reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé boloňské špagety

Jeden z nejznámějších receptů italské kuchyně - boloňské špagety.


  • 4,4

    90×

    4,3 90
  • 45 min

  • 21×

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 556 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 824 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 668 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 167 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 565 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Recept na bezlepkový ořechový koláč krok za krokem

11. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

10+1 otázek: Čínská medicína a její principy

10. 10. 2019

Postup přípravy

Ve velkém kastrolu rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a opékáme na něm asi 6 minut česnek, cibuli a mrkev.

Přidáme mleté maso, kuřecí játra a parmskou šunku (prosciutto) a vše důkladně za častého zamíchání na středním ohni zhruba 12 minut opékáme. Maso
i játra musejí zhnědnout.

Vmícháme víno marsala, nakrájená rajčata, bazalku a rajčatový protlak a směs 4 minuty podusíme. Podle chuti osolíme a opepříme, kastrol přikryjeme pokličkou a mírně dusíme ještě asi 15 minut.

Z kastrolu odstraníme pokličku, masovou směs zamícháme a podusíme na mírném ohni dalších 15 minut bez pokličky.

Mezitím přivedeme ve velkém hrnci k varu mírně osolenou vodu se zbývajícím olejem, vložíme do ní těstoviny a vaříme je asi 12 minut tak, aby byly měkké, zároveň však ještě pevné. Vodu slijeme, těstoviny necháme okapat a upravíme na talíře.

Těstoviny přelijeme omáčkou a hotové boloňské špagety podáváme.

Zdroj: Špalíček receptů Těstoviny

Nakladatelství SLOVART

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé boloňské špagety

    Celkový počet komentářů: 18
    • n3lk4
      n3lk4

      Komentář k receptu Pravé boloňské špagety

      Jak může někdo psát recepty online když neví, že česnek se nemá pražit spolu s ostatníma ingredienci tak dlouho protože zhořkne..? a kazí chuť celého jídla? to je jenom příklad z výkvětů české kuchyně. a co další koření? muškátový oříšek, bobkový list, víno, nemluvě o soli a pepři ... vůbec se nedivím, že většina českých mužů a dětí odmítá jíst jiná jídla než knedlík, případně řízek s bramborovým salátem když byly odchovaní na jídle bez chuti a nápadu...

      17.08.2018 14:24:55

    • Jura Redy
      Jura Redy

      Bolośké špagety ...

      Je správné , že každy si je dělá podle sebe, já dělám špagety - u mne tedy makarony již padesát let a také néé pokaždé stejně. Na ty tak zvaně Bolońské u mne tedy Hanácké /v Boloni o takových to stejně nikdo neví / dávám domácí řajčatový protlak mrkev,celer cibulu a česnek a přidám trošku nasekané chili papričky ,mleté maso dávám půl na půl hov.vepř. žádnou šunku ,ale místo parmazánu modrý plísňový sýr a hraju si s tím jeden den a nechám uležet do druhého dne a při podávání na stůl smíchám v kastrole čerstvě uvařené makarony " ANO makarony " s ohřátou směsí a tak to na talíří ,přizdobené nastrouhaným modrým sýrem, mají strávnici před sebou a jsou nadšeni a někteří si i přidávají !

      02.08.2018 15:28:47

      • tomáš
        tomáš

        Re: Bolośké špagety ...

        makaróny jsou zajímavé ale špatně se jí. při vtahování nasávají dírou falešný vzduch.!!!! :-)

        10.11.2018 18:02:55


    • martin
      martin

      Pravé boloňské

      tak již dlouho hledám tu pravou boloňskou omáčku a když a když my náš šéfkuchař pocházející z Itálie osvětlil jak je to s tzv. boloňskou docela mě pobavil jelikož je to jídlo jako kung pao a podobně kde se tam dává co dům dal - v uvozovkách ale rozhodně by tam neměl chybět celer a mrkev k tomu mleté maso buď hovězí nebo mix hovězího a věpřového , rajčatové purré , cibule , a parmezán pak to už je většinou na zvyklostech někdo přidává trochu červeného vína, bazalky nebo šafránu , atd .. někdo ji zjemňuje smetanou někdo mlékem někdo vůbec ale hlavní je že doba přípravy je cca 3-4 hodiny aby se chutě krásně promísily a v životě ne špagety nejlepe penne či fusilly atd aby omačka na pastě držela a doporučuji promíchat těstoviny s omáčkou na panvičce než ji vložit do prostřed těstovin a pak trápit strávníka tím že si ji musí ještě zamíchat :-D

      19.12.2017 13:42:26

    • pazartata mokacova z italiaanooooooo
      pazartata mokacova z italiaanooooooo

      Komentář k receptu Pravé boloňské špagety

      dobry den rada bych podoktuls zr nrsouhlasim s timto receptem je to hnus a moje sestra ktera je take z italie se jen smalo jak tohle nekdo muze nazyvat italino spagetiny sou hnusdnyyy a to ze se na jidlo nerika fuj tak ja rikam velky fuj

      03.05.2017 13:19:28

    • sasa luspajova
      sasa luspajova

      Komentář k receptu Pravé boloňské špagety

      sem velmi zarmoucena ze se zde vai takovy blivajs a nazyvat to prave bolonske spagetiny no hambaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaa muzum kterym zena vladne jatra sou hnusny a chybui vam tam ceker a dovoluji si to rikat sem z italie a chyby vam tam parmazan

      03.05.2017 13:15:12

    • Alecho
      Alecho

      Komentář k receptu Pravé boloňské špagety

      Mrkev si delate srandu

      05.03.2016 11:24:43

    • Pepa
      Pepa

      kdy tam přidat bazalku?

      to v postupu přípravy chybí chybí

      16.07.2011 18:51:41

      • sasa luspajova
        sasa luspajova

        Re: kdy tam přidat bazalku?

        ja sem z italie a tohle se tam rozhodne nedava kde ste vzali jatra dava se tam ropucjhy a trochu safranu a zapomeli ste na syr kdyz uz tam mate tu sunku,

        03.05.2017 13:08:40


    Nalezeno receptů: 18
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Pravé boloňské špagety

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.