reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 192×

    3,9 1192
  • 45 min

  • 38×

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 150
    • Pablo
      Pablo

      No jen zírám...někdo tady píše, že halušky nejsou z brambor...no trouba z první ligy!Další zase že tam patří vejce...NEEE!A ta rada na Pamazán v mléce co je k nepoznání, páč je to vlastně ovčí sýr???Panenko, Parmazán je z kravského mléka!!!Vaši chuť mít, tak zůstanu u párku z Tesca, páč stejně nepoznáte rozdíl od masového.
      Můj recept je od slováka a jeho od maminky, která vaří klasiku:
      Brambory, mouka, voda a sůl.
      Brynza smíchaná se smetanou a pěkně promíchat a haluškami.
      Děláváme 2 kg těsta, páč se o to dycinky kamarádi porvou...

      21.06.2011 12:08:55

      • Joannyle
        Joannyle

        Ty jsi skutecne Pablo..

        nez neco zkritizujes, tak to ochutnej, je videt, ze jsi nikde vnezil delsi dobu, kde bryndzu neprodavaji a tak nastrouhany parmezan nechat nabobtnat v mlece a pak dat na halusky, je k nepoznani od bryndze.... Take nam to uvaril,v Americe Slovak, ktery je takovy gurman jakeho jsem ja do te doby nepoznala. Take jsem to nerozeznala a nikdo z nas na te party, ze je to z parmezanu.... takze nez neco budu kritizovat , tak se nejdrive presvedcim... Faktem je , ze parmezan je s kravskeho mleka... jinak mas pravdu ve vsem ostatnim , ze halusky se delaji pouze ze strouhanych brambor, klidne tam muzes dat vejce..tim nic neskazis, ale tim padem se tam dava min mouky a jsou meksi. Vejce tam ale byt nemusi... a s pravou liptovskou bryndzou jsou nejlepsi...

        21.06.2011 14:15:31

      • Joannyle
        Joannyle

        Pablo, mas sice takovy svetacky nick, ale to je tak vsechno co mas... Tvoje vyjadrovani to je zkutecne uroven!!! Kdyz neco nechapes, tak sem vubec nepis. Mam pocit, ze nejsi schopny pochopit text prispevku co jsem lidi pisi, zmotas vsechno dohromady. Tvoje halusky bych chtela ne(ochutnat), to fakt musi byt zazitek !!! Byt Tebou tak se prihlasim do PROSTRENO, videl by si kolik bodu by si od tech gurmanu dostal LOL

        29.05.2013 17:58:30


      • Jandová
        Jandová

        Proč do halušek vodu, když se ta z brambor vylévá? A proč bryndzu ředit, když se na horkých haluškách krásně rozpustí? Nějaký divný recept, spíš hloupý. A halušky se vaří i n Slovensku několika způsoby, tak neplaš.

        12.08.2013 17:31:02

    Nalezeno receptů: 150

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.