Cibuli oloupeme a nasekáme na jemné kostičky. Hodíme ji na hodně rozpálený olej, může být i olivový, ale já osobně nemám rád pachuť některých olejů. Hned po osmažení dozlatova ji zalijeme najemno nakrájenými loupanými rajčaty z plechovky. Osolíme, opepříme a přidáme nejlépe čerstvou bazalku nasekanou najemno. Povaříme 10 - 15 minut tak, aby rajčata byla uvařená, přitom pořád v kouscích. Přidáme protlak, cukr a dokořeníme podle chuti.
Pravou rajskou polévku podáváme s natrhanou mozzarellou nebo osmaženou houskou. Můžeme dát klidně i obě varianty. Jen v případě mozzarelly podáváme polévku horkou. Sýr uvolní šťávu, což chutná výborně.
Suroviny jsou uvedeny zhruba na jednu porci, každopádně můžete přidat či ubrat cukru podle chuti.