reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ingredience

podle chuti

Postup přípravy

Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Syrové oloupané brambory nakrájíme na kostičky a s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření - kmín, nové koření, pepř, bobkový list.

Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minuty mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být při podávání pravé jihočeské kulajdy poloměkké.

Pravou jihočeskou kulajdu podáváme s čerstvým pečivem.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Podobné recepty

Komentáře k receptu Pravá jihočeská kulajda

Celkový počet komentářů: 82
  • Ema
    Ema

    Źádost o radu

    Dostala jsem ořechy, místy i s černou slupkou. Oloupala a teď se mají usušit, aby nesplesnivěly, Může se to sušit na slunci a nebo jen někde na skříni, kde je teplo a sucho?

    18.10.2017 10:57:57

  • Anna little cooker
    Anna little cooker

    Před chvílí jsem jí dovařila. Je moc dobrá. Dělala jsem jí bez kopru, protože jsme ho doma neměli, ale i bez něj mi moc chutná.

    15.10.2017 20:07:53

  • Damian
    Damian

    Upřímně?

    Tak jsem si říkal, že když jsou čerstvé houby, bylo by fajn zavzpomínat na dětství, na časy, kdy mi tuhle polévku vařila babička (pocházela od Domažlic..). Kulajda patřila mezi má nejoblíbenější jídla, a když jsem vyzkoušel tenhle recept........znovu vím proč. Je skvělá, a hlavně....je jako od babičky.
    Děkuji.

    10.09.2017 12:41:14

  • Jan
    Jan

    Komentář k receptu Pravá jihočeská kulajda

    K tomu, co jsem podle tohoto receptu uvařil, bych dal ještě celer a mrkev a měl bych spíš bramboračku s více houbami!

    07.09.2017 13:53:50

  • Terezq
    Terezq

    Komentář k receptu Pravá jihočeská kulajda

    Kolik se tam dává té mouky prosím? Znám tento recept se zásmažkou...

    28.06.2017 17:53:53

  • Frenky
    Frenky

    Komentář k receptu Pravá jihočeská kulajda

    Šmakovnà polévka, jen trochu pálivá. Možná to bude tím, že jsem tam dal, místo sušených hub, sušené habanero...... ;-)

    15.06.2017 12:48:33

  • PajaK
    PajaK

    Výborná polévka:-)

    29.10.2016 12:58:38

  • babca48
    babca48

    Komentář k receptu Pravá jihočeská kulajda

    Je výborná. Když mi jí učila vařit babička tak se ještě neprodávala zakysaná smetana, tak jsem zvyklá vařit s 33% smetany. Přeji všem krásný den.

    10.07.2016 10:23:09

    • sikulka
      sikulka

      Re: Komentář k receptu Pravá jihočeská kulajda

      Souhlasím, dělám taky se šlehačkou a bez bobkového listu a nového koření. Měla jsem babičku u Třeboně.Když jsme přijeli na prázdniny, babička nám dala košík - vyběhli jsme za humna a babička vařila " naši " polévku.Dodnes jji miluju a vařím často.

      18.06.2017 08:34:53

  • Ivan
    Ivan

    nedá se nic řříct jiného

    než bomba, mňam, mňam

    08.11.2011 17:59:18

Nalezeno receptů: 82
|< << 123456789 >> >|

Přidat příspěvek k receptu Pravá jihočeská kulajda