reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 219×

    3,9 1219
  • 45 min

  • 39×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 653 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 904 hodnocení

Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem

21. 2. 2020

Bábovka

4,7 1 651 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 728 hodnocení

Znáte eintopf, quiche nebo kofty? Prověřte své vědomosti mezinárodní kuchyně v našem testu

21. 2. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 132 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 185 hodnocení

Luštěninové rigatoni se sušenými rajčaty a uzeným tofu krok za krokem

20. 2. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 578 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 719 hodnocení

Recept na kuřecí stehna s houbami krok za krokem

19. 2. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 277 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 601 hodnocení

Zažeňte hlad v práci! 6 tipů na rychlé jídlo do krabičky

18. 2. 2020

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 154
    • Pavlína
      Pavlína

      Já bych měla jen jednu připmínku... Mě na Slovensku vždy učili dělat halušky z hrubé a hladké mouky (půl na půl), a ne z polohrubé... Prý to z té polohrubé není ono ;-) Nevím, co je na tom pravdy...

      16.08.2011 19:36:57

    • doktor
      doktor

      Názor Slováka.

      Při vší úctě,žasnu.Jsem rodilý Slovák od Tater,miluju klasické halušky,k receptu není co dodat,dokonalý.Ale prozraďte mi,prosím,kde v Česku sháníte bryndzu.Já ji v případě,že dostanuchuť nahrazuju Lučinou,ale pravá bryndza je k nenahrazení.

      09.07.2006 02:06:48

      • Lucie
        Lucie

        Re: Názor Slováka.

        Já jsem tedy z Moravy a tak můžu mít brynzu skoro od zdroje, ale kdo jste z Prahy, dá se sehnat na Holešovické tržnici i s dalšími druhy ovčích sýru - nejlepší je pravý ovčí. A prodává ho taková milá paní Slovenka.

        20.03.2007 12:32:51


      • dzina
        dzina

        Re: Názor Slováka.

        Co tak skocit do Tesca? Tam ju dostanem vzdy i v CR.

        13.08.2007 16:46:46

      • Niky01
        Niky01

        Re: Názor Slováka.

        Já ji kupuji v obchodech se sýry. V Olomouci je na tržnici přímo stánek se slovenskými sýry...

        09.05.2009 00:11:56

      • DeFacto
        DeFacto

        Re: Názor Slováka.

        Rodený Slovák hovoriaci po česky? Kam sme sa to dostali.

        04.11.2010 00:32:30

      • Jirka
        Jirka

        Re: Názor Slováka.

        Víte Vy všichni slováci,že brynza kupovaná v tescu nebo kauflandu nebo v těch slavných hypermarketech není pravá Slovenská brynza ale že je z kravského hrudkovitého sýra a částečně z ovčího sýra??????.
        Pravá slovenská brynza je pouze a jenom z OVČÍHO MLÉKA.
        Já ji kupuji pouze v Makru kde je na balení napsáno SLOVENSKÁ BRYNZA a vyrobeno z ovčího sýra.Nebo ve stáncích na trzích od Slováků.
        Jo a ještě jeden poznatek k tomuto recetu.Pokud propláchnete halušky studenou vodou uděláte velikou chybu.Je to jako s těstovinou.Pouze nechám okapat omastím máslem a zamíchám brynzu tu pravou slovenskou posypu špíčkem a je to prostě fantazie.Ale pouze čerstvé ohřívané už za nic nestojí.
        Pravá delikatesa jsou jen a jen čerstvé.

        10.11.2010 17:52:42

      • Tom
        Tom

        Re: Názor Slováka.

        pamatuji si, že sem pravou bryndzu kupoval asi před rokem v Praze v Bille...chutnala výborně, akorát ta cena - asi 35 korun za 10 deka

        31.07.2011 18:03:55


    Nalezeno receptů: 154

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.