reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 192×

    3,9 1192
  • 45 min

  • 38×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 527 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat?

21. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 150
    • Koblížek
      Koblížek

      Super recept, chutnalo všem a nezbylo :)

      04.02.2017 19:12:19

    • anna
      anna

      Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Čo sa dohadujete ,najlepšie halušky robila moja stará mama žiadna smotana,žiadna anglická ,ale dobrá domáca slanina.

      10.04.2016 14:19:00

    • VV
      VV

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Tak toto má od pravých halušiek dobre ďaleko. Vareená slanina do halušiek a halušky po uvarení prepláchnuť vodou? By som sa hanbil niečo také prezentovať :-(

      09.04.2016 08:40:30


    • Peter
      Peter

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Ak ste tieto halušky nazvali "pravé", aké sú podľa Vás tie " ľavé"?

      moi2:
      Nemáte pravdu, pretože bryndzové sú halušky a s kyslou kapustou sú strapačky (od kapusty zostanú "strapaté" - z toho ten názov).

      06.02.2016 22:48:49

    • qwent
      qwent

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      anglickou slaninu na pravé slovenské ?
      nikdy !

      05.04.2015 18:18:15

      • dan
        dan

        Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

        Přesně.
        Nejlepší je Oravská slanina.

        13.11.2015 18:59:34

      • Egon
        Egon

        Re: Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

        Anglická slanina sa pred údením varí a taká sa do halušiek u nás nikdy nedávala Používa sa najskôr zasolená a potom zaúdená domáca slanina. Škvarok v haluškách musí byť chrumkavý

        21.02.2016 17:58:53

    • Premio
      Premio

      Teda číst,jak se tady dohadujete,to je zážitek. Kde začít? Bryndza: dá se koupit celkem bez problémů na farmářských trzích cca400 Kč kg.V marketech,to nemá z bryndzou moc společného.Správná je ovčí. Čerstvá bryndza je,tak od března do začátku řijna,pak už se u bačů sežene tzv. štiplavá,ale ta je opravdu pouze pro ty, kteří jsou na ní zvyklí. Má žlutou barvu, silné aroma a palčivou chuť. Halušky,bylo jídlo chudých horalů a muselo být hodně vydatné a jednoduché. Já jsem se s nima setkal poprvé asi před třiceti lety v Pieninách ve vesnici Kamienka. Jezdil jsem,tam několik let a halušky si zamiloval. Recept je snadný a podobný s tím uvedeným: syrové brambory,hladká a hrubá mouka, sůl. Velký hrnec a vařit najednou, neproplachovat, ale dát všechny do velké mísy,nadrobit bryndzu a nemusíte se s tím moc párat,protože se rozpustí a vše přelít vyskvařenou slaninou. Mísu dáte na stůl a každý si bere podle chuti. Žádná smetana! Jo ještě drobnost, halušky se zelím už nejsou halušky,ale strapačky. Někde v nějakém příspěvku jsem četl,že bryndza není sýr,ale tvaroh. Tvaroh není,ale nic jiného než čerstvý sýr.Myslím,výraz tvaroh se používá jen u nás. Jo a nechte si chutnat,protože halušky jsou opravdu dobrota a kdo je chcete mít komplet,tak si kupte žinčicu.

      14.09.2013 03:51:37

      • Radmila
        Radmila

        Re: Halušky

        Brynza versus tvaroh: tvaroh je sýr z jakéhokoli mléka, připravovaný 2 možnými způsoby: buď se zkysané mléko nahřeje a nechá srazit, po vychladnutí se překape přes plátno nebo hustý ceník - vznikne tzv. kyselý tvaroh. Nebo se mléko zaočkuje bakteriemi mléčného kvašení a srazí pomocí syřidla. Pak dohřeje a nechá skapat - vznikne sladký tvaroh.
        Brynza je sýrový výrobek, který vzniká rozrdobením a zasolením základního hrudkového sýra. Ten se vyráběl tradičně zasyřením čerstvě nadojeného mléka syřidlem, nakrájením vzniklé syřeniny, pomalým dohříváním, (při kterém dochází k odvodňování sýrového zrna = ztužování) a odkapáním a následným lisováním. Vznikla tzv. hrudka, která se dala přímo konzumovat (čerstvý sýr) nebo se rozdrobila, nasolila a nacpala do hliněných nebo dřevěných nádob, kde zrála (brynza) nebo se necala zakysat a pařením v horké vodě se ze zkysaného sýra daly tvořit trv. pařené sýry (parenice, oštiepky, korbáče), které se daly jíst "biele" nebo se konzervovaly uzením.
        Tolik k rozdílu mezi tvarohem a brynzou.

        14.09.2013 08:12:15

      • VV
        VV

        Re: Halušky

        Tak pokiaľ je čerstvá bryndza od Března,tak vy ste už dobre po záruke . Milujem fundované komentáre diletantov. Bryndza sa vyrába zo syra. Syr z mlieka nadojeného v obdobý keď ovca žerie seno stojí za prd,preto ovce musia žrať zelené aby bola poriadna bryndza. Takže v Únoru je podľa vás už šťavnatá tráva? Keď v Březnu bryndza? Bryndza je od cca konca Kvetna do konca Září. A musí byť vyrobená len z ovčieho syra,nie s prímesou kravského. V súčastnej dobe som takú našiel len u gazdov,ktorý si ju robia doma. Ideálne je kúpiť si hrudu syra a urobiť doma. Len vtedy je istota že máte bryndzu

        09.04.2016 08:52:09


    Nalezeno receptů: 150

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.