reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pravé boloňské špagety

Jeden z nejznámějších receptů italské kuchyně - boloňské špagety.


  • 4,4

    87×

    4,3 87
  • 45 min

  • 21×

Postup přípravy

Ve velkém kastrolu rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a opékáme na něm asi 6 minut česnek, cibuli a mrkev.

Přidáme mleté maso, kuřecí játra a parmskou šunku (prosciutto) a vše důkladně za častého zamíchání na středním ohni zhruba 12 minut opékáme. Maso
i játra musejí zhnědnout.

Vmícháme víno marsala, nakrájená rajčata, bazalku a rajčatový protlak a směs 4 minuty podusíme. Podle chuti osolíme a opepříme, kastrol přikryjeme pokličkou a mírně dusíme ještě asi 15 minut.

Z kastrolu odstraníme pokličku, masovou směs zamícháme a podusíme na mírném ohni dalších 15 minut bez pokličky.

Mezitím přivedeme ve velkém hrnci k varu mírně osolenou vodu se zbývajícím olejem, vložíme do ní těstoviny a vaříme je asi 12 minut tak, aby byly měkké, zároveň však ještě pevné. Vodu slijeme, těstoviny necháme okapat a upravíme na talíře.

Těstoviny přelijeme omáčkou a hotové boloňské špagety podáváme.

Zdroj: Špalíček receptů Těstoviny

Nakladatelství SLOVART

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pravé boloňské špagety

    Celkový počet komentářů: 17
    • n3lk4
      n3lk4

      Komentář k receptu Pravé boloňské špagety

      Jak může někdo psát recepty online když neví, že česnek se nemá pražit spolu s ostatníma ingredienci tak dlouho protože zhořkne..? a kazí chuť celého jídla? to je jenom příklad z výkvětů české kuchyně. a co další koření? muškátový oříšek, bobkový list, víno, nemluvě o soli a pepři ... vůbec se nedivím, že většina českých mužů a dětí odmítá jíst jiná jídla než knedlík, případně řízek s bramborovým salátem když byly odchovaní na jídle bez chuti a nápadu...

      17.08.2018 14:24:55

    • Jura Redy
      Jura Redy

      Bolośké špagety ...

      Je správné , že každy si je dělá podle sebe, já dělám špagety - u mne tedy makarony již padesát let a také néé pokaždé stejně. Na ty tak zvaně Bolońské u mne tedy Hanácké /v Boloni o takových to stejně nikdo neví / dávám domácí řajčatový protlak mrkev,celer cibulu a česnek a přidám trošku nasekané chili papričky ,mleté maso dávám půl na půl hov.vepř. žádnou šunku ,ale místo parmazánu modrý plísňový sýr a hraju si s tím jeden den a nechám uležet do druhého dne a při podávání na stůl smíchám v kastrole čerstvě uvařené makarony " ANO makarony " s ohřátou směsí a tak to na talíří ,přizdobené nastrouhaným modrým sýrem, mají strávnici před sebou a jsou nadšeni a někteří si i přidávají !

      02.08.2018 15:28:47

    • martin
      martin

      Pravé boloňské

      tak již dlouho hledám tu pravou boloňskou omáčku a když a když my náš šéfkuchař pocházející z Itálie osvětlil jak je to s tzv. boloňskou docela mě pobavil jelikož je to jídlo jako kung pao a podobně kde se tam dává co dům dal - v uvozovkách ale rozhodně by tam neměl chybět celer a mrkev k tomu mleté maso buď hovězí nebo mix hovězího a věpřového , rajčatové purré , cibule , a parmezán pak to už je většinou na zvyklostech někdo přidává trochu červeného vína, bazalky nebo šafránu , atd .. někdo ji zjemňuje smetanou někdo mlékem někdo vůbec ale hlavní je že doba přípravy je cca 3-4 hodiny aby se chutě krásně promísily a v životě ne špagety nejlepe penne či fusilly atd aby omačka na pastě držela a doporučuji promíchat těstoviny s omáčkou na panvičce než ji vložit do prostřed těstovin a pak trápit strávníka tím že si ji musí ještě zamíchat :-D

      19.12.2017 13:42:26

    • pazartata mokacova z italiaanooooooo
      pazartata mokacova z italiaanooooooo

      Komentář k receptu Pravé boloňské špagety

      dobry den rada bych podoktuls zr nrsouhlasim s timto receptem je to hnus a moje sestra ktera je take z italie se jen smalo jak tohle nekdo muze nazyvat italino spagetiny sou hnusdnyyy a to ze se na jidlo nerika fuj tak ja rikam velky fuj

      03.05.2017 13:19:28

    • sasa luspajova
      sasa luspajova

      Komentář k receptu Pravé boloňské špagety

      sem velmi zarmoucena ze se zde vai takovy blivajs a nazyvat to prave bolonske spagetiny no hambaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaa muzum kterym zena vladne jatra sou hnusny a chybui vam tam ceker a dovoluji si to rikat sem z italie a chyby vam tam parmazan

      03.05.2017 13:15:12

    • jirka
      jirka

      Žádné "Boloňské" špaget neexistují. V Itálii vám nikdo boloňský špagety neudělá ! Dostanete ragú na několik způsobů.

      08.06.2016 19:55:24

    • Alecho
      Alecho

      Komentář k receptu Pravé boloňské špagety

      Mrkev si delate srandu

      05.03.2016 11:24:43

    • Pepa
      Pepa

      kdy tam přidat bazalku?

      to v postupu přípravy chybí chybí

      16.07.2011 18:51:41

      • sasa luspajova
        sasa luspajova

        Re: kdy tam přidat bazalku?

        ja sem z italie a tohle se tam rozhodne nedava kde ste vzali jatra dava se tam ropucjhy a trochu safranu a zapomeli ste na syr kdyz uz tam mate tu sunku,

        03.05.2017 13:08:40

    Nalezeno receptů: 17
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Pravé boloňské špagety

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.