reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.


  • 4,0

    1 184×

    3,9 1184
  • 45 min

  • 38×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Celkový počet komentářů: 149
    • peter
      peter

      Recept se mi nelíbí

      Nezmysel, nepatrí tam žiadna smotana. Bryndza sa musí rozmiešať v horúcich haluškách a rozpustiť sama teplom halušiek. A Anglická slanina - hrúza. Musí sa použiť prerastena údená slanina. Peter

      22.06.2019 11:08:18

    • Yveta
      Yveta

      Muj tatinek byl slovak z vychodu a pokud nam babka robila halusky tak nikdy nebola bryndza len tak na haluskach. Uvarene halusky rovno z hrnca do misy, kde uz cakala bryndza. Vse sa zmiesalo a aj chrumkava slovenska slanina s tukom naliata do misy. Vse zamiesat a to boli hody.

      03.03.2019 08:46:04

    • Filip
      Filip

      Komentář k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

      Anglická slanina určite do Slovenských halušiek určite nepatrný už len kvôli názvu, keď tak Oravská slanina tá patrý do Slovenských halušiek a žiadna iná !... Dajte si tam aj anglickú, ale to už potom niesu Slovenské halušky !

      03.02.2019 20:19:11


    • Vincent Harčarík
      Vincent Harčarík

      Re: Má zkušenost...

      Halušky vařené z polohr.mouky se skvěle hodí i k samotnému opečení na pánvi - doporučuji vyzkoušet ! Jinak s bryndzou je dělám 1.:1 hladká-polohr.mouka

      08.11.2006 18:19:52

      • gaucovnik
        gaucovnik

        Re: Re: Má zkušenost...

        Mouka a brambory + sul a vrouci voda ok, a tu ten recept konci uplne, konecna vazeni.. Takze, ked nam halusky vyplavaju z hlbin, tak ich este 3 - 4 minutky nechame poplavat, poplavat, voda nesmie bublat ako blazniva, len tak easy vriaca. Potom ich scedime,cast vody v ktorej sa varili, asi 3 deci, si dame bokom, nech vas pan Boh chrani ich oplachnut studenou vodou, tie kamenre nikto nebude potom jest. Taketo horuce, nepreplachnute dame do misy, vrazime tam aspon 250 g bryndze, trosku nariedime vodou v ktorej sa varili a premiesame,ziadna kysla smotana, halusky nie su pribinacik, jasne?:) Konzistencia upravuje len vyvarom z halusiek!!!! Slanina obycajna udena,ziadna anglicka, oravska a ine blafy plne fosforecnanov, muze byti prorostla nebo taky ne, hlavne vypecena na malinke skvarky, to dame navrch a omastime vypekom zo slaniny, kto ako ma rad, toto je cela veda, nie je to ziadna kvantova fyzika a experimentovat sa nevyplati, vareniu zdar, a zapijajte zincicou, kefirom alebo kyslym mliekom:) pivo prida srandovny zazitok a vyzaduje sportovu obuv :)

        28.01.2019 19:13:43

    Nalezeno receptů: 149

    Přidat příspěvek k receptu Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.