reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 219×

    3,9 1219
  • 45 min

  • 39×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 652 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 904 hodnocení

Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem

21. 2. 2020

Bábovka

4,7 1 650 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 727 hodnocení

Znáte eintopf, quiche nebo kofty? Prověřte své vědomosti mezinárodní kuchyně v našem testu

21. 2. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 131 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 184 hodnocení

Luštěninové rigatoni se sušenými rajčaty a uzeným tofu krok za krokem

20. 2. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 578 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 719 hodnocení

Recept na kuřecí stehna s houbami krok za krokem

19. 2. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 277 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 600 hodnocení

Zažeňte hlad v práci! 6 tipů na rychlé jídlo do krabičky

18. 2. 2020

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 154

    • Radmila
      Radmila

      tolerance...

      Receptů na pravé slovenské halušky je asi tolik, kolik je slovenských domácností. Takto starý tradiční recept prošel vývojem, ovlivnilo ho mnoho faktorů - cena a přístupnost jednotlivých surovin,region, náboženské vlivy, vlivy cizích kuchyní, osobní zkušenosti jednotlivých kuchařů, chuť stolovníků a mnoho dalších. Prakticky téměř všechny jsou správné. TÉMĚŘ píšu zámerně, protože halušky bez brambor, moučné, jsou sice taky halušky, ale ne slovenské, nýbrž cigánské (není to urážka, ale staré označení etnika). Stejně tak se liší způsob podávání brynzy - čerstvou brynzu netřeba moc ředit smetanou, protože má jemnější chuť i konzistenci. Zralá brynza je natolik intenzivní chuťově i pachově, že bez ředění je poživatelná jen pro otrlé a zvyklé. Ale zase jedná se o brynzu připravovanou a uskladňovanou tradičním způsobem. Brynza z marketu je homogenizovaná a celoročně zhruba stejná - na úrovni čerstvé.
      Naše rodina má kořeny ve Starom Smokovci. Halkušky tady se dělají z brambor, směsi hrubé a hladké mouky a soli. Brynza se míchala podle čerstvosti s mlékem. Můj přítel je od Košic. V jejich rodině se do halušek dodává vajíčko, těsto se nesolí, o to víc se solí voda na jejich vaření. Brynza se našlehává se smetanou a kromě ní a uzených škvarečků se do halušek dodává i jemně nakrájená pažitka, zelená cibulka nebo v nejhorším pórek. Obojí halušky jsou výtečné a obojí jsou ty pravé slovenké. A když uvařím kompromis obou receptů, podávám taky výborné slovenské halušky... ty nejpravější ze všech :-)

      13.09.2013 07:57:07


    Nalezeno receptů: 154

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.