reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé skotské karamely

Recept na výtečné karamely, kvůli kterým Vám budou rvát ruce.


  • 4,3

    52×

    4,2 52
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Ze začátku upozornění na nádobí. Použijte hrnec s uchy a nejlépe nějaký vyšší. Celá hmota při vaření vzkypí až o polovinu objemu, tak pečlivě zvažte, jaký hrnec použijete. Dále budete ještě potřebovat máslem dobře vymazaný pekáč nebo plech. Nebo něco, do čeho posléze onu vařící hmotu vylijete. Karamely v tekutém stavu jsou opravdu horké, doporučuji podložit prkýnkem. Z důvodu nebezpečí popálení karamelem při neopatrné manipulaci nedoporučuji tento recept vařit dětmi - jedině pod dohledem dospělého.

Cukr, nejlépe třtinový nebo přírodní nasypeme do hrnce a dobře ho promícháme s mlékem nebo smetanou. Přidáme máslo, nejlépe nakrájené na menší kusy, aby se lépe rozpouštělo, a kondenzované mléko. Hrnec dáme na sporák a na střední plamen začněme zahřívat.

Za stálého pomalého míchání přivedeme směs k varu. Běžně to trvá asi 10 minut. Pokud se při míchání objevují hnědé pruhy (karamel), trošku stáhneme plamen. Pokud se dělají pruhy černé, pravděpodobně jste směs připálili a můžete se těšit na čištění hrnce.

Jakmile se směs začne vařit, stáhneme plamen na nízký. Občas promícháme, aby se směs nepřilepila ke dnu. Jak je zmíněno výše, celá hmota může při vaření opravdu hodně přibýt. Směs necháme vařit asi 20 minut. Nelekejte se, když začne hnědnout. Ale zase to nenechte spálit - občas hmotu promícháme.

Po asi 20 minutách nabereme kousek hmoty na lžičku a ponoříme ji do sklenice se studenou vodou. Když ji vytáhneme, měla by hmota utvořit měkký, lepivý útvar a měla by ze lžičky pomaloučku téct, pokud lžičku otočíme dolů. Pokud je to tak, znamená to, že karamelky se blíží svému stvoření.

Teď přichází ta těžká část. Hrnec odstavíme z plotny a začnemee hmotu rychle míchat. Tím se totiž tekuté karamely ochladí a začnou se utvářet krystaly. My potřebujeme, aby ty krystaly byly tak akorát velké, že hmotu budeme moci nalít na připravený pekáč. Zároveň nám karamely pak pěkně vychladnou a budou se moci nakrájet. Mícháme tedy do té doby, než ucítíme míchatko jemně drhnout o dno hrnce a hmota bude o něco méně tekutá. Ono se to nedá moc vysvětlit, budete prostě muset vyzkoušet, kdy je ta nejlepší chvíle s mícháním přestat.

Jen co přestaneme s mícháním, rychle nalijeme hmotu na pekáč. Vyškrábeme z hrnce co můžeme, protože zbytek v hrnci pak zatuhne na kámen a někdo to bude muset vyjíst.

Pravé skotské karamely necháme vychladnout. Pak je nakrájíme na kostičky, tyčinky, kolečka nebo prostě co nás napadne. Skvělé je nakrájené skotské karamely namočit v čokoládové polevě. Neméně skvělé je karamely rozdrobit na vanilkovou zmrzlinu. A nejskvělejší je karamely pojídat u krbu, se sklenkou skotské whisky v ruce a se skotskou lidovou hudbou hrající v pozadí.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé skotské karamely

    Celkový počet komentářů: 13
    • Adéla
      Adéla

      Recept super, ale cukr se mi nechtěl rozpustit, ikdyž ta hmuta se nějákou dobu vařila, takže spíš chroupeme cukr, nevím, jak je to možné.

      19.02.2019 15:26:51

    • Vannie™
      Vannie™

      Já jsem vyzkoušela a supr. Palec nahoru. Sice se někomu recept může zdát složitý, ale není:) Přiznám se, že mi hmota vůbec nezhnědla(čekala jsem 30min. se vším všudy) tak jsem se naštvala a ji sundala ze sporáku, vzala jiný hrnec dala jsem do něj asi 4 polévkové lžíce cukru nechala rozpuztit a po rozpuštění jsem vlila nezhnědlou tekutou hmotu do hrnce s rozpuštěným cukrem a míchala. Nechala jsem asi 5 min. na sporáku bublat. Pak jsem sundala a dále pokračovala podle receptu- pokud se vám stane něco podobného zkuste můj tip opravdu to funguje a karamrlky jsou dobré a měkké jak jsou pospány:) btw. Je mi 12:D

      19.01.2016 15:51:23

    • Kuchař Jyrka
      Kuchař Jyrka

      Komentář k receptu Pravé skotské karamely

      Celkem jsem zklamaný, karamelky jsou tvrdé, nejsou příliš dobré a v receptu není ani zmínka o Salku.... A navíc úklid po té tvrdé hmotě je tak na hodinku...

      19.12.2015 09:02:50


      • lumik
        lumik

        Re: Komentář k receptu Pravé skotské karamely

        ale je

        19.01.2016 16:58:00

      • Avallone
        Avallone

        Re: Komentář k receptu Pravé skotské karamely

        Salko = kondenzované mléko. Editor Vareni.cz mi to v ingrediencích změnil...
        Jinak karamely opravdu nemají být tvrdé. Záleží na typu cukru - nedělala bych to z klasického běleného.

        08.04.2016 13:42:58

    • Avallone
      Avallone

      Komentář k receptu Pravé skotské karamely

      Skotské karamely nemají být tvrdé a cucací, ale měkčí a kousací.:-P Neoochota karamel ztvrdnout může spočívat v použitém másle (pravé?), typu cukru, množství surovin... Přiložená fotka přesně ilustruje, jak mají vypadat.

      30.11.2015 12:59:29

    • Hana
      Hana

      Komentář k receptu Pravé skotské karamely

      Mě taky karamelky neztuhly a to jsem je vařila mnohem déle...

      29.10.2015 12:36:37

    • Assys_
      Assys_

      Komentář k receptu Pravé skotské karamely

      Ja jsem od tohohle receptu cekala trochu víc. Hmota poradne ani nezhnědla a pak taky moc neztvrdla. Cekala jsem takove ty prave tmave hnede tvrde karamely, ktere se cucaji..

      03.10.2015 17:53:55

    • elentilka
      elentilka

      Super recept:-)!Hmotu jsem nalila do forem na led z Ikea,chtěla jsem mít různé tvary :-)!

      12.08.2014 11:23:32

    • Kačka
      Kačka

      Právě je jdu zkusit ae nevim jestli to sama zvládnu vypadá to docela složitě a mě je 11 let :

      21.05.2010 20:15:25

    Nalezeno receptů: 13
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Pravé skotské karamely

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.