reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 192×

    3,9 1192
  • 45 min

  • 38×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 529 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Recept na houbovou smaženici krok za krokem

22. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 651 hodnocení

Recept na cheesecake s borůvkami krok za krokem

22. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

21. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 150
    • Radmila
      Radmila

      tolerance...

      Receptů na pravé slovenské halušky je asi tolik, kolik je slovenských domácností. Takto starý tradiční recept prošel vývojem, ovlivnilo ho mnoho faktorů - cena a přístupnost jednotlivých surovin,region, náboženské vlivy, vlivy cizích kuchyní, osobní zkušenosti jednotlivých kuchařů, chuť stolovníků a mnoho dalších. Prakticky téměř všechny jsou správné. TÉMĚŘ píšu zámerně, protože halušky bez brambor, moučné, jsou sice taky halušky, ale ne slovenské, nýbrž cigánské (není to urážka, ale staré označení etnika). Stejně tak se liší způsob podávání brynzy - čerstvou brynzu netřeba moc ředit smetanou, protože má jemnější chuť i konzistenci. Zralá brynza je natolik intenzivní chuťově i pachově, že bez ředění je poživatelná jen pro otrlé a zvyklé. Ale zase jedná se o brynzu připravovanou a uskladňovanou tradičním způsobem. Brynza z marketu je homogenizovaná a celoročně zhruba stejná - na úrovni čerstvé.
      Naše rodina má kořeny ve Starom Smokovci. Halkušky tady se dělají z brambor, směsi hrubé a hladké mouky a soli. Brynza se míchala podle čerstvosti s mlékem. Můj přítel je od Košic. V jejich rodině se do halušek dodává vajíčko, těsto se nesolí, o to víc se solí voda na jejich vaření. Brynza se našlehává se smetanou a kromě ní a uzených škvarečků se do halušek dodává i jemně nakrájená pažitka, zelená cibulka nebo v nejhorším pórek. Obojí halušky jsou výtečné a obojí jsou ty pravé slovenké. A když uvařím kompromis obou receptů, podávám taky výborné slovenské halušky... ty nejpravější ze všech :-)

      13.09.2013 07:57:07

    • Zuzana
      Zuzana

      Naj halusky

      Ľudia keď chcete úplne skvelé halušky tak nezabudnite bryndzu zmiešať s kyslou smotanou. A ešte čo je taka mňamka, keď dáte na vrch halušiek kúsok čerstvej nasekanéj pažítky.

      23.08.2013 11:59:40

    • Martin
      Martin

      Halušky tak či onak

      Můj otec byl z Detvy, halušky doma vařil vždy on, já je pro sebe i kamarády vařívám asi 30 let. Brambory (nejlépe varný typ C), polohrubá mouka, brynza, uzená slanina (ne však anglická - v Praze jsem před 2 lety objevil zdroj vynikající brynzy a slaninky ze Slovenska), sůl. Brynzu ničím neředím a vařím na každého přítomného nejméně dvě porce, protože někteří snědí až čtyři. Nicméně jsem v květnu navštívil Prague Food Festival a zde jsem se zúčastnil kurzu vaření halušek, který vedla D. Havlová (ta druhá...). Hladká mouka, na 500 g mouky 1 nastrouhaný brambor(!), brynza, mléko(!), slanina. Verze sladká s máslem a kakaem nebo skořicí. Nikdy předtím jsem o podobné přípravě halušek neslyšel, ale ta sladká verze nakonec nebyla tak špatná, takže ani tu bych nezavrhoval (z mých bramborových halušek by asi tak dobře nechutnala). A bratia Slováci se častou přou, zda do halušek patří či nepatří vejce (a neshodnou se). Závěr - proti gustu žádný dišputát, i když některé příspěvky mne mírně řečeno pobavily.

      13.08.2013 11:39:10


    • Klára Kvasná
      Klára Kvasná

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Děkuji za recept, je super ;-)

      11.08.2013 12:15:50

      • Klára Kvasná
        Klára Kvasná

        Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

        Tak jsem pro zajímavost zabloudila na slovenské stránky http://www.varenie.sk/recept/p rave-slovenske-halusky-s-brynd zou-a-slaninou/ , kde je úplně totožný recept, jako tento a slováci se u toho hádají možná méně, než vy tady..... :-DDD

        11.08.2013 12:26:29


    Nalezeno receptů: 150

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.