Pravé kung-pao

30 min | hlavní chod | 4 porce | čínská kuchyně | recept zobrazen: 288466x
Kuchyně zlatého věku Číny. Tento recept na kung-pao (Pinyinem Gong Bao) je originál přímo z province S-čchuan.
Komentáře receptu 30
Uvařil jsem to (Recept vařilo 14 lidí)


Postup přípravy receptu

Kuřecí maso (prsa nebo stehenní řízky) nakrájíme na kostky cca 1,5 x 1,5 cm.

Připravíme si marinádu na maso. V míse smícháme cca 1/2 lžíce tmavé sojové omáčky, cca 1 lžíci světlé sojové omáčky, 2 lžíce čínského, příp. japonského rýžového vína (lze nahradit třeba sherry), trochu máčeného škrobu (1 lžíce škrobové moučky rozpuštěná v nepatrném množství vody), špetku soli a trochu vody. Do marinády naložíme kuřecí kostky a necháme v lednici nějakou dobu (cca 20 minut) marinovat.

Připravíme si sušené chilli (Číňany je považované za prakticky nejdůležitější součást kung pao, takže nejlépe sečuánské, ale samozřejmě klasické chilli papričky taky splní úlohu.). Papričky natrháme nebo nasekáme do misky na větší kousky a pokud chceme hodně ostré, přidáme i semínka. K chilli přidáme kuličky sečuánského pepře.

Vyloupeme a opražíme arašídy, nejlépe na pánvi, a dáváme pozor, aby se nespálily. Arašídy by měly být v jídle pořádně vidět, protože křupavá složka je jednou z hlavních devíz sečuánské kuchyně, proto čím víc, tím líp.

Nasekáme jarní cibulku cca na 1 cm dlouhé kousky. Kdyby se do mě někdo chtěl pustit, že do "pravého" kung pao nepatří, tak patří! Zázvor nakrájíme na delší proužky a k tomu ještě nasekáme stroužky česneku.

Připravíme si zálivku na maso. Použijeme 1 - 2 lžíce tmavé sojové omáčky, cca 4 - 6 lžic světlé sojové omáčky, cca 1/2 lžíce rýžového octa, lžíci sezamového oleje, lžíci škrobu, trochu vody a zálivku osladíme cukrem (1/2 lžičky). Číňané občas do zálivky přidávají i originální sečuánskou chilli omáčku z fermentovaných bobů, tzv. Dou bau jiang. Je k dostání už i v ČR. Samozřejmě že tato omáčka není pevnou součástí zálivky, tudíž ji můžeme bez problémů vynechat.

Rozpálíme dva hrnky oleje (nejlépe arašídový) v pánvi wok. Oleje potřebujeme ze začátku hodně, později se přebytečný olej slije. Až je olej dostatečně rozpálený (kolem bambusové vařečky ponořené do oleje by se měly začít tvořit drobné bublinky), přidáme marinované maso. Smažíme pouze do polo usmažena, jen aby maso dostalo světlou krustu. Vyndáme maso zpět do mísy děrovanou naběračkou a slijeme přebytečný olej. V pánvi by měly zůstat tak cca 2 lžíce oleje.

Na zbylý olej dáme smažit sečuánské chilli a sečuánský pepř, čímž nám olej zpikantní a lehce se obarví. Smažíme do tmava, až se začne uvolňovat typické aroma asijské kuchyně. Přidáme předem připravenou směs zázvoru, česneku a jarní cibulky, do oleje vrátíme kuřecí kostky, promícháme, zalijeme připravenou zálivkou a ještě cca 1 - 2 minuty zprudka smažíme doměkka.

Na úplný konec přidáme do kung pao opražené arašídy a promícháme. Arašídy bychom měli dát až na úplný závěr, aby nám v pokrmu během vaření nerozměkly.

Pravé kung-pao je hotové. Mělo by se jíst zásadně s rýží. Kousky osmažených chilli papriček pouze dozdobují jídlo - nejedí se! Wej kchou chau - dobrou chuť!

autor receptu:

Pravé kung-pao

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

na porce
4,6
skvělý recept
116 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pravé kung-pao

Celkový počet komentářů: 30
  • Asijske potraviny Jaku 19.09.2017 14:02:10

    Vsechny tyhle vam nezname a podivne ingredience sezenete u kazdeho asijskeho prodejce potravin.

  • Radek Chytka
    Moje prave kung pao Radek Chytka 15.08.2017 17:40:39

    0,5 kg kureciho masa. chili papricky.. tri sojove omacky:sladka,tmava,ostra.Maso nalozime do jednoho vejce a solamylu rozpusteneho ve vode. dame do lednice. oprazime mandle. udelame zalivku:lzici cukr moucka,pul lzice glutasolu,a lzici solamylu. dve lzice polevkove ryzoveho vina. dve zalivky po dvou deci. doplnit vodou do potrebneho mnozstvi. na panvici trochu oleje a susece chili papricky. nechame je scernat aby pustily ostrot a vytahneme. zprudka opeceme kureci maso aby nepustilo stavu. pridame zalivku, nechame provarit az zhouste a dame prazene osolene mandle. podavame s ryzi, nejlepe postelovou a jime hulkama. preji dobrou chut

  • Chilli Martin 19.12.2016 19:14:56

    Promiňte, já nejsem úplně kuchař a část s chilli mě mate. Když ho přidáme (čili s pepřem) na pánev, tak v té pánvi zůstane až dokonce s masem cibulkou, zázvorem atd..? Jakože v jedné směsi? Mate mě ta věta na konci, že papriky jen dozdobují jídlo.. Chápu to správně že jakmile se udělají v oleji tak se vyndají a přidají se až k hotovému jídlu jako ozdoba?

    • Re: Chilli patoking 27.05.2017 22:22:25

      chilli: nevim kde jste vzal cibulku ta zde nema co delat. A k vladimirovi nevim kde vzal celer o tom jsem vzivote neslysel. kazdopadne super recept. Sezamovy olej v malomestech problem je stejne tak arasidovy ale ten si myslim neni nutnosti. Co se tyka ryzoveho vina, sake, tsk to je dostani temer vsude vcetne obchodu jako je Tesco. sam jsem z malomesta a sake je bezne k dostani. Co se tyka papriceck tak sam autor uvadi ze je mozne je nahradit jinymi chilli paprickami takze nechapu vas dva. Hledate problem tam kde neni. Vyborny recept. Diky.
      Mimochodem, ja si hledam recepti na youtube. Nasel jsem si recept primo od Asiatky ktera ma pres 4milionu odberatelu a recept je naprosto totozny(vcetne jarni cibulky). Duvod proc lezu obcas i sem je ten ze se chci jen ujistit ze si spravne prekladam ingredience i davkovani. Recept je naprosto v poradku a vy co si stezujete si bud varte Ceskou kuchyni nebo si nehledejte recepty ktere maji koreny v jinych narodnostech paklize mate problem sehnat si ingredience. Paklize si chcete jidlo " počeštit " jak je u. as zvykem (viz bolonske spaghetti s kecupem a eidamem) tak si tam pridejte treba rapikaty celer :))))). Vic nemam co bych rekl. Autorovi dekuji za presny originalni recept ;-).

  • kung pao venca 25.05.2017 16:24:28

    Já si ty ingradience nechám poslat přímo z čajny

  • Komentář k receptu Pravé kung-pao Vladimír Mach 01.05.2016 08:02:14

    V receptu chybí řapíkatý celer. Ten je v kung pao nutností.

    • Re: Komentář k receptu Pravé kung-pao JANA 16.05.2016 08:18:07

      promińte,ale některé věci v tom receptu,nedají sehnat,kor na vesnici.nebudu jezdit po celém východočeským kraji, a schánět tyto ingedience-sečuánský pepř,sezamový olej,čínské rýžové víno,světlá sojová omáčka,sečuánskéchili papričky.tady je ke koupi jen tmavá sojová omáčka,tu používám na čínu.prosím nevymýšlejte si recepty,na které není možné to sehnat.bude lepší když s váma zkončím.jsem z vesnice,tady vše neseženu.

      • Re: Re: Komentář k receptu Pravé kung-pao Romi 22.05.2017 18:38:01

        Tak co ocakavate? Klikli ste na cinsky recept... Tak tam budu asi nezvycajne ingrediencie.

      • Re: Re: Komentář k receptu Pravé kung-pao Marta 28.06.2016 07:29:09

        Madam, možná jste si všimla, že v ČR nemáme jen vesnice a ostatní podle receptu jistě rádi uvaří, včetně mě. Děkuji za recept, bude dnes k obědu.

        • Re: Re: Re: Komentář k receptu Pravé kung-pao Pavel 03.03.2017 15:27:09

          Také nejsem z vesnice, ale shánění ingrediencí je skutečně problém. Bloudíte hypermarketem a ani personál neví, co vlastně chcete.

Nalezeno receptů: 30
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Pravé kung-pao
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept