reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 192×

    3,9 1192
  • 45 min

  • 38×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 529 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Recept na cheesecake s borůvkami krok za krokem

22. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

21. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 150
    • Honza
      Honza

      Jednou jsem byla na Slovensku a bydlel u jedné rodiny. Jednou jsme měli k obědu halušky s brynzou.Co vám mám povídat! Byla to mňamka! Dal jsem si je jednou v restauraci a byly úplně studené! Tohle jídlo se musí jíst teplé!

      01.09.2009 18:50:04

    • ela
      ela

      žičicu predávajú v Brne v stánku na Mendlovom námestí

      07.08.2008 13:28:16

    • Eva
      Eva

      ..mám tady děti na prázdninách a chtějí po mně halušky, jdu to tedy zkusit, pak řeknu jak se mi povedly:-)

      24.07.2008 11:57:09


    • Dedek
      Dedek

      V receptech jsem se nikde "nepotkal" s žinčicou.Copak bryndzu,ale kde v česku koupit (snad mimo Prahu) slovenskou žinčicu?

      07.08.2007 14:06:50

      • Katka
        Katka

        Re: Žinčica

        Tak to je problém aj na slovensku. Kúpiť ju je možné len v oblastiach kde sa nachádzajú salaše. Nie je totiž veľmi chutná chladená, ale priamo od baču ešte teplá. Potom tie prehánky sú fakt super. Ja osobne ju nahrádzam acidkom. Múku do strapačiek miešam v pomere 1:1:1 hladká, polohrubá a hrubá. Na záver skúste to celé posypať jemne nasekaným kôprom. To síce nepatrí k originál receptu, ale výborne chutí.Pôvodný názov brydzových halušiek sú bryndzové strapačky. Asi preto, že po pridaní strúhaných zemiakov sú strapaté. Halušky neobsahujú strúhané zemiaky. Preto ten názov - bryndzové strapačky.

        11.09.2007 13:32:11

      • Marie
        Marie

        Re: Žinčica

        Ano, v Praze, metro Hradčanská. Denně odetvřena prodejna s ovčími sýry a žinčicou. Marie

        09.11.2007 20:44:40

    • doktor
      doktor

      Byljsem u babi na Slovensku.

      Návštěvu u babi jsem využil na detailní okopírovaní receptu bryndzových halušek,které mi v dětství(a i teď)tak chutnají.Babi ríká,že nejlepší jsou staré brambory,nemají tolik vody.Strouhají se na středním struhadle,s hrubou moukou,vejcem a solí se vypracuje vláčné těsto.Babi se dělání halušek přes nokové síto směje.Říká,že musí být "Jánošivkovské",házené z dřevěného prkýnka.Příspěvek pod názvem Slovenka správně tvrdí,že i na Slovensku jsou různé druhy bryndze.Super a hypermarkety-bryndza neobsahuje ani 20% ovčího mléka,i když píšou na obalech něco jiného.Pravou bryndzu ze 100% ovčího mléka seženete i na Slovensku jenom když máte kamaráda baču.A v žádném případě se bryndza nemíchá se smetanou.

      04.08.2006 15:07:28

      • Haluska
        Haluska

        Re: Byljsem u babi na Slovensku.

        Do halusiek nejde vajce. Nikdy sme to tak nerobili, ani v ziadnom recepte som to tak nevidel. Len zemiaky a muka. Nevravim, ze tam nemoze ist. Dalsia vec - osobne mam radsej cistu bryndzu, nemiesanu so smotanou, hlavne nie v pomere 1:1. Vznikne z toho fakt potom taka omacka/zalievka. Z 5-6 vacsich zemiakov a primeraneho mnozstva muky, davam minimalne 400 g bryndze. Vznikne porcia pre 4 hladnych, po haluskach prahnucich ludi a este ostane kusok na vecer :-) Este posledna vec: halusky sa nemaju dlho preplachovat vodou, len velmi kratko. Aby trosicku ochladli. Trosku tej "vody" v ktorej sa varili na nich moze ostat. Nemala by prist do styku bryndza s velmi horucimi haluskami, mohla by sa zacat tavit a "natahovat". Halusky potom rozmiesame vo velkej mise s bryndzou a hned teple podavame.

        11.08.2006 13:41:17

      • turista
        turista

        Smetana asi ano

        Z místních informací se tam opravdu smetana dává: http://www.mahut.info/index.php?option=com_content&task=view&id=6&Itemid=75&lang=slovensky http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Slov%C3%A1ci

        16.12.2007 12:36:18


    Nalezeno receptů: 150

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.