno receptů: 150

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.