reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 203×

    3,9 1203
  • 45 min

  • 38×

Ingredience

příloha

těsto

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 152
    • hasbend
      hasbend

      Skvělé, chutnalo, díky!

      10.12.2011 13:51:48

    • majdalenka
      majdalenka

      Pravé slovenské halušky

      tento recept je jediná pravá příprava halušek, i to, že je nejlepší dělat z mouky půl na půl!Nechápu prodej halušek v prášku, to jsou podle mě noky, nebo z vařených brambor, to je naprosté zhanobení pokrmu!!!Ale chlupaté knedlíky se dělají nebo můžou dělat částečně ze syrových a vařených brambor! Ale já mám ráda halušky se zelím a uzeným! Dám vařit kysané zelí,na rozškvařenou slaninu dam osmahnout cibuli, tý mám ráda hodně, uzené maso nakrájím nebo nasekám, přidám ke slanině, pepř, osolím dle potřeby, a podusím. pak přidám vařené zelí, okyselím,a já mám ráda vše sladkokyselé, tak přidám cukr: Ale myslím, že Slováci nesladí!Může se buď dávat na talíři na porci, nebo smíchat s haluškama! Brynza k tomu patří, ale já jí moc nemusím!Měla by být k dostání v prodejnách pro vegetariány, nebo zdravá výživa!

      02.12.2011 13:21:49

    • vychodilova1977
      vychodilova1977

      názor Slovenky

      Ano,v Olomouckych stankoch je super bryndza aj syry,ja som z Martina,a ani v Martine tak dobru nezozeniem :)

      04.10.2011 20:23:38


    • Tuareg
      Tuareg

      Je to ostuda

      Je to ostuda, ale u nás v Plzni už pravá slovenská bryndza téměř nejde sehnat. Všude jen polská a prodejci z 90% neví, že je nějaká polská a prodávají ji jako slovenskou. To může být taky důvod, že někomu slovenské bryndzové halušky nechutnají, když je vlastně ještě nikdy nejedl.

      07.09.2011 12:21:18

    • slovenka
      slovenka

      Halušky pravé sú 3 razy mastene. 1 krát maslom, potom brynzdou a na koniec slaninou :) bryndza je celkom dobrá liptovská, dostat normalne v bille atd. niekedy je fajn tam dat este trojuholnikový syr. najlepsie halusky na bio farme mnam

      24.08.2011 22:03:37

    • chalupář
      chalupář

      Halušky s bryndzou děláme často.bryndza je k dostání v globusu,makru,kauflandu normální hrudkovatá.Její původ je snad na.slovensku

      20.08.2011 12:16:02

      • Tuareg
        Tuareg

        Ani v Globusu ani v makru ani v Kauflandu. Tam mají Tatranskou bryndzu. Kupte si ji, uvařte si halušky a pak pochopím, že nebudete toužit po tom dát si je někdy zas, protože v těch vašich haluškách budou ty nejběžnější české potraviny jako brambory, mouka, slanina a kravské mléko :-) Bohužel se po pravé slovenské bryndze musí dlouho pátrat, ale dá se ještě sehnat.

        03.12.2011 00:15:30

    • Pavlína
      Pavlína

      Já bych měla jen jednu připmínku... Mě na Slovensku vždy učili dělat halušky z hrubé a hladké mouky (půl na půl), a ne z polohrubé... Prý to z té polohrubé není ono ;-) Nevím, co je na tom pravdy...

      16.08.2011 19:36:57

    • doktor
      doktor

      Názor Slováka.

      Při vší úctě,žasnu.Jsem rodilý Slovák od Tater,miluju klasické halušky,k receptu není co dodat,dokonalý.Ale prozraďte mi,prosím,kde v Česku sháníte bryndzu.Já ji v případě,že dostanuchuť nahrazuju Lučinou,ale pravá bryndza je k nenahrazení.

      09.07.2006 02:06:48


    Nalezeno receptů: 152

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.