Houby očistíme, nakrájíme na plátky a usušíme v sušičce. Houby sušíme delší dobu, aby byly trochu přesušené. Mezi prsty musí praskat.
Usušené houby po částech rozmixujeme ve stolním mixeru. Ze stěn po každé dávce seškrábneme lžící ke dnu prášek a přidáme další houby. Před otevřením mixeru musíme počkat, protože vzniká skutečně jemný prášek, který vylétne z nádoby. Do rozmixovaného prášku dáme trochu mletého černého pepře.
Jemný houbový prášek uskladňujeme ve sklenicích s broušeným uzávěrem v uzavřené skříňce.
Prášek ze sušených hub je vynikající na zvýraznění chuti hub do houbových pokrmů - houbová či bramborová polévka, houbová omáčka, hovězí na houbách apod. Na dochucení stačí jen špetka.
Do doby přípravy není zahrnuta doba sušení, která je individuální.