Pravá jihočeská kulajda

35 min | polévka | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 774744x
Pravá jihočeská kulajda - chlouba české kuchyně.
Komentáře receptu 82
Uvařil jsem to (Recept vařilo 108 lidí)


Postup přípravy receptu

Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Syrové oloupané brambory nakrájíme na kostičky a s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření - kmín, nové koření, pepř, bobkový list.

Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minuty mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být při podávání pravé jihočeské kulajdy poloměkké.

Pravou jihočeskou kulajdu podáváme s čerstvým pečivem.

autor receptu:

Pravá jihočeská kulajda

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

na porce
4,5
skvělý recept
502 hlasujících
  • Recept Pravá jihočeská kulajda - Polévka kulajda
  • Recept Pravá jihočeská kulajda - Moje hustá kulajda


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pravá jihočeská kulajda

Celkový počet komentářů: 82
  • Źádost o radu Ema 18.10.2017 10:57:57

    Dostala jsem ořechy, místy i s černou slupkou. Oloupala a teď se mají usušit, aby nesplesnivěly, Může se to sušit na slunci a nebo jen někde na skříni, kde je teplo a sucho?

  • Před chvílí jsem jí dovařila. Je moc dobrá. Dělala jsem jí bez kopru, protože jsme ho doma neměli, ale i bez něj mi moc chutná.

  • Upřímně? Damian 10.09.2017 12:41:14

    Tak jsem si říkal, že když jsou čerstvé houby, bylo by fajn zavzpomínat na dětství, na časy, kdy mi tuhle polévku vařila babička (pocházela od Domažlic..). Kulajda patřila mezi má nejoblíbenější jídla, a když jsem vyzkoušel tenhle recept........znovu vím proč. Je skvělá, a hlavně....je jako od babičky.
    Děkuji.

  • Komentář k receptu Pravá jihočeská kulajda Jan 07.09.2017 13:53:50

    K tomu, co jsem podle tohoto receptu uvařil, bych dal ještě celer a mrkev a měl bych spíš bramboračku s více houbami!

  • Komentář k receptu Pravá jihočeská kulajda Terezq 28.06.2017 17:53:53

    Kolik se tam dává té mouky prosím? Znám tento recept se zásmažkou...

  • babca48
    Komentář k receptu Pravá jihočeská kulajda babca48 10.07.2016 10:23:09

    Je výborná. Když mi jí učila vařit babička tak se ještě neprodávala zakysaná smetana, tak jsem zvyklá vařit s 33% smetany. Přeji všem krásný den.

    • Re: Komentář k receptu Pravá jihočeská kulajda sikulka 18.06.2017 08:34:53

      Souhlasím, dělám taky se šlehačkou a bez bobkového listu a nového koření. Měla jsem babičku u Třeboně.Když jsme přijeli na prázdniny, babička nám dala košík - vyběhli jsme za humna a babička vařila " naši " polévku.Dodnes jji miluju a vařím často.

  • Komentář k receptu Pravá jihočeská kulajda Frenky 15.06.2017 12:48:33

    Šmakovnà polévka, jen trochu pálivá. Možná to bude tím, že jsem tam dal, místo sušených hub, sušené habanero...... ;-)

  • PajaK
    Kulajda PajaK 29.10.2016 12:58:38

    Výborná polévka:-)

  • Ivan
    nedá se nic řříct jiného Ivan 08.11.2011 17:59:18

    než bomba, mňam, mňam

Nalezeno receptů: 82
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Pravá jihočeská kulajda
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom (PVS) je pojem, kterým je někdy označován soubor příznaků vzniklých v důsledku vedlejších (nežádoucích) účinků očkování.

  • Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Rýma, kašel, teploty. Po roce je tu zase chřipková sezóna. Nemoc, která se vyznačuje náhlým nástupem horečky, kašlem, bolestmi hlavy, svalů a kloubů, těžkým pocitem slabosti, bolestí v krku a výtokem z nosu. Nepříjemnost, která nemusí být vždy tak banální záležitostí. Uvažujete o očkování?




přidat nový recept