reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 219×

    3,9 1219
  • 45 min

  • 39×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 652 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 904 hodnocení

Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem

21. 2. 2020

Bábovka

4,7 1 650 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 727 hodnocení

Znáte eintopf, quiche nebo kofty? Prověřte své vědomosti mezinárodní kuchyně v našem testu

21. 2. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 131 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 184 hodnocení

Luštěninové rigatoni se sušenými rajčaty a uzeným tofu krok za krokem

20. 2. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 578 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 719 hodnocení

Recept na kuřecí stehna s houbami krok za krokem

19. 2. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 277 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 600 hodnocení

Zažeňte hlad v práci! 6 tipů na rychlé jídlo do krabičky

18. 2. 2020

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 154
    • Tomandl
      Tomandl

      Tak ted jsem je dodelal a klobouk dolu!

      15.07.2007 16:03:09

    • Fero
      Fero

      Skuste nahradit Nivou.Plísňový sýr.Taky jako nahrážka dobrý.

      23.06.2007 10:03:03

    • Ivča
      Ivča

      božské halušky

      Naprosto skvělý pokrm.Miluji je od dětství-babička byla původem Slovenka.Nyní je zbožňuje i má rodina.Recept je skvělý,mám jen výhrady k té smetaně.Halušky by měly být bryndzou jaksi "provázané",ale nikoli "přelité".Uvařené halušky-lehce propláchnuté-se u nás vždy házely do velké mísy,promíchaly s bryndzou a s vyškvařenou slaninkou.Charakteristickou chuť brynzy určitě nemůže nahradit Lučina či tvaroh.V nouzi nejvyšší-pokud zrovna není k mání bryndza vážená-použiji "bryndzovou pomazánku" ve vaničce-Kaufland. Alespoň něco z té chuti tam je. Vážená bryndza je občas k sehnání v hypermarketech,kde je pultový prodej, či v prodejnách typu "lahůdky" (v mém případě v Kolíně u náměstí). Přeji hezký den všem milovníkům této lahůdky.

      28.09.2006 08:45:57


    • doktor
      doktor

      Byljsem u babi na Slovensku.

      Návštěvu u babi jsem využil na detailní okopírovaní receptu bryndzových halušek,které mi v dětství(a i teď)tak chutnají.Babi ríká,že nejlepší jsou staré brambory,nemají tolik vody.Strouhají se na středním struhadle,s hrubou moukou,vejcem a solí se vypracuje vláčné těsto.Babi se dělání halušek přes nokové síto směje.Říká,že musí být "Jánošivkovské",házené z dřevěného prkýnka.Příspěvek pod názvem Slovenka správně tvrdí,že i na Slovensku jsou různé druhy bryndze.Super a hypermarkety-bryndza neobsahuje ani 20% ovčího mléka,i když píšou na obalech něco jiného.Pravou bryndzu ze 100% ovčího mléka seženete i na Slovensku jenom když máte kamaráda baču.A v žádném případě se bryndza nemíchá se smetanou.

      04.08.2006 15:07:28

      • Haluska
        Haluska

        Re: Byljsem u babi na Slovensku.

        Do halusiek nejde vajce. Nikdy sme to tak nerobili, ani v ziadnom recepte som to tak nevidel. Len zemiaky a muka. Nevravim, ze tam nemoze ist. Dalsia vec - osobne mam radsej cistu bryndzu, nemiesanu so smotanou, hlavne nie v pomere 1:1. Vznikne z toho fakt potom taka omacka/zalievka. Z 5-6 vacsich zemiakov a primeraneho mnozstva muky, davam minimalne 400 g bryndze. Vznikne porcia pre 4 hladnych, po haluskach prahnucich ludi a este ostane kusok na vecer :-) Este posledna vec: halusky sa nemaju dlho preplachovat vodou, len velmi kratko. Aby trosicku ochladli. Trosku tej "vody" v ktorej sa varili na nich moze ostat. Nemala by prist do styku bryndza s velmi horucimi haluskami, mohla by sa zacat tavit a "natahovat". Halusky potom rozmiesame vo velkej mise s bryndzou a hned teple podavame.

        11.08.2006 13:41:17

      • turista
        turista

        Smetana asi ano

        Z místních informací se tam opravdu smetana dává: http://www.mahut.info/index.php?option=com_content&task=view&id=6&Itemid=75&lang=slovensky http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Slov%C3%A1ci

        16.12.2007 12:36:18

    • Slovenka
      Slovenka

      Halušky milujem, ale priznám sa, že som ešte nikdy nekúpila v ČR bryndzu (myslím tú v pravom význame slova - slovenskú bryndzu). Vždy si ju kupujem na Slovensku. Ale aj tu sú veľké rozdiely v chuti. Doporučila by som vyrobenú v Zázrivej alebo v Terchovej.

      04.08.2006 09:06:16


    Nalezeno receptů: 154

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.