Pravé kung-pao

30 min | hlavní chod | 4 porce | čínská kuchyně | recept zobrazen: 256532x
Kuchyně zlatého věku Číny. Tento recept na kung-pao (Pinyinem Gong Bao) je originál přímo z province S-čchuan.
Komentáře receptu 28
Uvařil jsem to (Recept vařilo 14 lidí)


Postup přípravy receptu

Kuřecí maso (prsa nebo stehenní řízky) nakrájíme na kostky cca 1,5 x 1,5 cm.

Připravíme si marinádu na maso. V míse smícháme cca 1/2 lžíce tmavé sojové omáčky, cca 1 lžíci světlé sojové omáčky, 2 lžíce čínského, příp. japonského rýžového vína (lze nahradit třeba sherry), trochu máčeného škrobu (1 lžíce škrobové moučky rozpuštěná v nepatrném množství vody), špetku soli a trochu vody. Do marinády naložíme kuřecí kostky a necháme v lednici nějakou dobu (cca 20 minut) marinovat.

Připravíme si sušené chilli (Číňany je považované za prakticky nejdůležitější součást kung pao, takže nejlépe sečuánské, ale samozřejmě klasické chilli papričky taky splní úlohu.). Papričky natrháme nebo nasekáme do misky na větší kousky a pokud chceme hodně ostré, přidáme i semínka. K chilli přidáme kuličky sečuánského pepře.

Vyloupeme a opražíme arašídy, nejlépe na pánvi, a dáváme pozor, aby se nespálily. Arašídy by měly být v jídle pořádně vidět, protože křupavá složka je jednou z hlavních devíz sečuánské kuchyně, proto čím víc, tím líp.

Nasekáme jarní cibulku cca na 1 cm dlouhé kousky. Kdyby se do mě někdo chtěl pustit, že do "pravého" kung pao nepatří, tak patří! Zázvor nakrájíme na delší proužky a k tomu ještě nasekáme stroužky česneku.

Připravíme si zálivku na maso. Použijeme 1 - 2 lžíce tmavé sojové omáčky, cca 4 - 6 lžic světlé sojové omáčky, cca 1/2 lžíce rýžového octa, lžíci sezamového oleje, lžíci škrobu, trochu vody a zálivku osladíme cukrem (1/2 lžičky). Číňané občas do zálivky přidávají i originální sečuánskou chilli omáčku z fermentovaných bobů, tzv. Dou bau jiang. Je k dostání už i v ČR. Samozřejmě že tato omáčka není pevnou součástí zálivky, tudíž ji můžeme bez problémů vynechat.

Rozpálíme dva hrnky oleje (nejlépe arašídový) v pánvi wok. Oleje potřebujeme ze začátku hodně, později se přebytečný olej slije. Až je olej dostatečně rozpálený (kolem bambusové vařečky ponořené do oleje by se měly začít tvořit drobné bublinky), přidáme marinované maso. Smažíme pouze do polo usmažena, jen aby maso dostalo světlou krustu. Vyndáme maso zpět do mísy děrovanou naběračkou a slijeme přebytečný olej. V pánvi by měly zůstat tak cca 2 lžíce oleje.

Na zbylý olej dáme smažit sečuánské chilli a sečuánský pepř, čímž nám olej zpikantní a lehce se obarví. Smažíme do tmava, až se začne uvolňovat typické aroma asijské kuchyně. Přidáme předem připravenou směs zázvoru, česneku a jarní cibulky, do oleje vrátíme kuřecí kostky, promícháme, zalijeme připravenou zálivkou a ještě cca 1 - 2 minuty zprudka smažíme doměkka.

Na úplný konec přidáme do kung pao opražené arašídy a promícháme. Arašídy bychom měli dát až na úplný závěr, aby nám v pokrmu během vaření nerozměkly.

Pravé kung-pao je hotové. Mělo by se jíst zásadně s rýží. Kousky osmažených chilli papriček pouze dozdobují jídlo - nejedí se! Wej kchou chau - dobrou chuť!

autor receptu:

Pravé kung-pao

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

na porce
Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
107 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pravé kung-pao

Recept se nachází v 214 kuchařkách
KDI
VARENIE 8355 receptů
zjirousek
Kuře 1923 receptů
Bendova kuchařka
Kočí
Bendova kuchařka 168 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pravé kung-pao

Celkový počet komentářů: 10
  • Chilli Martin 19.12.2016 19:14:56

    Promiňte, já nejsem úplně kuchař a část s chilli mě mate. Když ho přidáme (čili s pepřem) na pánev, tak v té pánvi zůstane až dokonce s masem cibulkou, zázvorem atd..? Jakože v jedné směsi? Mate mě ta věta na konci, že papriky jen dozdobují jídlo.. Chápu to správně že jakmile se udělají v oleji tak se vyndají a přidají se až k hotovému jídlu jako ozdoba?

    • Re: Chilli patoking 27.05.2017 22:22:25

      chilli: nevim kde jste vzal cibulku ta zde nema co delat. A k vladimirovi nevim kde vzal celer o tom jsem vzivote neslysel. kazdopadne super recept. Sezamovy olej v malomestech problem je stejne tak arasidovy ale ten si myslim neni nutnosti. Co se tyka ryzoveho vina, sake, tsk to je dostani temer vsude vcetne obchodu jako je Tesco. sam jsem z malomesta a sake je bezne k dostani. Co se tyka papriceck tak sam autor uvadi ze je mozne je nahradit jinymi chilli paprickami takze nechapu vas dva. Hledate problem tam kde neni. Vyborny recept. Diky.
      Mimochodem, ja si hledam recepti na youtube. Nasel jsem si recept primo od Asiatky ktera ma pres 4milionu odberatelu a recept je naprosto totozny(vcetne jarni cibulky). Duvod proc lezu obcas i sem je ten ze se chci jen ujistit ze si spravne prekladam ingredience i davkovani. Recept je naprosto v poradku a vy co si stezujete si bud varte Ceskou kuchyni nebo si nehledejte recepty ktere maji koreny v jinych narodnostech paklize mate problem sehnat si ingredience. Paklize si chcete jidlo " počeštit " jak je u. as zvykem (viz bolonske spaghetti s kecupem a eidamem) tak si tam pridejte treba rapikaty celer :))))). Vic nemam co bych rekl. Autorovi dekuji za presny originalni recept ;-).

  • kung pao venca 25.05.2017 16:24:28

    Já si ty ingradience nechám poslat přímo z čajny

  • Komentář k receptu Pravé kung-pao Vladimír Mach 01.05.2016 08:02:14

    V receptu chybí řapíkatý celer. Ten je v kung pao nutností.

    • Re: Komentář k receptu Pravé kung-pao JANA 16.05.2016 08:18:07

      promińte,ale některé věci v tom receptu,nedají sehnat,kor na vesnici.nebudu jezdit po celém východočeským kraji, a schánět tyto ingedience-sečuánský pepř,sezamový olej,čínské rýžové víno,světlá sojová omáčka,sečuánskéchili papričky.tady je ke koupi jen tmavá sojová omáčka,tu používám na čínu.prosím nevymýšlejte si recepty,na které není možné to sehnat.bude lepší když s váma zkončím.jsem z vesnice,tady vše neseženu.

      • Re: Re: Komentář k receptu Pravé kung-pao Romi 22.05.2017 18:38:01

        Tak co ocakavate? Klikli ste na cinsky recept... Tak tam budu asi nezvycajne ingrediencie.

      • Re: Re: Komentář k receptu Pravé kung-pao Marta 28.06.2016 07:29:09

        Madam, možná jste si všimla, že v ČR nemáme jen vesnice a ostatní podle receptu jistě rádi uvaří, včetně mě. Děkuji za recept, bude dnes k obědu.

        • Re: Re: Re: Komentář k receptu Pravé kung-pao Pavel 03.03.2017 15:27:09

          Také nejsem z vesnice, ale shánění ingrediencí je skutečně problém. Bloudíte hypermarketem a ani personál neví, co vlastně chcete.

      • Re: Re: Komentář k receptu Pravé kung-pao Anonym 16.05.2016 09:22:27

        Koukám, že nejen rýžové víno víno, ale i fištrón bude na vesnici u paní JANy nedostatkovým zbožím. Jak se říká, "Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí". Leč otočme list.
        Zaujal mne komentář pana Vladimíra Macha o řapíkatém celeru. Měl jsem kung-pao v malé vesnici za Shanghaí a bylo přesně takové, jak uvádí recept. Nevím samozřejmě, jestli recept pocházel ze S’-čchuan, či je všude stejné, vím však, že zrovna řapíkatý celer tam nebyl. Tak či onak, je to dobrý nápad na minimálně domácí úpravu.
        A autorovi receptu moc děkuji za autentický a senzační recept. Takových je (zejména na českých serverech) jak šafránu.

  • konečně někdo RRorys 16.05.2017 09:51:50

    konečně někdo popsal recept na kung-pao jak má být. Všude ukazují pseoudočínu, která taky nemusí být špatná, ale toto je správné kung-pao. Jednoduché, luxusní masové jídlo. A jak je správně uvedeno, krájí se na kostky.

Nalezeno receptů: 28
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Pravé kung-pao
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept